پرینتر سهبعدی عجیبی که هماندازه یک سکه است
محققان دانشگاه MIT روی چاپگر سهبعدی جدیدی کار میکنند که میتواند تحولات مهمی بههمراه بیاورد.
محققان دانشگاه MIT موفق به طراحی نخستین چاپگر سهبعدی مبتنیبر تراشه در جهان شدهاند که ابعادی درحد یک سکه دارد. این سیستم نوآورانه که در قالب یک تراشهی سیلیکون فوتونیک ساخته شده، با تابش پرتوهای نور به مخزنی از رزین، امکان چاپ را فراهم میکند.
پرینتر جدید برخلاف پرینترهای مرسوم، فاقد قطعات متحرک است و از آرایهای از آنتنهای نانومتری برای هدایت نور استفاده میکند.
پروفسور یلنا نوتاروس، سرپرست تیم تحقیقاتی، گفت: «این سیستم تعریف سنتی از چاپگر سهبعدی را دگرگون کرده است. دیگر خبری از دستگاههای حجیم روی میز آزمایشگاه نیست؛ بلکه با فناوری قابلحملی روبهرو هستیم که میتواند انقلابی در کاربردهای مختلف ایجاد کند.»
تراشهی بهکاررفته در پرینتر که حاصل همکاری متخصصان فوتونیک سیلیکون و فوتوشیمی است، با روشهای مرسوم ساخت تراشه تولید شده و از «آنتنهای نوری» با ضخامت ۱۶۰ نانومتر بهره میبرد. این آنتنها با تغییر سرعت سیگنالهای نوری، پرتوها را بهصورت برنامهریزیشده هدایت میکنند.
فوتونیک سیلیکون، حوزهی نوظهوری است که در آن تراشهها به جای الکترون، از نور برای انتقال داده استفاده میکنند. چنین فناوری پیشرفتهای توجه غولهای فناوری در ایالات متحده و چین را جلب کرده است؛ بهطوری که شرکتهایی مانند انویدیا و AMD درحال سرمایهگذاری گسترده روی آن هستند.
رزینهای فوتوکیوربِل (نورسخت) توسعهیافته در دانشگاه تگزاسِ آستین، مکمل پروژهی پرینتر سهبعدی جدید محسوب میشوند. این مواد تحت تابش طولموجهای خاص نور، سخت میشوند. با ترکیب چنین رزینهایی با تراشهی فوتونیک، میتوان اشکال دوبعدی مانند حروف را در عرض چند ثانیه چاپ کرد.
گام بعدی تیم تحقیقاتی MIT، طراحی تراشهای اختصاصی برای چاپ سهبعدی حجمی است. براساس مقالهی منتشرشده در نشریهی Nature، هدف نهایی «تراشهای است که با تابش هولوگرام نور مرئی در مخزن رزین، امکان چاپ سهبعدی حجمی را تنها در یک مرحله فراهم میکند.»