بانکداری و پرداخت الکترونیک

March 26, 2009
10:53 پنجشنبه، 6ام فروردینماه 1388
کد خبر: 19887

ابلاغ سند امنیت بانکداری ‌الکترونیکی متوقف شد

بانک مرکزی ابلاغ سند امنیت بانکداری‌الکترونیکی را متوقف کرد.


به گزارش عصرارتباط، نیمه دوم بهمن‌ماه معاون وزیر اموراقتصادی و دارایی خبر از نهایی شدن و ابلاغ سند امنیت بانکداری ‌الکترونیکی از سوی بانک مرکزی داده بود ولی ابلاغ این سند از سوی بانک مرکزی به منظور اصلاح برخی نکات فنی متوقف شد. مقررشده تا کارگروهی در بانک مرکزی به منظور بازنگری در این سند تشکیل و پس از تکمیل شدن این سند ابلاغ شود.
این سند توسط کارگروه بانکداری الکترونیکی وزارت اموراقتصادی و دارایی به تصویب رسیده بود. پول یا کارت مسئله این است مدیر اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی طبق روال کاری در سال‌های گذشته، در جمع نمایندگان رسانه‌های گروهی، در روزهای پایانی سال به ارائه گزارش عملکرد از بانکداری الکترونیکی طی سال‌ جاری پرداخت.
مهران شریفی از افزایش تعداد تراکنش‌های الکترونیکی طی سال‌جاری خبر داد و افزود: امسال تعداد تراکنش‌های صورت گرفته از طریق دستگاه‌های پایانه فروش 10 الی 11درصد تراکنش‌های کارتی شبکه بانکی را تشکیل می‌دهند که این میزان به بیش از 10میلیون تراکنش رسیده ‌است، این در حالی است که طی دو سال گذشته کل تراکنش‌ها به حدود 2 الی 3 درصد تراکنش‌های کارتی شبکه بانکی می‌رسید. او ادامه داد: هر چند میزان تراکنش‌ها نسبت به سال گذشته افزایش یافته ولی هنوز با ایده‌آل ما فاصله دارد؛ ما درنظر داریم میزان این تراکنش‌ها به 50 درصد تراکنش‌های کارتی شبکه بانکی کشور برسد.
مدیر اداره نظام‌های پرداخت یکی از راه‌های ایجاد انگیزه برای افزایش استفاده از پایانه‌های فروش و افزایش خرید از طریق کارت بانکی را گسترش کارت خرید اعتباری عنوان کرد و گفت: هم‌اکنون برخی از بانک‌ها مانند ملی، صادرات، صنعت و معدن، پاسارگاد و بانک اقتصاد نوین برای صدور کارت خرید اعتباری اعلام آمادگی کرده‌اند. او افزود: از میان این بانک‌ها بانک پاسارگاد به صدور 12 هزار کارت اعتباری اقدام کرده ‌است.
او در پاسخ به این سوال که چرا پیش‌بینی‌های صورت گرفته برای صدور کارت خرید اعتباری طی سال جاری محقق نشده ‌است؟ گفت: بانک‌ها برای صدور این کارت‌ها نسبت به اینکه از چه منابعی استفاده کنند تردید داشتند ولی هم اکنون مشخص شده که باید از منابع قرض‌الحسنه خود استفاده کنند، از سویی هنوز زیرساخت‌های نرم‌افزاری‌شان آماده نبود.
او با اشاره به اینکه سیاستی که تا کنون برخی از بانک‌ها برای صدور کارت‌خرید اعتباری در پیش گرفته‌اند سیاست موفقی نبوده‌ افزود: ما در دستور العملی که برای صدور کارت خرید اعتباری در پیش گرفته‌ایم سعی کرده‌ایم انگیزه استفاده از این کارت‌ها را در افراد افزایش دهیم. پیش از ابلاغ این دستورالعمل از سوی بانک مرکزی به شبکه بانکی کشور برخی از بانک‌ها مانند بانک پارسیان و بانک سامان به صدور کارت اعتباری اقدام کرده بودند، مدیر اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی در این خصوص، گفت: از نظر ما اگر آنان منابع بیشتری دارند و می‌‌خواهند به روش خود نیز کارت اعتباری صادر کنند منعی وجود ندارد ولی سال آینده حداقل تعداد کارت‌های خرید اعتباری که هر بانکی باید صادر کند را اعلام می‌کنیم و آنان باید به این تعهداتشان عمل کنند.
سامانه در کنار سامانه شریفی با اشاره به اینکه موارد استفاده از اسکناس را شناسایی کرده‌ و تصمیم به جایگزین کردن روش‌های الکترونیکی به جای آن گرفته‌ایم ادامه داد: یکی از این موارد عملیات بین بانکی است، برای این روش ما دو سامانه سحاب و ساتنا را ایجاد کرده‌ایم. او اضافه کرد: از طریق سحاب می‌توان به وسیله خودپرداز و یا پایانه فروش وجه مورد نظر را از یک کارت به کارت دیگر انتقال داد.
او افزود: آمار استفاده از این خدمت رو به افزایش است در بهمن ماه 87 یک میلیون 200 هزار جابه‌جایی پول از این طریق صورت گرفته و روزانه 100 تا 150 هزار تراکنش به این آمار اضافه می‌شود. او با اشاره به عملکرد سامانه تسویه ناخالص آنی ( ساتنا) گفت: این سامانه با انجام هزار دستور پرداخت در روز فعالیت خود را آغاز کرد در شرایط فعلی روزانه حدود 3 هزار و 500 تراکنش انجام می‌شود و آمار تراکنش‌های این سامانه نیز رو به افزایش است.
او خبر از افتتاح دو سامانه دیگر در سال آینده داد؛ یکی از این سامانه‌ها گسترش سحاب در محیط اینترنت و دیگری اتاق پایاپای الکترونیکی است. این سامانه برای انتقال پول از یک بانک به بانک دیگر است ولی فرق آن با ساتنا در این است که این سامانه برای تعداد دستورهای پرداخت زیاد و مبالغ کم استفاده می‌شود. او به دستگاه‌های دولتی پیشنهاد کرد تا برای پرداخت حقوق و یا سایر خدمات خود به کارمندان از سیستم‌های بانکداری الکترونیکی استفاده کنند چرا که همین امر موجب گسترش استفاده از خدمات نوین بانکی می‌شود. تراکنش‌های ناموفق جریمه می‌شوند مدیر اداره نظام‌های پرداخت بانک مرکزی با اشاره به اینکه از مهرماه گذشته تراکنش‌های ناموفق مشمول جریمه شده‌اند،گفت: این جرایم از حساب بانک‌ها که نزد بانک مرکزی است به صورت مستقیم کسر می‌شود.
او در توضیح این مطلب افزود: اگر تراکنش‌های ناموفق تا 5 درصد تراکنش‌های کل باشد در حالت عادی است و اگر 5 تا 10‌درصد تراکنش ناموفق باشند به ازای هر تراکنش ناموفق بانک 50 تومان جریمه می‌شود اگر این تعداد تراکنش‌های ناموفق به 10 تا 15 درصد برسد بانک باید به ازای هر تراکنش ناموفق 100 تومان و برای بالای 15درصد به ازای هر تراکنش ناموفق 150تومان پرداخت کنند. در سال آینده بانک‌ها باید بابت خودپردازهای خاموش نیز جریمه پرداخت کنند. او با اشاره به اینکه این سیاست تقریبا موفق بوده، گفت: از مهرماه و پس از اجرای این سیاست روند تراکنش‌های ناموفق نزولی بوده ‌است.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.