خطابه آتشین وزیر ارتباطات: شعور برنامه ریزی نداشتند!
خطابه آتشین محمد سلیمانی در دفاع از عملکرد دولت نهم با استفاده از واژهها و عبارتهای نامتجانس در خصوص کارشناسان و ساختار سازمان مدیریت و برنامهریزی سابق اگرچه جشنواره ICT و رسانه را تبدیل به یک میتینگ تبلیغاتی کرد اما نشان داد پس از گذشت چهار سال از زمان صدارت محمد سلیمانی به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مجددا به شیوه سابقش با نزدیک شدن به انتخابات دور دهم ریاست جمهوری زبان به انتقاد از دولت گذشته گشوده است.
به گزارش عصر ارتباط، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که پیش از این حتی در همان روزهای اول تکیه زدنش بر صندلی وزارت نیز عملکرد دولت گذشته و مدیران بازمانده در وزارت را زیر سوال برده بود، این بار در جمع مدیران روابط عمومی و خبرنگاران حوزه فاوا اعلام کرد: مغزهایی که به اندازه مغز گنجشک شعور برنامهریزی نداشتند میخواستند برای کشور برنامهریزی کنند. او حتی به بیان این جملات نامتجانس نیز اکتفا نکرد و مدعی شد: یکسری در سازمان مدیریت نشسته بودند و توطئه میکردند که تلفنهمراه در کشور توسعه پیدا نکند.
انعکاس سخنان وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اگرچه تنها محدود به رسانههای تخصصی این حوزه نبود و در رسانههای عمومی کشور نیز درز کرد، شرایط را به گونهای رقم زد که برات قنبری -مدیرکل دفتر پست و مخابرات سازمان مدیریت و برنامه ریزی سابق و معاون سابق برنامه ریزی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و مدیر اسبق شرکت مخابرات ایران- نیز این خطابه آتشین را خلاف واقع، دور از اخلاق، خارج از تصور و باورنکردنی دانست.
بسته دفاعیات
قنبری که گروهی جدایی او از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را علیرغم تجربه مثال زدنی اش در حوزه فاوا بیان سخنان انتقادی غیرواقعی از سوی محمد سلیمانی مبنی بر کم کاریهای مدیران دولت گذشته می دانند، معتقد است: قبول این نکات در این اظهارات از یک وزیر دانشمند مخابرات و به کار بردن اینگونه ادبیات را باورنکردنی میدانم و امیدوارم که برای اصلاح و یا تصحیح آن اقدام فرمایند ولی لازم میدانم به خاطر مسئولیت طولانی در سازمان مدیریت و برنامهریزی و شناخت از توان تخصصی و کارشناسی همکاران و نیز حضور در مسئولیت معاونت برنامهریزی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و شرکت مخابرات ایران نکات مهم و نقش کلیدی و محوری سازمان مدیریت و برنامهریزی سابق را حداقل در تحول بخش مخابرات کشور اعلام کنم.
قنبری در پاسخ به اظهارات وزیر ارتباطات مبنی بر اینکه در پیوست قانون بودجه فقط واگذاری دو میلیون سیمکارت دیده شده بود که من اعتراض کردم باید افزایش یابد و این پیوست حذف شد و بعد از تغییر ساختار این سازمان، برنامهریزی در کشور رها شد و در مسیر درست افتاد، گفت: در برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور که از سال 1379 شروع شد، برای نخستین بار وابستگی بخش مخابرات از بودجه عمومی کشور قطع و این بخش به طور کامل به صورت خودکفا اداره شد و حتی طی برنامه سوم توسعه هزینههای جاری و عمرانی وزارت پست و تلگراف و تلفن و نیز سایر شرکتهای وابسته از جمله شرکت پست از محل منابع بخش مخابرات تامین شد.
شکست انحصار دولتی
قنبری در ادامه انتقادات سلیمانی که دریافت وجوه بالا طی 13 سال گذشته از مردم بابت ثبتنام سیمکارت را مورد انتقاد قرار داده و گفته بود بابت ثبتنام سیمکارت از مردم مبالغ بالایی دریافت میشد و بهانه این دریافتها نیز کنترل نقدینگی و تامین بودجه بود، مگر وزارت ارتباطات مسئول کنترل نقدینگی و یا مسئول تامین بودجه کشور است؟ افزود: در برنامه سوم توسعه برای نخستین بار و قبل از سیاستهای کلی اصل 44 زمینه آزادسازی فعالیتهای مخابراتی و ایجاد شبکه مستقل مخابراتی در بخش شبکه غیرمادر مخابراتی با اصرار و پافشاری و اعتقاد مدیران و کارشناسان سازمان مدیریت و برنامهریزی فراهم شد و حاصل آن شکلگیری اپراتور دوم تلفنهمراه و به تبع آن شکستن انحصار دولتی و کاهش هزینههای مردمی شد.
قنبری در ادامه دفاعیات خود گفت: مدیران و کارشناسان سازمان مدیریت و برنامهریزی نقش اساسی و کلیدی در تدوین قانون وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و در نتیجه تشکیل نهادهای مهم و اساسی چون کمیسیون تنظیم مقررات و سازمان تنظیم مقررات داشتند و این بخش جزو نخستین بخشهای زیربنایی است که بعد از بانک مرکزی به عنوان مهمترین و موثرترین نهاد رگولاتوری و تنظیم مقررات در بخش بانکی دارای ساختار و نهاد تنظیم مقررات شد.
او افزود: در برنامه چهارم توسعه با کمک، مساعدت و تدبیر کارشناسان و مدیران محترم سازمان مدیریت و برنامهریزی سابق میزان سرمایهگذاری از پنج هزار میلیارد تومان در برنامه پنج ساله سوم توسعه به بیش از 20 هزار میلیارد تومان در برنامه پنج ساله چهارم توسعه یعنی بیش از چهار برابر، برآورد و افزایش داده شد که در مقایسه با بخشهای دیگر از رشد قابل توجه ولی لازم برخوردار است.
انصاف را رعایت کنید
قنبری خطاب به سلیمانی که دل خوشی از سنجیده شدن با متر برنامه ندارد و آمارهای وی مبتنی بر خاطرات و مشاهدات وی ارائه میشود، گفت: بخش مخابرات تنها بخشی است که اهداف کمی آن براساس بند الف ماده 155 قانون برنامه چهارم و براساس سند توسعه بخشی تدوین شده و به عنوان مثال براساس جدول یک از سند اشاره شده، اهداف کمی زیر بخش مخابرات به تفکیک سالهای برنامه در بخش تلفن ثابت و تلفنهمراه به طور کامل تعیین شده است.
او با دعوت وزیر ارتباطات به رعایت انصاف در قضاوت درباره کسانی که به هر دلیل سکوت میکنند، گفت: در جداول دیگر اهداف کمی توسعه استانی و نیز اهداف کمی و کیفی شبکهای دیتا و نیز منابع و مصارف بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات به تفکیک سال و تفکیک دولتی و غیردولتی آورده شده است.
رسانهها هم بی نصیب نماندند
البته انتقادات سلیمانی تنها به مدیران قبلی مجموعه تحت وزارتش ختم نمیشود بلکه او بارها در رسای مظلومیت دولت نهم رسانهها را به تندترین شیوه نیز خطاب قرار داده و با ابراز گلایه از عملکرد رسانهها، آنها را عناصری توصیف کرده بود که با جوسازی، جنگ روانی را به مردم تحمیل میکنند.
سلیمانی که در بیشتر مواقع تقصر را بر گردن مسائل پشت پردهای میاندازد که هیچگاه از آنها نام نبرده است، با وجود همه کاستیهایی که در فعالیتهای مجموعه وزارت ارتباطات وجود دارد، برخی خبرنگاران را فاقد شعور نیز خطاب کرده بود که قصد بزرگنمایی مشکلات و نادیده گرفتن فعالیتهای انجام شده دارند.
از نظر وزیر وقت ارتباطات که در آستانه انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری سخنرانیهای خود را به تریبون انتخاباتی مبدل کرده، دولت نهم دولتی خدمتکار، دلسوز و مظلوم بوده که هجمههایی بسیار ناجوانمردانه علیه آن میشود.