هوش مصنوعی

۱۴۰۵-۰۷-۰۱
۱۶:۳۴ چهارشنبه، ۱ام مهرماه ۱۴۰۵
کد خبر: 230905

خالق ChatGPT با تشکیل هیئت نخبگان به‌دنبال دلجویی از جامعه ریاضیات است

منبع: زومیت

اوپن‌ای‌آی پس از بحران‌های پیاپی در انتشار دستاوردهای علمی، گروهی متشکل از نخبگان ریاضیات جهان را برای نظارت بر ادعاهای خود به خدمت گرفت.

پس از جنجال‌های اخیر اوپن‌ای‌آی که انتقادهای گسترده‌ای را پیرامون نادیده‌گرفتن زحمات پژوهشگران برانگیخت، این شرکت تصمیم گرفت از جمعی از برجسته‌ترین ریاضیدانان جهان برای ترسیم مسیری کم‌حاشیه‌تر کمک بگیرد.

نهادی تازه موسوم به گروه مشورتی ریاضیات و هوش مصنوعی (AGMAI) پایه‌گذاری شده که مأموریت اصلی آن هدایت نحوه‌ی تعامل آزمایشگاه‌های هوش مصنوعی با جامعه‌ی آکادمیک است. میزبانی جمع ۹ نفره‌ی این گروه را مؤسسه‌ی مطالعات پیشرفته‌ی پرینستون (IAS) بر عهده دارد؛ پایگاهی تاریخی که روزگاری چهره‌هایی نظیر آلبرت اینشتین، جان فون نویمان و رابرت اوپنهایمر در آن پژوهش می‌کردند.

اعضای تشکیل‌دهنده‌ی این شورا از دانشگاه‌های سرشناسی همچون استنفورد، هاروارد، کمبریج و آکسفورد گرد هم آمده‌اند و افتخاراتی نظیر چندین مدال فیلدز را در کارنامه‌ی علمی خود ثبت کرده‌اند. کارگروه AGMAI مستقل عمل خواهد کرد و بدون دریافت دستمزد از اوپن‌ای‌آی، حق اظهارنظر علنی و دسترسی زودهنگام به خروجی مدل‌های محاسباتی را خواهد داشت.

با وجود تأکید بر استقلال ساختاری، شیوه‌ی انتخاب اعضا و دامنه‌ی اختیارات واقعی آن‌ها موجی از تردید میان دیگر پژوهشگران برانگیخته است. سایمون ماکادو، پژوهشگر دانشگاه ای‌تی‌اچ زوریخ در سوئیس، ماجرا را آمیخته به ابهام توصیف می‌کند و معتقد است چنین ترکیب محدودی نمی‌تواند بازتاب‌دهنده‌ی دغدغه‌های معیشتی و پژوهشی بدنه‌ی عمومی ریاضیدانان باشد.

انتقادها به ساختار شورا تنها به ابهام در گزینش محدود نمی‌شود؛ برخی محققان جوان‌تر نگران‌اند که نخبگانِ جای‌گرفته در موقعیت‌های ممتاز علمی نتوانند پیامدهای دگرگون‌کننده‌ی هوش مصنوعی بر آینده‌ی شغلی ریاضیدانان عادی را درک کنند. فرانچسکو فورنیه-فاسیو از دانشگاه هریوت‌وات اسکاتلند هشدار می‌دهد که شکل‌گیری نهادی شبیه به «برج عاج» ممکن است صدای بخش بزرگی از جامعه‌ی علمی را خاموش کند.

مارتین هایرر، استاد امپریال کالج لندن، برنده‌ی مدال فیلدز و از اعضای این گروه مشورتی، در یادداشتی به این شبهات پاسخ داد: «بدیهی است که هوش مصنوعی تأثیری عمیق بر پژوهش‌های ریاضی گذاشته و پرسش‌های فراوانی درباره‌ی انتساب ایده‌ها، اولویت کشف و درک انسانی پدید آورده است. برای جامعه‌ی علمی هیچ منطقی ندارد که آزمایشگاه‌های پیشرو را نادیده بگیرد.»

چالش‌های پیش روی اعضای گروه زمانی سنگین‌تر شد که اوپن‌ای‌آی هم‌زمان با رونمایی از پنل، اعلام کرد مدل منتشرنشده‌ی جدیدش علاوه بر حل مسئله‌ی مشهور ناویه-استوکس، اکنون موفق به پاسخ‌گویی به بیش از ۱۰۰ مسئله‌ی کهن و باز در شاخه‌های گوناگون ریاضیات شده است.

گروه مشورتی از طریق بازخوردهای عمومی و وبلاگ‌های تخصصی در حال جمع‌آوری نظرات دانشگاهیان است تا شیوه‌نامه‌ای روشن برای اعتبارسنجی این ادعاهای سنگین تدوین کند.

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.