تاریخچه پارازیت
یکشنبه، 22 تیر، 1382
تاریخچه پارازیت
ایجاد اختلال یا پارازیت انداختن روی امواج ماهواره ای پدیده تازه ای نیست. نخستین اختلال در کانال های ماهواره ای در آوریل سال 1986 ثبت شد.
در آن سال بییندگان کانال “هوم آفیس باکس” (Home Office Box) با دیدن عبارت “کاپیتان نیمه شب” به جای برنامه های این شبکه شگفت زده شدند. این اختلال در برنامه ها با هدف انتقاد از افزایش قیمت اشتراک این کانال تلویزیونی صورت گرفت. یک سال بعد کانال “پلی بوی” نیز با همین مشکل رو به رو شد.
در ماه دسامبر 1995، برنامه های مد- تی وی (Med-TV) ایستگاه تلویزیونی کرد زبانی که برای ترکیه برنامه پخش می کرد، قطع شد که بعدا معلوم شد به دلیل انداختن پارازیت بوده است، ولی شناسایی منشا این پارازیت ممکن نبود. روزنامه صباح ترکیه ادعا کرد که مقامات این کشور مسئول این اختلال هستند.
همچنین در چین، گروه غیرقانونی فالون گونگ موفق شد که در امواج تلویزیون دولتی چین به نام “سی سی تی وی” اختلال ایجاد کند. پیش از آن اقدامات فالون گونگ به نفوذ به سیستم های کابلی محلی و پخش برنامه های خودشان به جای برنامه های دولتی محدود بود.
ولی در سپتامبر سال 2002، ماهواره ای که امواج تلویزیون دولتی چین را مخابره می کرد، در واقع “ربوده شد” و برای پخش تبلیغات فالون گونگ در سرتاسر کشور چین مورد استفاده قرار گرفت. مقامات چین گفتند که اطمینان دارند این امواج مزاحم از تایپی پایتخت تایوان صادر می شود. پس از آن، 15 نفر به اتهام نفوذ به سیستم های تلویزیونی، به حبس هایی تا 20 سال محکوم شدند.
تازه ترین نمونه اختلال در شبکه های تلویزیونی در زمان جنگ عراق رخ داد. در شب آغاز جنگ تلویزیون دولتی عراق به طور موقت دچار اختلال شد، به طوری که برنامه های معمول خبری و سرودهای مهین پرستانه، با خطوط افقی رنگی که از یک منبع ناشناخته می آمد، جایگزین شده بود. پس از آن این شبکه بارها شاهد تلاش هایی برای ایجاد اختلال به روش های نظامی و متعارف تر بود.
پارازیت در ایران
به دنبال نا آرامی های دانشجویی ماه گذشته، سختگیری ها در مورد دسترسی به رسانه های خارجی در ایران شدت گرفت و مقامات ایرانی تلویزیون های فارسی زبان مستقر در لس آنجلس را مسئول تحریک مردم به شورش معرفی کردند.
بدین ترتیب کار جمع آوری دیش های ماهواره ای شدیدتر شد. در ایران با توجه به ارزانتر شدن تجهیزات ماهواره ای در سالهای اخیر بیشتر خانواده ها به آسانی توان خرید آن را دارند.
آن گروه از بینندگان این کانال های ماهواره ای که توانسته اند ماهواره های خود را با وجود سختگیری های اخیر حفظ کنند، می گویند که به تازگی شاهد اختلال در این برنامه ها در داخل تهران و اطراف آن بوده اند.
روزنامه های تهران اخیرا از قول یکی از نمایندگان مجلس گزارش کردند که یک نهاد نظامی از چندین پایگاه خود و همچنین کامیون های حامل این تجهیزات امواج قوی ای برای پارازیت انداختن روی این برنامه ها ارسال می کند.
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، قرار گرفتن مداوم در معرض میزان زیاد تشعشع ماکروویو – که استفاده از آنها برای پخش پارازیت روی امواج ماهواره ای ضروری است – می تواند روی سلامت افراد از جمله باروری مردان اثر بگذارد. این مساله سبب نگرانی بعضی از مقامات در ایران شده است.
پارازیت همچنین روی شبکه های تلفنی و خدمات اینترنتی نیز اختلال ایجاد کرده است.
احمد معتمدی، وزیر پست و تلگراف و تلفن مخالفت خود را با پخش پارازیت اعلام کرده و محمد خاتمی، رییس جمهور نیز گفت که دولت چنین اقدامی را تایید نکرده است. وی خواستار اقدام علیه مسئولان پخش پارازیت شد.
در پی اختلال در ماهواره قبلی شبکه های تلویزیونی فارسی زبان یعنی “یوتلست هات برد” این شبکه ها به ماهواره تل استار 12 منتقل شدند، ماهواره ای که فقط برای دریافت و پخش امواج از آمریکای شمالی طراحی شده است. این نشان می دهد که اختلال فعلی در این برنامه ها باید در اثر امواجی که از قاره آمریکا صادر می شود، به وجود آمده باشد.
در روز ششم ژوئیه پازیت های پراکنده و تاحدی موثر دیده شد و سپس در روز بعد از آن ادامه یافت. مشاهدات روز هشتم ژوئیه نشان دهند شدت گرفتن این پازایت ها بود که دریافت همه این کانال های ماهواره ای را غیرممکن می کرد. تحقیقات در مورد این مساله ادامه دارد.
البته این پرسش مطرح است که راه مقابله با کسانی که درصدد اختلال در امواج ماهواره ای هستند چیست؟
چین اخیرا به منظور جلوگیری از تکرار مزاحمت های قبلی در پخش برنامه های تلویزیونی، ماهواره ای به نام “اپ استار” ساخت فرانسه خریداری کرده که به یک “فن آوری ویژه” برای جلوگیری از “ربوده شدن” امواج مجهز است. سازندگان ماهواره اکنون چنین امکانی را برای مشتریان خود فراهم کرده اند.
چنین نوآوری هایی می تواند تضمین کند که امواج ماهواره ای توسط فرد یا گروه مخالف مورد استفاده قرار نگیرد، هر چند این تجهیزات امکان پارازیت انداختن روی امواج کانال های تلویزیونی “مخالف” را از بین نمی برد و در آینده بینندگان باز هم ممکن است به جای برنامه های ماهواره ای شاهد صفحه های سفید بر تلویزیون خود باشند