به زودی شمارش معکوس انتخابات سازمان نظام صنفی رایانهای کشور، اتاق بازرگانی تهران و اتحادیه صنف فناوران رایانه آغاز میشود و در این میان بسیاری از چهرههای مطرح و قدیمی صنف فناوری اطلاعات به تکاپو افتادهاند تا با لابی میان همکاران در یکی از هیات مدیرههای این تشکلهای خصوصی صاحب کرسی شوند.
نکته جالب اینجاست که کاندیداهای هیات مدیره تشکلهای فناوری اطلاعات از ادوار گذشته تاکنون همواره با شعار ساماندهی کسب و کار صنف و اقتدار و اتحاد صنفی به رقابت پرداختهاند، اما معمولا یک ماه پس از استقرار شدن بر صندلی هیات مدیره این امر مهم را فراموش کرده و یا خود به نحوی باعث نفاق صنفی شدهاند.
حال اینکه به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، اکنون یکی از بزرگترین چالشهای صنف IT نبود اتحاد بین تشکلها و فعالان صنف است که این امر خود باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی شده به گونهای که صنف نتواند آنطور که باید از حق و حقوق کسب و کار خود دفاع کند.
مدیر عامل شرکت پیامد رایانه سازگار در گفتوگو با فناوران به تشریح معضل و مشکلات صنف فناوری اطلاعات پرداخت و تاکید کرد که جدای از تمامی مشکلات، نبود اتحاد بین تشکلهای خصوصی باعث شده صنف IT این چنین ذلیل و سرخورده شود.
مشکل 1؛ نبود انسجام
الیاس صادق کوهستانی با بیان اینکه صنف فناوری اطلاعات در کشور از معضلات بسیار زیادی رنج میبرد که عمدهترین آن نبود انسجام صنفی است، گفت: تنها راهکار در این خصوص این است که با برگزاری همایشهای دورهای و دعوت اعضا و مسولان نهادهای صنفی، بین فعالان صنفی و سایر تشکلها انسجام ایجاد کرد.
او افزود: مسوولان تشکلهای خصوصی هر یک به نحوی درگیر مسایل سیاسی شدهاند به همین دلیل توجه زیادی به این مقوله ندارند.
کوهستانی همچنین با بیان اینکه صنف پفک فروشیها بسیار با برنامهتر از صنف فناوری اطلاعات عمل میکنند، گفت: متاسفانه در این صنف هیچ برنامهریزی بلندت مدتی نمیشود و پیشکسوتانی که میتوان از نظرات کارشناسی آنها استفاده کرد به حاشیه رفتهاند.
مشکل 2؛ خرابی بازار
این کارشناس صنف فناوری اطلاعات خرابی و کسادی بازار IT کشور را معضل دیگر صنف دانست و گفت: با توجه به اینکه قدرت خرید مردم کاهش یافته، تقاضا هم در بازار به همان میزان کم شده است و به اصطلاح میتوان گفت که خاک مرده بر بازار پاشیدهاند.
کوهستانی با بیان اینکه وضعیت فعالان بازار نسبت به سال گذشته بدتر شده است، گفت: با وجودی که مسوولان کشور مرتب اعلام میکنند بازار کمی رونق گرفته و از رکود خارج شده است، اما این مورد بر بازار فناوری اطلاعات صدق نمیکند و همچنان کسادی بر بازار IT حاکم است.
مشکل 3؛ افزایش کلاهبرداری
مدیر عامل شرکت پیامد سازگار با تاکید بر اینکه کسادی بازار موجب افزایش کلاهبرداری در بازار میشود، گفت: 70 درصد از کل بازار IT کشور را واسطهها تشکیل میدهند که رونق نداشتن بازار موجب میشود آنها نتوانند چکهای خود را به موقع پاس کنند و از این رو اقدام به زیرفروشی و یا در برخی مواقع کلاهبرداری میکنند.
وی افزود: یکی دیگر از علتهای بزرگ زیرفروشی و کمفروشی سایتهای اینترنتی هستند. این سایتها مانند شرکتها هزینه مکان و یا مالیات و دارایی ندارند و متاسفانه اسم آنها جزو اولینهای گرفتن قیمت برای مصرفکنندکان هست و مشتریان قیمت آنها را مبنا خرید خود قرار میدهند.
کوهستانی اضافه کرد: از تمامی صاحبان کالا و شرکتهای بزرگی و همه کسانی که کالا وارد ایران میکنند استدعا دارم از طریق سیستم نمایندگی و یا با قیمت بالاتری به سایتها کالا ارایه دهند تا با سود حداقل 5 درصد فروش کنند که حل این موضوع به تنهایی 40 تا 50 درصد زیر فروشی را کم خواهد کرد.
مشکل 4؛ نداشتن مجوز کسب و کار
به گفته کوهستانی یکی دیگر از مشکلات صنف این است که 30 تا 40 درصد از فعالان بازار مجوز کسب از اتحادیه را ندارند و در هیچ نهادی نیز ثبت نشدهاند.
وی افزود: درخواست ما از اتحادیه صنف فناوران رایانه این است که بیشتر در زمینه مجوزها پیگیری داشته باشد و با آن دسته از افرادی که مجوز ندارند برخورد قاطع کند.
او اضافه کرد: بهتر است که اتحادیه به غیر از دریافت مدارک اولیه برای صدور جواز در مورد فرد متقاضی تحقیق کند که آیا در بازار شناخته شده است یاخیر؟سپس از او تاییدیه سه شرکت صاحب نام و بزرگ را دریافت کند.
به اعتقاد او اینگونه به فردی که سرمایه اندکی دارد و در بازار شناخته شده نیست، جواز کسب داده نمیشود.
مشکل 5؛ سود پایین
او در ادامه ضمن تشریح وضعیت فعلی کسبه بازار به این موضوع اشاره کرد که هم اکنون سود فروش کالاهای IT زیر 2 درصد است و دولتمردان ما این موضوع را باور ندارند.
کوهستانی گفت: گاهی لپ تاپ با سه یا چهار هزار تومان سود در بازار فروخته میشود.وی با خنده افزود: با وجود سرمایهگذاری کلانی که در زمینه کالاهای IT کردهایم، اما در بسیاری مواقع سود خالصی که یک پیک موتوری در می آورد از ما بیشتر است.
او گفت: سود پایین باعث شده برخی از سرمایهگذاران این بازار به سمت ساخت و ساز ترغیب شوند و پولشان را در جای دیگری سرمایهگذاری کنند.
وی همچنین تاکید کرد: نهادهای صنفی باید قوانینی تنظیم کنند که فروشگاهها و شرکتها حداقل با سود 5 درصد فروش کنند و فروشگاهها و افرادی که زیر فروشی میکنند را سریع شناسایی و در بلک لیست قرار داده تا شرکتهای دیگر هم آنها را بشناسند و به آنها فروش نکنند.
مشکل 6؛ تعرفهها و حمل و نقل
یکی از مسایل و مشکلاتی که فعالان صنف فناوری اطلاعات همواره با آن دست به گریبان بوده و هستند اعمال تعرفههای سلیقهای بر روی کالاست که اکنون نیز موضوع تعرفههای فرهنگی خود مزید بر علت شده است.
در واقع تعرفههای گمرکی و مشکلات ترخیص کالا از گمرکات مشکل یکی دو روزه صنف نیست و گاهی باعث شده واردکنندگان رسمی ضررهای هنگفتی کنند.
کوهستانی در این خصوص گفت: به غیر از مشکل تعرفه گرفتاری دیگری بابت هزینه حمل کالا داریم که آن متغییر بودن قیمت حمل است که در اکثر مواقع ثبات را در بازار برهم میزند.
وی افزود: به طور مثال هزینه حملی که 70 هزار تومان است به یکباره میشود 130 هزار تومان و دوباره مبلغی کاهش پیدا میکند که معلوم نیست چه دستی پشت پرده است.
مشکل7؛ انتخاب نمایندگی اصلح
کوهستانی همچنین گفت: شرکتهای تولیدکننده و واردکنندهای که صاحب کالا هستند باید به جای اینکه نمایندگیهای خود را زیاد کنند به دنبال نمایندگی اصلح باشند و سود آنها را توجیح کنند.
وی افزود: اینگونه دیگر نمایندگیها زیر فروشی نخواهند کرد و اگر این کار کردند با آنها برخورد میشود.
کوهستانی در آخر نیز تاکید کرد: بسیاری از مشکلات صنف فناوری اطلاعات با مرتفع شدن مشکل اول که همان نبود اتحاد و انسجام صنفی است، حل میشود.
وی افزود: صنف باید بداند که فقط با یک صدایی میتواند حرف خود را در محافل تصمیمگیری به کرسی بنشاند.