محسن باقری چناری، مدیرعامل اپراتور چهارم، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم اظهاراتی مطرح کرد که دوباره بحث تلاش این شرکت برای تمدید دوران حفاظت از پروانه انحصاریاش را به جریان انداخت.
او در این گفتوگو به سخنان وزیر ارتباطات در مراسم اهدای پروانه FCP به هفت شرکت اینترنتی استناد کرده و گفته است محمود واعظی در این مراسم تأکید کرده که ایرانیاننت تا سال ٩٩ انحصار دارد و نمیتوانیم در این زمینه کاری انجام دهیم.
باقری حتی در واکنش به این موضوع که چرا بهیکباره و بدون هیچ اطلاعرسانی، تمدید این انحصار از سوی وی اعلام میشود، تصریح کرده موضوع تمدید دوران حفاظت از خدمات اپراتور فیبر نوری بهیکباره نبوده و او از اردیبهشت سال ٩۴ در حال رایزنی با کمیسیون سازمان تنظیم مقررات برای افزایش مدت انحصار این اپراتور بوده است.
کنسرسیوم ایرانیاننت با دریافت پروانه از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، ایجاد شبکه ملی اطلاعات و دسترسی فیبر نوری در ایران را از آبانماه سال ١٣٩١ آغاز کرد. این اپراتور براساس پروانه موظف شد تا در سال دوم فعالیت خود یک میلیون و در سال سوم سه میلیون پورت پرسرعت راهاندازی و همچنین تا پایان سال هشتم تعداد ششمیلیونو ٨٧٠ هزار درگاه فیبر نوری برای اتصال منازل به اینترنت پرسرعت نصب کند.
لطفالله سبوحی، معاون سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی دوره قبل و قائممقام کنونی این سازمان، انحصار این اپراتور را طبق پروانه پنجساله اعلام کرده و گفته بود: ایرانیاننت برای فیبرکشی مجوز انحصاری دارد و مجوز این اپراتور برای ارائه محتوا، اختیاری است.
براساس اطلاعات سهامداران ایرانیاننت، ٢٠ درصد از سهام شرکت ایرانیاننت متعلق به شرکت ارتباطات زیرساخت (به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران) و ٨٠ درصد دیگر آن متعلق به شرکت گسترش الکترونیک سینا، شرکت گسترش الکترونیک، شرکت سرمایهگذاری فناوران توسعه ارتباطات پایوران و شرکت سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت است.
گفته میشود دولت با تمدید زمان انحصار این اپراتور در نظر دارد ارزش سهام آن را افزایش داده و در نهایت آن را بفروشد که ظاهرا خریدار این سهام نیز مشخص است. حال این بار نوبت به بخش خصوصی رسیده است تا به تمدید دوره انحصار ایرانیاننت، واکنش نشان دهد.
رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای که در یک اپراتور ارتباطات ثابت، سهامدار است از احتمال تمدید دوره انحصار اپراتور سراسری فیبر نوری انتقاد کرده و گفته است: نمیتوان پروانهای را فروخت و از مردم پول گرفت و بعد گفت پشیمان شدهام.
ناصرعلی سعادت در یک نشست خبری درباره صدور نهمین مجوز اپراتور ارتباطات ثابت (FCP) با انتقاد از احتمال تمدید مجوز اپراتور فیبر نوری ایرانیاننت و تأثیر آن بر بازار پروانههای جدید FCP، بیان کرد: اپراتوری که وظایفش را انجام نداده و عقب است طبیعی است که برای تمدید دوره انحصار تلاش و پیگیری میکند. او ادامه میدهد: اینکه این اپراتور اعلام کند دوره انحصارش تمدید شده آرزوهایش را بیان میکند که محترم است؛ اما از نظر ما مصوبهای در این مورد وجود ندارد و مطلبی دراینباره روی سایت تنظیم مقررات ارتباطات نیست. به گفته او اگر دوره انحصار ایرانیاننت تمدید شود، صنف و ذینفعان متقابلا اقداماتی میکنند؛ زیرا نمیتوان یک پروانه صادر کرد و از مردم پول گرفت بعد گفت پشیمان شدهام. او میافزاید: تا امروز دراینباره جز شنیدهها هیچ مصوبهای وجود ندارد و با توجه به اینکه دوره حفاظت ایرانیاننت اواخر بهمن آینده به پایان میرسد، موضوع در آن زمان جدی میشود.
واکنش رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور در حالی صورت میگیرد که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی هرگونه خبر درباره تمدید انحصار اپراتور چهارم را تکذیب و اعلام کرد تاکنون مصوبهای در این خصوص در کمیسیون سازمان تنظیم مقررات به تصویب نرسیده است. به گزارش آیتی ایران، این سازمان همچنین اعلام کرد جلسهای در اردیبهشت سالجاری با حضور مدیرعامل اپراتور چهارم در کمیسیون این سازمان برگزار شد و در این جلسه خواستههای اپراتور چهارم مبنی بر تعهدات سنگین برای یک اپراتور فیبر نوری مطرح شد؛ اما در نهایت اعضای کمیسیون با ورود یک سرمایهگذار خارجی به این اپراتور برای رسیدن به اهداف خود براساس پروانه موافقت کردند. نکته مهم آنکه در حالی اپراتور چهارم میتواند خواستار تمدید دوران حفاظت از انحصارش باشد که براساس بندهای پروانهاش بین ۵٠ تا ۶٠ درصد تعهداتش را در کشور اجرا کرده باشد.