تجهیز ۲۷ هزار روستای کشور به اینترنت پرسرعت و افزایش شبکه پهنباند داخلی از ۶۲۴ به ۱۰ هزار گیگابیت بر ثانیه که منجر به رشد ۱۰ برابری کاربران اینترنت شده، از دستاوردهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات محسوب میشود اما با وجود این، هنوز هم انتقاداتی به اقدامات این وزارتخانه مطرح میشود.
ابوالفضل رضوی -معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور- آذر ماه سال گذشته، با اشاره به تحقق برنامههای وزارت ارتباطات برای توسعه روستاهای کشور و ایجاد زیرساختها و ظرفیتهای ارتباطی روستاها، گفته بود: برابر اعلام وزارت ارتباطات تا پایان سال، تعداد روستاهای دارای اینترنت به ۲۵ هزار روستا میرسد و تمامی روستاهای بالای ۲۰ خانوار کشور به اینترنت پرسرعت مجهز می شوند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: تلاش بسیاری برای ارائه اینترنت پرسرعت در روستاها انجام شده است. در خدمترسانی به اقصینقاط کشور تفاوتی بین شهر و روستا وجود ندارد لذا باید زمینه ارائه امکانات موجود در روستاها فراهم شود. بر این اساس ارائه خدمات آموزشی و الکترونیکی در روستاها الزامی است. امیدواریم تا ۳ سال آینده تمام روستاهای کشور، حتی روستاهای تکخانوار بتوانند از اینترنت بهرهمند شوند.
بودجه ۳۵۰ میلیاردی سال ۹۶ برای ارتباطرسانی به روستاها
در همین زمان، محمود واعظی -وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- از در نظر گرفتن بودجهای معادل۳۵۰ میلیارد تومان برای ارتباطرسانی به روستاهای کشور در سال ۱۳۹۶ خبر داد. او همچنین اظهار کرد: اکنون شرایط به گونهای است که تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار به تلفن دسترسی دارند و تلاش بر آن است که در یک سال آینده دسترسی به اینترنت نیز در این روستاها صورت بگیرد.
او با بیان اینکه تا کنون حدود ۲۴ تا ۲۵ هزار روستا در سراسر کشور به شبکه اینترنت متصل شدهاند، گفت: اکنون تلاش داریم تا پایان دولت تمام روستاهای بالای ۱۵ خانوار را به اینترنت متصل کنیم. هنر دولت باید آن باشد که جلوی مهاجرت از روستا به شهر را بگیرد. قطعا این کار در هیچ جای دنیا با زور انجام نشده است. سیاستهای تشویقی ارائه اینترنت در روستاها نیز باعث بهبود کسب و کار و رونق گردشگری در این مناطق شده و اقتصاد روستاها را ساماندهی میکند.
وی با بیان اینکه بردن ارتباطات اینترنتی به روستاها موجب رونق کسب و کار در روستاها خواهد شد، اظهار کرد: دسترسی به اینترنت در روستاهای مختلف کشور میتواند دسترسی به خدمات مختلفی را برای مردم فراهم کند. زمانی با بردن اینترنت به روستاها مخالفتهای متعددی وجود داشت و اینگونه تعبیر میشد که با این اقدام روستاها دچار فساد خواهند شد. در حالی که تلاش ما ارائه خدمات در روستاهاست. ما ارائه اینترنت در روستاها را بخشی از شبکه ملی اطلاعات میدانیم چرا که شبکه ملی اطلاعات بدون دسترسی روستاییان کامل نخواهد بود.
واعظی اواخر سال گذشته نیز از بهرهمندی و اتصال بیش از ۲۳ هزار روستای کشور به اینترنت پرسرعت خبر داد و با تاکید بر توزیع متوازن امکانات، خدمات و زیرساختهای ارتباطی تصریح کرد: دولت معتقد است که همه امکانات و تجهیزات زیرساختی نباید محدود به تهران و مراکز استانها شود و از قضا نقاطی که از مراکز دورتر هستند نیازمند امکانات بیشتری هستند.
انتقاد از سرعت پایین اینترنت در شهرها و روستاها
با وجود این، جبار کوچکینژاد –از نمایندگان مجلس شورای اسلامی- چندی پیش با انتقاد از سرعت پایین اینترنت در شهرها و روستاهای کشور، گفت: مقام معظم رهبری تأکید داشتند ضمن افزایش سرعت اینترنت باید در حوزه کنترل فضای مجازی بهروز و توانمندتر شویم، چرا که در حال حاضر از حیث شبکه ملی اطلاعات و کنترل فضای مجازی بسیار عقبماندهایم. دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاهی از سرعت کند اینترنت در مراکز و شهرهای مختلف گلایهمند هستند. حتی سرعت اینترنت در روستاها اعتراضات و گلایههای روستائیان به نمایندگان را شدت بخشیده است.
البته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، پیش از آن درباره آخرین آمار کاربران اینترنت در کشور اظهار کرده بود: در حوزه شبکه پهنباند داخلی از ابتدای کار تا آغاز دولت یازدهم تنها ۶۲۴ گیگابیت بر ثانیه ظرفیت ایجاد شده بود که در این حوزه به حدود ۱۰ هزار گیگابیت بر ثانیه رسیدیم و به نوعی شاهد رشد ۱۵ درصدی بودیم. از سوی دیگر در حوزه تعداد کاربران اینترنت هم رشدی قابل توجه چه از نظر سرعت و چه از نظر تعداد صورت گرفت و بدین ترتیب تعداد کاربران اینترنت از حدود ۴ تا ۵ میلیون نفر اکنون به بیش از ۵۰ میلیون نفر رسیده و رشدی ۱۰ برابری داشته است.
اینترنت پرسرعت در ۲۷ هزار روستا
او درباره دلایل علاقهمندی دولت برای دسترسی روستاییان به اینترنت پرسرعت و آخرین آمار این اتصال نیز توضیح داد: یکی از اهداف عمده ما این بود که به واسطه اینترنت خدمات را نیز به روستاها ببریم، چراکه در این قالب میتوان خدمات متعددی از سلامت و آموزش گرفته تا غیره را به روستاییان ارائه کرد. در ابتدای دولت یازدهم هیچ روستایی به اینترنت پرسرعت دسترسی نداشت اما اکنون ۲۷ هزار روستا به اینترنت پرسرعت مجهز شدهاند و در تلاش هستیم استفاده بهینهای از بودجهای که مجلس در این خصوص به ما میدهد انجام دهیم.
واعظی با تاکید بر اثرات مثبتی که به دنبال ارائه اینترنت پرسرعت در روستاها ایجاد شده است، عنوان کرد: خدمات نسل ۳ تلفن همراه که در آن زمان تنها در چهار شهر قابل دسترسی بود این روزها در بیش از ۹۵۰ شهر در ایران ارائه میشود و در حوزه نسل ۴ نیز اکنون ۷۴۲ شهر دسترسی به این خدمات دارند، در حالی که در ابتدای دولت هیچکدام از شهرهای کشور به خدمات نسل ۴ دسترسی نداشتهاند.
در نهایت، در حالی که برخی از نمایندگان مجلس و منتقدان سیاستهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، اظهاراتی مبنی بر تمرکز این وزارتخانه تنها بر افزایش پهنای باند و برخی دیگر سرعت پایین اینترنت مطرح میکنند، محمود واعظی تاکید کرده که از ابتدای دولت یازدهم، تعداد روستاهای مجهز به اینترنت پرسرعت، در شرایطی که پیش از آن روستاها به این امکانات دسترسی نداشتند، به ۲۷ هزار رسیده و نسل ۳ و ۴ اینترنت بالاخره در روستاها ظهور یافته است.