امینت

January 6, 2018
16:59 شنبه، 16ام دیماه 1396
کد خبر: 87005

تصمیم برای رفع فیلتر تلگرام بر عهده کیست؟

تا امروز حدس و گمان‌های مختلفی پیرامون اینکه فیلترینگ تلگرام به دستور کدام سازمان انجام شده در بین کاربران صورت گرفته که وزیر ارتباطات با توضیحات خودش در اینستاگرام مسئله را برای آنها شفاف کرد. به گفته «محمدجواد آذری جهرمی»، فیلترینگ‌های اخیر به دستور شورای امنیت ملی صورت گرفته و وزارت ارتباطات نقشی در آن ندارد، ولی فارغ از اینکه چه کسی یا چه چیزی باعث و بانی فیلترینگ تلگرام شده، سوال اصلی اکثر کاربران این است که حالا چه کسی می‌تواند آن را رفع فیلتر کند؟

هنوز به درستی مشخص نیست که فیلترینگ تلگرام هم مثل شبکه اجتماعی اینستاگرام برداشته خواهد شد یا خیر، ولی با توجه به در دسترس بودن اینستاگرام به نظر می‌رسد شورای امنیت ملی درباره مسئله فیلترینگ این شبکه‌های اجتماعی و پیام رسان کمی نرمش نشان داده است. اینستاگرام جزو معدود شبکه‌های اجتماعی به شمار می‌رود که در کشورمان از خط فیلترینگ گذشته و سپس به عقب بازگشته و رفع فیلتر شده است و همین مورد نشان می‌دهد که عوامل دولت دوازدهم مشغول رایزنی‌هایی مبنی بر باز شدن اپلیکیشن‌های مسدود شده هستند.

«رمضانعلی سبحانی فرد»، عضو کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه ضمن تایید دوباره این مساله که فیلتر تلگرام توسط شورای عالی امنیت ملی انجام شده، رفع فیلترینگ آن را هم منوط به تصمیمات همین شورا می‌داند و آن را بر مبنای تصمیمات آتی شورای عالی امنیت ملی عنوان می‌کند:

«تصمیم‌گیری درباره فیلترینگ توسط دستگاه‌های تصمیم گیر بالاتر که شورای عالی امنیت ملی یکی از آنهاست انجام شده و برای رفع فیلترینگ باید دید که تصمیمات شورای عالی امنیت ملی چه بوده است و مبتنی بر تصمیمات، اگر زمینه فراهم باشد رفع فیلتر تلگرام مورد بررسی قرار می گیرد و در این زمینه تصمیم گیری شود.»

دیگر عضو این کارگروه یعنی «محمد کاظمی» نیز امیدوار است با عادی شدن شرایط جامعه وضعیت فیلترینگ این شبکه‌ پیام‌رسان برداشته شود:

«آخرین جلسه کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مربوط به قبل از اعتراضات اخیر بوده است البته رئیس کمیته شخص دادستان کل کشور است و با تشخیص ایشان قاعدتا جلساتی را در آینده در این رابطه خواهیم داشت. در هر حال تلگرام امروزه منبع درآمد بخشی از مردم است و نباید این منبع به طور دایم قطع شود.»

از نظر کاظمی این محدودیت‌های موقت در همه کشورهای دنیا رخ می‌دهد و مصالح و امنیت کشور گاهی باعث اعمال چنین اقداماتی می‌شود که نمی‌توان به آن خرده گرفت. عضو کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه البته تصمیم گیری در این مورد را صرفا محدود به این شورا نمی‌داند و معتقد است دستگاه‌های مختلف همانند شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی امنیت ملی در شرایطی که مسائل این چنینی رخ می‌دهد می‌توانند درباره فیلترینگ تصمیم بگیرند.

آخرین وضعیت فعالیت کاربران ایرانی در شبکه اجتماعی تلگرام برمبنای رصد روزانه‌ای که از سوی پژوهشگاه ملی فضای مجازی وابسته به مرکز ملی فضای مجازی صورت می‌گیرد، حاکی از این است که تا روز هفتم دی ماه بالغ بر 730 هزار و 701 کانال فارسی در این شبکه به ثبت رسیده و تعداد کل بازدیدهای کانال‌های فارسی شبکه اجتماعی تلگرام نیز در این روز نزدیک به دو و نیم میلیارد برآورد شده است. تمام این آمار نشان از محبوبیت و اهمیت تلگرام در بین کاربران ایرانی می‌دهد و باید دید که آینده این اپلیکیشن پیام رسان در کشور چه خواهد شد؟

  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.