فیلترینگ«جابینجا» نتیجه اهمال در اخذ مجوز بوده است
فیلتر شدن وب سایت «جابینجا» که در زمینه کاریابی فعالیت می کند، موجب واکنش های زیادی شده و خود این سایت مدعی است که پیش از فیلتر شدن، اخطاریه ای دریافت نکرده است؛ در حالی که بررسی های خبرنگار فناوران خلاف این ادعا را ثابت می کند.
صبح دیروز (شنبه، بیست وسوم دی ماه)، در نامه ای از وزارت کار به کمیته تعیین مصادیق مجرمانه، فهرستی از سایت های کاریابی بدون مجوز جهت اعمال فیلترینگ اعلام شد. کمیته تعیین مصادیق مجرمانه نیز ایمیلی به مدیران این سایت ها ارسال کرد و مشخص شد که به اشتباه نام تعدادی از سایت های دارای مجوز هم در فهرست درج شده است. اما برخی سایت هایی که اقدام به دریافت مجوز نکرده اند، مانند جابینجا و سه سوت جابز، فیلتر شدند.
در پی این اتفاق، جابینجا در بیانیه ای که در سایت ویرگول منتشر شده، مدعی شد که این فیلترینگ بدون اخطار قبلی صورت گرفته و این سایت هیچ ایمیلی از طرف کمیته تعیین مصادیق دریافت نکرده است. در بیانیه جابینجا آمده است: «با توجه به مطرح شدن بحث مجوزهای مربوطه، انتظار می رود نسبت به رفع فیلتر موقت این سامانه و سامانه های مشابه اقدام شود و یک تاریخ نهایی برای اقدام به اخذ مجوزهای لازم مشخص شود.» این بیانیه به گونه ای تنظیم شده که گویی مدیران جابینجا اطلاعی از دستورالعمل فوق الذکر نداشته و در مورد الزام قانونی داشتن مجوز غافل گیر شده اند. همزمان نیز موجی از همراهی و همدردی در شبکه های اجتماعی و گروه های تلگرامی نسبت به این موضوع به راه افتاده است.
اما بررسی های ما نشان می دهد که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در روز اول شهریور 94 دستورالعمل نحوه فعالیت کاریابی داخلی الکترونیکی را به منظور ضابطه مند کردن و ایجاد وحدت رویه در خصوص راه اندازی سامانه های کاریابی داخلی الکترونیکی وسایر فعالیت های مشابه در این خصوص، جلوگیری از فعالیت غیرقانونی سامانه های کاریابی در فضای وب، یکپارچه سازی و شفاف سازی فرصت های شغلی کسب شده و سهولت در گزینش شغل منطبق بر مهارت و توانمندی های جوینده کار تنظیم و ارائه کرده است.
پس از صدور این دستورالعمل، ده سامانه آنلاین از جمله سایت هایی مانند ایران تلنت، کاربانک و جاب سنتر، نسبت به دریافت مجوز مربوط اقدام و پس از طی مراحل اداری در مدت زمان سه تا چهار ماه، مجوز خود را دریافت کرده اند. طی تماس هایی که با مدیران این سایت ها نیز مشخص شد که همان زمان و پس از دریافت مجوز، مراتب را به سایر فعالان این حوزه هم اطلاع داده و آن ها را در جریان امر گذاشته اند. بنابراین به نظر می رسد که «جابینجا» در فضای عدم اعتماد عمومی به دولت و کمیته فیلترینگ، از فیلتر شدن خود به عنوان یک ابزار تبلیغاتی استفاده کرده و کسی به این استارت آپ حوزه کاریابی گوشزد نمی کند که اتفاق امروز نتیجه بی توجهی چند ساله این سایت به قوانین و مقررات وضع شده است.