لبه تکنولوژی

May 26, 2018
19:56 شنبه، 5ام خردادماه 1397
کد خبر: 91018

چشمه یون رادیوفرکانسی تولید شد

پژوهشگران گروه پژوهشی فناوری خلأ جهاد دانشگاهی صنعتی شریف، موفق به تولید چشمه یون رادیوفرکانسی شدند.
این چشمه یون قابلیت یونیزاسیون انواع گازهای واکنش ­پذیر یا خنثی را دارد و نسبت به چشمه یونی جریان مستقیم(تولید قبلی این گروه)، از جریان یونی بسیار بالاتری برخوردار است.
 
نمونه آزمایشگاهی چشمه پرتو یون جریان مستقیم نیز برای نخستین بار در کشور توسط همین گروه پژوهشی طراحی و ساخته شد و نمونه تجاری آن در سال 1395 به سفارش دانشگاه صنعتی مالک اشتر برای لایه نشانی، تمیزکاری زیرلایه و لایه نشانی مستقیم طراحی، ساخته و نصب شد.
 
گروه پژوهشی فناوری خلأ جهاد دانشگاهی صنعتی شریف، یکی از مراکز تحقیقاتی فعال در زمینه طراحی و ساخت سامانه­ های لایه ­نشانی فیزیکی کشور است که پیش از این زیرسامانه­ های منبع تبخیر حرارتی، منبع تبخیر پرتوی الکترونی و کاتدهای کند و پاش مغناطیسی نیز بهره برداری کرده است.
 
مریم صالحی، همکار طرح چشمه یونی رادیوفرکانسی در گفت­ وگو با خبرنگار سیناپرس درباره ویژگی­ های این چشمه یونی تولیدشده، خاطرنشان کرد: قطر پرتوی یون این زیرسامانه 6 سانتی متر و بیشینه جریان و انرژی یون آن به ترتیب 100 میلی آمپر و 1200 الکترون ولت است.
 
کاربردهای چشمه یون در صنعت
 
وی درباره کاربردهای وسیع چشمه یون در لایه ­نشانی، اصلاح سطوح و فرآوری لایه ­های نازک، گفت: بسته به انرژی و جریان پرتوی یون می توانیم از این منبع در تمیزکاری لایه، کمک به فرآیند لایه­ نشانی، لایه­ نشانی به روش کند و پاش، به روش مستقیم با گاز واکن ش­پذیر، زدایش و اصلاح سطوح استفاده کنیم.
 
صالحی ادامه داد: مزیت اصلی استفاده از پرتوی یون، توانایی کنترل مستقل و آسان آن مانند جریان، سطح انرژی و راستای فرود یون است. این ویژگی ­ها، باعث می ­شود بتوانیم در نهایت با پرتوی یون، لایه­ هایی با ساختار شبه پایدار، ساختارهای آمورف و به ویژه ترکیبات کریستالی را برای کاربردهای اپتیکی، میکروالکترونیکی و یا پوشش­ هایی برای کاهش خوردگی یا اصطکاک فراهم کنیم.
 
چشمه پرتوی یون چطور کار می­کند؟
 
چشمه پرتوی یون از سه بخش اصلی چشمه پلاسما استخراج و خنثی ­ساز تشکیل شده است. در چشمه پلاسما، اعمال میدان­های الکتریکی و مغناطیسی به مولکول­های گاز، باعث تخلیه الکتریکی و تشکیل پلاسما می­شود. پلاسما شامل ذرات باردار یون و الکترون است.
 
پس از آن در سامانه استخراج با اعمال میدان الکتریکی به دو یا چند توری فلزی، یون­ها از پلاسمای ایجاد شده، جدا می­شود و به صورت یک پرتوی یونی پر انرژی به سمت هدف، شتاب می­گیرند.
 
در بین این مسیر تا هدف، در اثر دافعه کولمبی بین ذرات باردار، پرتوی یونی واگرا می­شود که برای جلوگیری از این واگرایی ناخواسته، و نیز جلوگیری از تجمع بار مثبت بر روی سطوح دی الکتریک، از یک منبع تولید الکترون برای خنثی­سازی پرتوی یون استفاده می­ شود.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.