رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که تا دو هفته آینده پیشنویس ضوابط و مقررات ارز دیجیتال با رعایت تمامی اطلاعات مربوط به شفافیت اطلاعات در اقتصاد ایران، رعایت قانون مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و سایر ضوابط ارائه میشود.
موضوع نشست امروز کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ارز دیجیتال بود.
ارزهای دیجیتال تهدیدها و فرصت هایی را برای اقتصاد جهانی در سال های اخیر رقم زده اند اما کارشناسان فناوری اطلاعات آن را فرصتی فراروی اقتصاد کشور می دانند که می توان با برنامه دقیق نهایت بهره برداری را از آن داشت.
بانک مرکزی دوم اردیبهشت ماه امسال در بخشنامه ای تاکید کرد بکارگیری ابزار بیت کوین و سایر ارزهای مجازی در همه مراکز پولی و مالی کشور ممنوع است.
در همین پیوند، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره نشست امروز به تارنمای خانه ملت گفت: فضای مجازی جغرافیا ندارد و کشورهای دیگر ارزهایی در قالب پیامرسانهای خارجی تولید و امکان دسترسی برای شهروندان ایرانی را فراهم می کنند؛ لذا به دلیل اهمیت این موضوع، کمیسیون اقتصادی مجلس نشستی در این باره برگزار کرد.
محمدرضا پورابراهیمی افزود: باید شفافسازی شود مردم و شخصیتهای حقیقی و حقوقی با تولید ارزهای دیجیتالی که در بستر پیامرسانهای خارجی امکان فعالیتهای اقتصادی را برای ایرانیها فراهم کردهاند چگونه میتوانند فعالیت کنند و همچنین ظرفیت کشور برای تولید ارزهای دیجیتال در بخشهای داخلی و خارجی چیست.
پورابراهیمی «کوتاهی و قصور بانک مرکزی در ارایه گزارش درباره این موضوع» را دلیل تشکیل کارگروهی متشکل از مرکز پژوهشهای مجلس، معاونت فناوری ریاست جمهوری، سازمان بورس، پژوهشکدههای تخصصی و بخش خصوصی اعلام کرد که با هماهنگی مرکز پژوهشها موضوع ارز دیجیتال را بررسی می کند.
ارائه پیشنویس ضوابط و مقررات تا ۲ هفته دیگر
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ارز دیجیتال در ایران باید ضابطهمند شود لذا مقرر شد در حوزه مقررات، ضوابط و قوانینی که حتی به تصویب مجلس نیاز دارد پیشنهادها دستگاهها، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و تشکلهای بخش خصوصی ارائه شود.
وی عنوان کرد: مقرر شد تا ۲ هفته آینده پیشنویس ضوابط و مقررات با رعایت تمامی اطلاعات مربوط به شفافیت اطلاعات در اقتصاد ایران، رعایت قانون مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و سایر ضوابط ارائه شود.
نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی گفت: انتظار میرود تا دو ماه آینده ضابطه مشخص و تعریف شدهای برای تعیین موقعیت ایران درباره ارز دیجیتال و امکان استفاده از آن تعیین شود.
به گفته وی، اگر استنباط شود در این حوزه به قانون مجلس نیاز است محتوای کار پس از اقدام کارشناسی به طرح تبدیل شده و پس از بررسی و تصویب در کمیسیون اقتصادی به صحن علنی مجلس ارائه میشود اما اگر به قانون مجلس نیاز نباشد و در چارچوب وظایف بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار باشد مجموع گزارشها در قالب نامهای به رییس جمهوری ارائه میشود تا در دستور کار هیات دولت قرار گیرد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هشتم اردیبهشت ماه اعلام کرد مصوبه بانک مرکزی درباره ممنوعیت استفاده از ارزهای دیجیتال شده مانند بیت کوین به معنای ممنوعیت یا محدودیت بکارگیری ارز دیجیتال در توسعه داخلی نیست.
محمدجواد آذری جهرمی ادامه داد: ارزهای دیجیتال نسبت به مبادلاتی فعلی قابلیت نظارتی بیشتری دارند؛ زیرا وقتی درباره ارز دیجیتال و بلاک چین ها صحبت می شود، این ارزها نهادهای نظارتی مستقیم و غیر مستقیم فراوانی دارند که شفافیت مالی در مراودات ایجاد می کنند.