مردان دنياي فناوري اطلاعات و ارتباطات دنيا از دوشنبه هفته گذشته پس از 24 سال پشت درهاي بسته گردهم آمده اند تا درباره قوانين اين حوزه تصميم گيري كنند و سران اين اجلاس در تلاش اند تا كسي سخني از ماجراي خروج حاكميت اينترنت از آمريكا به ميان نياورد.
به گزارش عصر ارتباط، اعضاي اتحاديه بينالمللي مخابرات (ITU) دو هفته سخت را پشت سر ميگذارند كه در پس آن بايد قوانين فاواي دنيا را بهروز كنند، اما در همين حال پيشنهادهايي براي حاكميت دنياي اينترنت وجود دارد كه مخالفان و موافقان زيادي دارد.
طي روزهاي برگزاري اين اجلاس در هفته گذشته هنوز صحبتي از تصويب قانوني براي خروج حاكميت اينترنت از دست آمريكا به ميان نيامده است و سران ITU در لفافه سعي ميكنند مردان دنياي فاواي را مجاب كنند درباره آن صحبتي به ميان نياورند.
پيش از برگزاري اين اجلاس، روسيه با حمايت چين و هند و با ابراز همراهي كشورهاي تاجيكستان و ازبكستان، طرح خروج حاكميت اينترنت از دست آمريكا را كه ايران مدتي سردمدار طرح و پيگيري آن در اجلاس جهاني جامعه اطلاعاتي در تونس بود، در دستور كار قرار داد. البته ﺑﺮخي ﺍﺯﺍﻋﻀﺎﻱ ITU هم ﺑﻪﺩﻧﺒﺎﻝ ﺍﻳﻦ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﺗﺎ ﻛﻨﺘﺮﻝ ﺑﺨﺶﻫﺎﻱ ﻣﻬﻢ ﺍﻳﻨﺘﺮﻧﺖ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ آيكن ﺭﺍ ﺍﺯ ﺁﻣﺮﻳﻜﺎ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﻭ ﺩﺭ ﺍﺧﺘﻴﺎﺭﺳﺎﺯﻣﺎﻥ ﻣﻠﻞ ﻗﺮﺍﺭ ﺩﻫﻨﺪ.
حمدون توره، دبيركل اتحاديه بينالمللي مخابرات (ITU) در سخنان خود در اين اجلاس در هفته گذشته بهصراحت تاكيد كرد كه يكي از مهمترين موضوعات اين اجلاس و نگرانيها درباره آزادي بيان و درباره اينكه اين كنفرانس به طريقي عمل كند كه جريان باز و آزاد اطلاعات را محدود كند، هشدار داد.
او گفت: «در بند 33 اساسنامه ITU اعضاي اتحاديه حق عموم را براي دستيابي به سرويسهاي بينالمللي بهرسميت ميشناسند و رگولاتورهاي بينالمللي مخابرات نميتوانند آن را محدود كنند.»
توره با تاكيد بر ماده 19 اساسنامه ITU بر رعايت حقوق بشر، افزود: «ما بهدنبال راههايي هستيم كه تضمين كند همه مردم سراسر جهان ميتوانند به فناوريهاي اطلاعاتي و ارتباطي دسترسي داشته باشند و از مزاياي آن بهرهمند شوند و در هيچيك از موضوعات مورد بررسي اجلاس، بحث كنترل اينترنت وجود ندارد.»
دبيركل اتحاديه بينالمللي مخابرات با اشاره به اينكه 3/4 ميليون مشترك موبايل در سال 1988 كه قوانين نوشته شدند، وجود داشت و امروز از مرز 6 ميليارد گذشته است، بزرگترين نوآوري اين دوران را توليد اينترنت عنوان كرد و گفت: «امروز 2.5 ميليارد كاربر اينترنت در سراسر جهان وجود دارد و در اجلاس بعدي براي بازنگري قوانين امروز اميدواريم هر فردي در دنيا از مزاياي دسترسي به اين منبع غني بهره ببرد. در حال حاضر دوسوم مردم جهان به اينترنت دسترسي ندارند و اجلاس WCIT براي غلبه بر اينترنت و در مورد حاكميت اينترنت نيست. براي كسب اطمينان از اتصال ميلياردها مردم دنيا به اينترنت است.»
او اينترنت را پديدهاي منحصر به كشورهاي توسعه يافته ندانست، بلكه يك پديده جهاني و يك منبع عمومي ارزشمند جهاني است كه هر فردي در جهان بايد بتواند از مزاياي آن بهرهمند شود.
توره در برابر مقاومتهاي آيكن در برابر پيشنهاد روسيه براي خروج حاكميت اينترنت از آمريكا و سپردن آن به ITU، آيكن را مكمل اين اتحاديه توصيف كرد و بهصراحت گفت: «بايد توجه كنيم كه ITU هيچ تمايلي به ايفاي نقش اساسي در منابع اينترنت از جمله نامهاي دامنه ندارد و هيچ قصدي براي به چالشكشيدن نقش مكمل آيكن ندارد.»
او در پاسخ به حاشيهاي كه حول و حوش اين اجلاس وجود دارد، اعضا را به سكوت درباره اين حواشي تشويق كرد و گفت: «بايد بهخاطر بياوريم كه بخش اعظم سكوت در دنياي آنلاين را آن دوسوم افراد جهان كه هنور آفلاين هستند، تشكيل ميدهند.»
در اين ميان، پيشنهاد روسها با مخالفت سرسختانه آمريكاييها نيز مواجه شده است و ﺍﻳﺎلات ﻣﺘﺤﺪﻩ تصميم گرفته ﺩﺭ ﻣﻘﺎﺑﻞ ﺗﻼﺵﻫﺎﻱ ﻛﺸﻮﺭﻫﺎﻱ ﭼﻴﻦ، ﺭﻭﺳﻴﻪ ﻭ ﻣﺘﺤﺪﺍﻧﺸﺎﻥ ﻣﻘﺎﻭﻣﺖ كند و ﻛﻨﺘﺮﻝ ﺍﻳﻨﺘﺮﻧﺖ ﺭﺍ ﺩﺭﺍﺧﺘﻴﺎﺭ ﺳﺎﺯﻣﺎﻥ ﻣﻠﻞ ﻗﺮﺍﺭ ندهد.
ﺗﺮﻱﻛﺮﺍﻣﺮ، ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﻩﺁﻣﺮﻳﻜﺎ ﺩﺭ WCIT درباره اين طرح ﮔفته است كه ﺍﺯ ﮔﺴﺘﺮﺵ ﺑﻴﺶ ﺍﺯ ﺣﺪ قانونگذاران بينالمللي مخابرات (ITR) ﺣﻤﺎﻳﺖ ﻧﺨﻮﺍﻫد ﻛﺮﺩ؛ ﭼﺮﺍﻛﻪ ﻣﻤﻜﻦ ﺍﺳﺖ ﺑﺎﻋﺚ ساﻧﺴﻮﺭ ﺍﻃﻼﻋﺎﺕ ﻳﺎ ﻗﻄﻊ ﺟﺮﻳﺎﻥ ﺳﺎﻟﻢ ﺩﺍﺩﻩﻫﺎ ﻭ ﺍﻳﺪﻩﻫﺎ ﺷﻮﺩ و ﺁﻣﺮﻳﻜﺎ ﻣﻌﺘﻘﺪ ﺍﺳﺖ ﺷﻴﻮﻩ ﻓﻌﻠﻲ ﺍﺩﺍﺭﻩ ﺍﻳﻨﺘﺮﻧﺖ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻣﻮﺛﺮ ﺍﺳﺖ و ﻧﻴﺎﺯﻱ ﺑﻪ ﺗﻐﻴﻴﺮﺳﺎﺧﺘﺎﺭ آن ﻧﻴﺴﺖ. مخالفان اين طرح میگويند احتمال دارد اين کشورها در طرح خود نقش بزرگتری برای اتحاديه بينالمللی مخابرات در نظر بگيرند و چنين گامی تهديدی در مقابل آزادی اينترنت خواهد بود.
در اين ميان، گوگل نيز كه ITU را محفل مناسبي براي سپردن اختيارات اينترنت نميداند، در طول برگزاري اجلاس ITU در دوبي نسبت به انتشار اعتراض اينترنتي اقدام كرده تا كاربران آراي خود را در اينباره اعلام كنند.
گوگل با اشاره به اينكه همه دولتها از اینترنت آزاد و باز حمایت نمیکنند، اعلام كرده است كه سرکوب آزادی اینترنت رو به افزایش است و 42 کشور محتوای اینترنت را فیلتر و سانسور میکنند و تنها در دو سال گذشته، دولتهای جهان ۱۹ قانون را تصویب کردهاند که آزادی بیان در فضای آنلاین را تهدید میکند.
اين غول اينترنتي اضافه كرده است كه شماری از این دولتها در تلاشاند از جلسهای که قرار است در ماه دسامبر پشت درهای بسته تشکیل شود، برای قانونیکردن اعمال محدودیت بر اینترنت استفاده کنند و ITU قرار است نهادهای تنظیم مقررات سراسر جهان را برای تجدیدنظر در یک معاهده مخابراتی، که دهها سال از عمرش میگذرد، گرد هم آورد و تغییرات پیشنهادی در متن معاهده میتواند سانسور را افزایش دهد و تهدیدی علیه نوآوری و پیشرفت باشد.
گوگل كه به نمايندگي از آمريكا كه بيش از سردمداران آن صدايش به دنيا ميرسد، اعلام كرده كه برخی از پیشنهادهاي دولتها را مجاز میکند تا سخنان روا و مشروع را سانسور کنند و یا حتی دسترسی به اینترنت را قطع کنند درحاليكه مهندسین، شرکتها و مردمی که وب را میسازند و از آن استفاده میکنند، در این اجلاس حق رای ندارند درحاليكه تنها دولتها نباید آینده اینترنت را تعیین کنند، بلكه میلیاردها مردمی که در سراسر کره زمین از اینترنت استفاده میکنند و کارشناسانی که ساخت و نگهداری اینترنت را به عهده دارند نیز باید در این تصمیمگیری سهیم باشند.