تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

July 16, 2019
15:45 سه شنبه، 25ام تیرماه 1398
کد خبر: 100990

ایرانی‌ها به جای دلار برای سفرهای خارجی بیت کوین می‌خرند!

برخی مسافران ایرانی برای خروج از ایران به جای دلار، بیت‌ کوین می‌خرند. این ادعایی است که یکی از رسانه‌های دولتی مطرح کرده و البته تعدادی از صرافی‌های چهارراه استانبول تهران آن را تایید می‌کنند.
 
این صرافی‌ها می‌گویند مسافرانی که می‌خواهند خریدهای زیادی در خارج از کشور انجام دهند، معمولا از بیت‌ کوین استفاده می‌کنند، زیرا آنها از نظر قانون اجازه ندارند بیشتر از ۵ هزار دلار از ایران خارج کنند و همین مسأله موجب شده برخی مسافران و حتی بازرگانان از بیت‌ کوین برای معاملات‌شان استفاده کنند.
 
البته جالب است بدانید پرداخت بیت‌ کوین به جای وجه کالا هنوز در خارج از ایران هم آنقدرها رایج نیست و بانک‌های مرکزی کشورهای پیشرفته یکی از مهمترین نگرانی‌هایی که دراین‌باره دارند این است که معاملات با بیت‌ کوین امکان نظارت ندارد و امکان پولشویی و کلاهبرداری وجود دارد.
 
میثم رادپور، کارشناس بازارهای پولی و مالی با تایید این موضوع می‌گوید: مشکلاتی مثل تحریم‌ها و بالارفتن نرخ دلار و محدودیت برای خارج‌کردن این ارز از خارج کشور باعث شده مردم به استفاده از بیت‌ کوین روی بیاورند.
 
او ادامه می‌دهد: بیت کوین ارزی است که براساس نظام بانکی در دنیا تعریف نشده و در شبکه نقل و انتقال بیت‌ کوین هیچ نظام خارجی قادر به کنترل خرید و فروش آن نیست. درواقع در نظام بیت‌ کوین هیچ نهاد خارجی نمی‌تواند پیگیر و ناظر باشد، به همین دلیل امکان جلوگیری از خروج آن از کشور هم وجود ندارد.
 
بیت‌ کوین در کیف مسافران و بازرگانان
این روزها خرید بیت‌ کوین تبدیل به یکی از داغ‌ترین سوژه‌ها شده است. درحالی که سال‌هاست استفاده از این ارز دیجیتال در دنیا رواج پیدا کرده و تبدیل به یک واحد پول در دنیا شده، اما در ایران تازگی‌ها نهادهای مسئول در تدوین قوانین مربوط به استفاده از ارزهای دیجیتال، بعد از تعللی چندین ساله یادشان افتاده به دنبال جلوگیری از خرید و فروش بیت‌ کوین بیفتند. با این وجود روند استفاده از این نوع از ارزهای دیجیتال در کشور به سرعت درحال افزایش است و برخی بازرگانان خرد و مسافران ایرانی در خارج از کشور به جای دلار از این ارزها برای پرداخت و خرید استفاده می‌کنند. این موضوعی است که ایرنا ادعا کرده و البته مورد تایید برخی صرافی‌های تهران است.
 
بنا به گفته فعالان بازار ارز توجیه بازرگانان و تاجران ایرانی برای استفاده از بیت‌ کوین این است که برای پرداخت‌های خود در خارج از کشور، دیگر نیازی به حمل دلار ندارند. تحریم‌ها در سال‌های اخیر باعث شده ایرانی‌ها برای حواله‌کردن دلار و یورو به منظور خرید محصولات به مشکلات زیادی دچار شوند، اما حالا بیت‌ کوین کار آنها را آسان کرده است، ضمن این‌که تهیه دلار با توجه به محدودیت‌های آن و تغییر هر روزه قیمتش، دردسرهای زیادی داشته و احتمال سرقت هم دارد. ضمن این‌که هر ایرانی هنگام خروج از کشور نمی‌تواند بیشتر از  ۵ هزار دلار با خود خارج کند، اما این محدودیت برای بیت‌ کوین وجود ندارد.
 
نگرانی از پولشویی با بیت‌ کوین مانع جدی معاملات
با این وجود میثم رادپور، کارشناس پول می‌گوید که بعید می‌داند تجار به استفاده از بیت‌ کوین روی آورند، زیرا هنوز خریدهای بزرگ دنیا با بیت‌ کوین انجام نمی‌شود و خریدهای کوچکی مانند کالاهای روزمره، رزرو بلیت هواپیما، پرداخت هزینه هتل و رستوران و اموری مانند این با بیت‌ کوین انجام می‌شود، زیرا کشورهای پیشرفته باگ ارزهای دیجیتال را تحت نظارت نبودن آن و امکان پولشویی می‌دانند.
 
او توضیح می‌دهد: اگرچه نظام خرید و فروش بیت‌ کوین شبیه به نظام بانکی است، ولی نقل و انتقال آن در فضای مجازی رخ می‌دهد و قابل پیگیری هم نیست، زیرا بانک‌های مرکزی جهان به آن نظارتی ندارند، ضمن این‌که به دلار هم تبدیل می‌شود و می‌تواند راهی برای دور زدن تحریم‌ها باشد. البته به این شرط که هر دو طرف بیت‌ کوین را به‌عنوان ارز دیجیتال قبول داشته باشند. بیت‌ کوین درحال حاضر تبدیل به ارز دیجیتال شده، اما هنوز همه‌گیر و جدی نیست و در همه جای دنیا هم پذیرفته نشده است. هنوز خیلی‌ها بیت‌ کوین را به‌عنوان سرمایه‌گذاری قبول دارند، نه به‌عنوان ارزی برای فروش.
 
رادپور تاکید می‌کند: نقل و انتقال بیت‌ کوین قابل پیگیری نیست و کسی هم نمی‌تواند آن را پیگیری کند. ما باید این را بپذیریم که در هر معامله‌ای ریسک وجود دارد و بیت‌ کوین هم از این قضیه مستثنی نیست، اما حمل‌ونقل بیت‌کوین نسبت به دلار امن‌تر است و اگر در همه جای دنیا پذیرفته شود، ارز دیجیتال، ارز مناسبی برای خرید و فروش است. بیت‌ کوین درحال حاضر در برخی کشورها برای خریدوفروش استفاده می‌شود، ولی هنوز مثل دلار و یورو نیست و این‌که فقط شما آن را داشته باشید، کافی نیست، بلکه باید طرف مقابل هم آن را بپذیرد.
 
در چه کشورهایی می‌توان با بیت‌ کوین خرید کرد؟
کره‌جنوبی و آمریکا به‌ویژه ایالت کالیفرنیا، از جمله کشورهایی هستند که خدماتی را با بیت‌ کوین به مشتریان عرضه می‌کنند. مثلا در کره‌جنوبی فروشگاه‌های زنجیره‌ای برای خرید و فروش کالاهای کوچک در ازای پرداخت بیت‌کوین وجود دارد و در کالیفرنیا و هلند حتی دستگاه‌های خودپرداز بیت‌ کوین هم وجود دارد. در هلند می‌توان پول گاز و آب و برخی خدمات مسکن را با بیت‌ کوین پرداخت، ضمن این‌که برخی دندانپزشکان این کشور بیت‌کوین را به‌عنوان دستمزد قبول می‌کنند. در فنلاند بیت‌ کوین ارز قانونی است و حتی از مالیات بر ارزش افزوده معاف است. در این کشور در ‌سال ٢٠١۶ یک خودروی لوکس با بیت‌ کوین معامله شد که خبر بسیار پرسروصدایی در رسانه‌های جهان شد. در کانادا و به‌ویژه تورنتو هم دستگاه‌های خودپرداز بیت‌ کوین وجود دارد و خرید و فروش کالا با بیت‌ کوین در استرالیا هیچ منع قانونی ندارد. در انگلیس، استونی و دانمارک هم برخی خدمات رایانه‌ای و غیرحضوری با بیت‌ کوین تسویه می‌شود.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.