اصطلاح «یونیکورن» برای نخستین بار توسط آیلین لی، سرمایهگذار ریسکپذیر، به استارتآپهای با ارزش بالای یک میلیارد دلار اطلاق شد. اکنون که حدود ۶ سال از معرفی این اصطلاح میگذرد، یونیکورنها بهصورت جهشی رشد کردهاند و ارزش ۳۲۶ شرکت از آنها حالا به حدود۱/ ۱ تریلیون دلار رسیده است. گزارش مجمع جهانی اقتصاد از ۱۰ یونیکورن بزرگ نشان میدهد که ۱۰ یونیکورن اول ارزشی برابر ۳۸۸ میلیارد دلار دارند. از این میان ۷ یونیکورن بیش از ۲۰ میلیارد دلار، ۱۳ یونیکورن بین ۱۰ تا ۲۰ میلیارد دلار و ۲۶ یونیکورن بین ۵ تا ۱۰ میلیارد دلار ارزش دارند. همچنین بخش عمده این یونیکورنها یعنی ۲۸۰ شرکت دارای ارزشی بین یک تا ۵میلیارد دلار هستند.
این گزارش نشان میدهد آمریکا خاستگاه بیشترین تعداد یونیکورنها در جهان است بهطوری که از ۳۲۶ یونیکورن معرفی شده حدود ۴۸ درصد آنها در ایالات متحده متولد شدهاند. به عبارت دیگر، ۷ یونیکورنی که در جمع ۱۰ یونیکورن برتر جهان قرار دارند، مربوط به این کشور هستند. پس از آن، چین و بریتانیا، بیشترین یونیکورن را دارند. در میدان رقابت استارتآپهای با ارزش بالای یک میلیارد دلار، هند و آلمان و کره جنوبی در ردههای بعدی قرار دارند. در نهایت اینکه، سهم سایر کشورها تنها ۳۲ یونیکورن یا به عبارتی کمتر از ۱۰درصد است.
باارزشترینها
براساس گزارش این مجمع جهانی، بزرگترین و با ارزشترین یوینکورن جهان استارتآپ ByteDance مستقر در چین است که ۷۵ میلیارد دلار ارزش دارد. این شرکت صاحب Toutiao، یک پلتفرم محتوا با قابلیت یادگیری ماشینی در چین است که مطالب براساس تنظیمات و سلایق کاربر را سفارشیسازی میکند. همچنین این شرکت مالک اپلیکیشن «Tik Tok» است. این برنامه به کاربران اجازه میدهد که موزیکویدئوهای بسیار کوتاه ۳ تا ۱۵ ثانیهای بسازند و به اشتراک بگذارند. پس از آن برترین یونیکورن جهان اوبر معرفی شد. یکی از جدیدترین سرمایهگذاران شرکت Bytedance، شرکت سرشناس سرمایهگذاری Softbank Group Corp. است که طبق گزارشها قرار است ۵/ ۱ میلیارد دلار سرمایه به Bytedance وارد کند. شرکت بایتدنس حالا شرکتهایی مانند KKR & Co، General Atlantic و حتی Sequoia را بهعنوان حامی دارد.
رده دوم این ردهبندی به شرکت اوبر اختصاص دارد که ارزش آن در این گزارش ۷۲میلیارد دلار تعیین شده است. البته این ارزش اوبر قبل از ورود آن به بورس نیویورک است. مدیران اوبر امیدوارند این شرکت بهزودی به ارزش ۱۰۰ میلیارد دلار برسد. اوبر موفق شد، تاکسی اینترنتی کریم واقع در خاورمیانه را به ارزش ۱/ ۳ میلیارد دلار بخرد و حالا بزرگترین شرکت در این منطقه است. این شرکت حتی اخیرا در هند سرویس قایق راهاندازی کرده و موضوع جابه جایی مسافر با تاکسی را به سطح بزرگتری از حمل و نقل از جمله دوچرخه و اسکوتر گسترش داده است. همچنین این یونیکورن تا قبل از ورود به بورس نیویورک، یک میلیارد دلار از صندوق Vison سافت بانک ژاپن، تویوتا و تولیدکننده قطعات Denso سرمایه جذب کرده بود.
حوزه فعالیت
بررسی زمینه فعالیتی استارتآپها حاکی از آن است که استارتآپهایی که فعالیت خود را در حوزه خدمات نرمافزار اینترنت کلید زدهاند شانس بیشتری برای رسیدن به ارزش بالای یک میلیارد دلار داشتند، چرا که ۸۲ یونیکورن معرفی شده یا به عبارتی بیش از یکچهارم آنها در این حوزه فعالند. ارزش مجموع استارتآپهای یونیکورنی این حوزه بالغ بر ۱۵۳ میلیارد دلار است. اگرچه بیشترین یونیکورنها در حوزه خدمات نرمافزار اینترنت مشغول به کارند، اما مجموع ارزش یونیکورنهایی که شکل فعالیت آنها on-demand یا ارائه خدمات در لحظه است، مانند اوبر حدود ۲۰۰ میلیارد دلار است. در این حوزه ۲۳ یونیکورن وجود دارد. به نظر میرسد، پس از حوزه خدمات نرمافزار اینترنت، استارتآپهایی که کسبوکار خود را در حوزه تجارت الکترونیک کلید زدهاند شانس بیشتری برای رشد و توسعه داشتند چرا که تاکنون ۴۴یونیکورن در این حوزه شکل گرفته که ارزش آنها به ۱۲۹ میلیارد دلار میرسد.
استارتآپهایی که در زمینه تکنولوژی مالی یا به اصطلاح «فینتک» فعالیت میکنند نیز از شانس و اقبال بالاتری برای گذشتن از مرز یک میلیارد دلار برخوردارند. به عبارت دیگر، پس از حوزههای خدمات نرمافزار و تجارت الکترونیکی، بیشترین تعداد یونیکورنها در حوزه «فینتک» شکل گرفته که بالغ بر ۳۲ استارتآپ با مجموع ارزش ۹۴ میلیارد دلار است. تکنولوژیهای حوزه سلامت نیز، فرصت خوبی برای راهاندازی کسبوکارهای جدید بود تا به واسطه آن فعالان این حوزه بتوانند مالکیت یونیکورن شدن را بچشند. به طوری که ۳۰ استارتآپ توانستند با ارائه خدمات Healthtech در مجموع به ارزشی بالغ بر ۹۴ میلیارد دلار دست پیدا کنند. سایر حوزه فعالیت این کسبوکارها که در این گزارش آمده تحلیل داده، اجتماعی، خودروی خودران، رسانه، تکنولوژیهای حوزه گردشگری و امنیت سایبری است. همچنین در این گزارش حوزهای با عنوان سایر معرفی شده که شامل یونیکورنهایی مانند اسپیس ایکس و WeWork است که تعداد آن بالغ بر ۴۵استارتآپ بوده و ارزش آنها بالغ بر ۱۸۶میلیارد دلار است.