با پیشرفت صنعت فضایی کشور، فرصتی فراهم شد تا صنایع بتوانند از خدمات این حوزه استفاده کنند اما این اتفاق به ندرت رخ میدهد. دلیل این عدم همراهی، نبود حلقه اتصالی است که هنوز بین صنایع و ارائه دهندگان خدمات فضایی شکل نگرفته و سازمان و پژوهشگاه فضایی ایران همراه با شتابدهنده فاطر شریف با برگزاری رویداد منظومه، قصد بازطراحی نقطه اتصال را بین این دو مجموعه دارند.
«منظومه» که از ۱۱مهر کار خود را با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی و شهرداری منطقه ۲ آغاز میکند، عنوان رویدادی است که سازمان فضایی ایران، پژوهشگاه فضایی ایران و شتابدهنده فاطر شریف به شکل مشترک آن را برگزار میکنند.
«مهرآذین شهسوار» دبیر اجرایی رویداد منظومه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا گفت: رویداد «منظومه» با هدف طراحی منظومه ماهوارهای برگزار میشود. ماهوارههایی که قرار است ماموریتهای خاص روی زمین انجام دهند. این ماهوارهها لزوما میتوانند از یک نوع یا انواع مختلف باشند که ماموریتشان بستگی به مساله خاص و منبع تعیین کننده موضوع روی زمین دارد که این موضوعات میتواند از سوی صنایع و ارگانهای مختلف طراحی شود.
او با اشاره به این که برگزاری این رویداد ایجاد مفهوم جدید برای استفاده صنایع از علم فضا است، افزود: بسیاری از صنایع ما میتوانند مشکلات خود را با کاربردهایی از ماهوارهها برطرف کنند اما یا از آن اطلاع ندارند یا بسترسازی برای استفاده از این امکان انجام نشده است.
علاوه بر ناآگاهی صنایع از این خدمات، عدهای کار تخصصی خود را در بحث خدمات فضایی انجام میدهند اما نمیدانند طرح یا محصولشان میتواند چه گرهای از مشکلات بخش خصوصی و صنایع باز کند. به شکل خلاصه باید گفت در واقع این دو گروه از یکدیگر مطلع نیستند تا بتوانند اعلام نیازی در حوزه مشکلات خود داشته باشند.
شهسوار خاطرنشان کرد: در این حوزه صنایع میتوانند یکسری اعلام نیاز داشته باشند و گروههای سیستمی فضایی برای آن راهحل ارائه دهند، یا برعکس. اکنون دانش فضایی آنقدر توسعه یافته که میتواند برای کاربردهای مختلف خدمات ارائه کند اما نمیداند آنها را کجا ارائه کند. سعی داریم طی مدتی که رویداد در حال برگزاری است، دو بخش صنایع و ارائه دهندگان خدمات فضایی را به یکدیگر متصل کنیم.
دبیر اجرایی رویداد منظومه در رابطه با زمان برگزاری این رویداد گفت: «منظومه» یک پیش رویداد دارد که از مهمترین بخشها به حساب میآید. در این پیشرویداد قرار است برای علاقمندان شرح دهیم که هدف چیست و چه اتفاقاتی قرار است رخ دهد. ۱۱ مهر زمان آغاز پیش رویداد است که در شهرداری منطقه ۲ تهران برگزار میشود. شهرداری منطقه ۲ در بحث اجرا، تعریف مساله و استفاده از همین کاربردها در حوزه شهری با ما همکاری خواهد داشت.
برای شرکت در این رویداد شرایط عجیب و خاصی نیاز نیست. فردی که توانایی فعالیت و ارائه خدمت داشته باشد میتواند در آن حضور پیدا کند. شهسوار در این خصوص گفت: در این رویداد محدودیت خاصی قائل نشدیم، تمامی افراد آشنا به این حوزه حتی ایدهدهندگان و کسانی که میتوانند از نظر فنی مفید باشند را به حضور در این رویداد دعوت کردیم.
ما رشته خاصی را هم اعلام نکردیم ولی عمدتا دانشجویان هوافضا و مهندسی مکانیک میتوانند در این بخش حضور موثر داشته باشند. ثبت نام به دو صورت فردی و تیمی انجام میشود. کسانی که به شکل فردی شرکت میکنند می توانند از روز پیش رویداد تا روز ارسال طرح با بقیه افراد آشنا شوند و تیم سازی کنند.
وی درباره خروجی این رویداد گفت: خروجی تیمها باید ارائه پیشنهاد به کمیته علمی داوری رویداد باشد. کمیته داوری رویداد را متخصصان این امر تشکیل دادهاند، پروسه داوری از روز ارسال طرح آغاز و تا اعلام نتایج اولیه ادامه پیدا خواهد کرد.
او در پایان اشاره کرد: برنامهای برای برندگان این رویداد داریم و نمیخواهیم صرفا منتهی به جوایز مالی شود. سعی ما بر این بود که پس از پایان این رویداد کارآفرینی انجام بدهیم. چه از نظر جذب این افراد توسط صنایع و حمایت برای تیم هایی که میتوانند تولید محصول و خدمات داشته باشند. طرحهای ارسالی به این رویداد به طراحی مفهومی ماهوارهها منجر خواهد شد و ساخت ماهواره مدنظر داوران نیست مگر این که شرایط خاصی وجود داشته باشد که آنهم به پس از رویداد موکول میشود.