چهارم اکتبر هفته جهانی فضاست. رئیس سازمان فضایی ایران در افتتاحیه این مراسم گفت: سه ماهواره و دو پرتابگر در صنعت فضایی به نقطه پایانی راه رسیدهاند و امسال، نتایج تلاش دانشمندان ما مشخص خواهد شد.
مرتضی براری رئیس سازمان فضایی ایران در مراسم افتتاحیه هفته جهانی فضا که با حضور وزیر ارتباطات و متخصصان صنعت فضایی کشور برگزار شد، گفت: از سال گذشته تا الان ۷۶ رویداد در حوزه فضایی در کشور برگزار شده است. هفته جهانی فضا فرصتی برای گزارش اقدامات حوزه فضایی و اعلام برنامههای آینده است.
او افزود: سال گذشته تمام تلاش خود را کردیم تا دو ماهواره تکمیل شده ما در مدار قرار بگیرد. امیرکبیر تا بالای ۵۰۰ کیلومتر رفت و چند ثانیهای در مدار قرار گرفت و اطلاعات خوبی در همان چند لحظه به زمین مخابره کرد. در تلاش هستیم طی سه ماه آینده سه ماهواره تکمیل شود و در مدار قرار گیرد.
وی در خصوص حوزه پرتابگر گفت: ما تمام قراردادهای مربوط به پرتاب را منعقد کردهایم. در آمریکا در سه سال اول ۴۳ ماهواره پرتاب شده که ۲۷ ماهواره در مدار قرار نگرفتهاند. از ۱۰ ماهواره اول بین ۳۰ تا ۵۰ ماهواره موفق میشوند در مدار قرار بگیرند. ما در سازمان هوافضا به ۴۰ درصد موفقیت رسیدیم و تا یک ماه آینده دو پرتابگر ما آماده میشود وامیدواریم امسال شاهد قرار گیری ماهواره در مدار باشیم.
۳ کیو ست و پایگاه چابهار را آغاز کردیم. دو نمونه ماهواره ظفر آماده و یک نمونه ارتقاء یافته است که شبانه روز در حال تکمیل این دو نسخه هستند.
رئیس سازمان فضایی اشاره کرد: پژوهشگاه در حال ساخت ماهواره پارس یک است که طی سه ماه آینده برای تحویل به سازمان هوافضا آماده میشود. تطبیق سازگاری ماهواره ناهید ۱ در حال آماده سازی است و قرار است در مدار قرار گیرد.
برای سال آینده دو ماهواره در حال تکمیل است و ما مبتنی بر نقشه مسیر ماهواره پیش میرویم.
او درباره صنعتی سازی گفت: ما ساخت ماهواره در بخش خصوصی را آغاز کردیم. در مناقصهای که برگزار کردیم، کنسرسیوم های بخش خصوصی شرکت کردند. در حال حاضر ۲هزار ماهواره در مدار است و ما باید شتاب این مسئله را بیشتر کنیم.
معاون وزیر ارتباطات اعلام کرد: اجرای عملیات دو ایستگاه ماهوارهای را در سلماس و چناران در برنامه داریم. علاوه بر این، ما در تلاش هستیم دریافت آنلاین ماهواره را به صورت روزانه افزایش دهیم. چرا که دادههای ماهوارهای ارزش اقتصادی برای کشور دارد. امروز به صورت مرتب از ۱۲ ماهواره اطلاعات دریافت میکنیم و از سیاست های ما این بودکه این دادهها به شکل رایگان در دسترس کسب وکارها قرار گیرد.
براری با اشاره به اولویت توسعه آزمایشگاهها گفت: چندین مرتبه توسعه آزمایشگاهها را در برنامه داشتیم و امیدواریم بتوانیم تست ماهوارههای بالای یک تن را در کشور اجرا کنیم.
سه سرفصل در خصوص ماهواره های موقیعتیابی، نجوم و سامانههای ترکیبی را در برنامه کاریمان داریم. این برنامه اول ما بود. برنامه بعدی در حوزه فضایی عدم تصدیگری و بسترسازی در بالادست و پایین دست است. همانطور بخش دولتی با بخش خصوصی توانستهاند در صنایع دیگر همکاری داشته باشند، امیدواریم که بتوانیم مشارکت با بخش خصوصی را به خوبی پیش ببریم.
وی تصریح کرد: طی ۱۸ ماه گذشته جلساتی با بخش خصوصی داشتیم و امیدواریم شاهد سرمایهگذاری در این صنعت باشیم، چرا که حوزه فضایی در جهان تبدیل به حوزه اقتصادی شده است.
در حوزه پایین دست، استارتاپهایی شکل گرفته و جوانان در حال تولید محصول در این زمینه هستند و قصد داریم سهم سرمایهگذاری بخش خصوصی را بالاتر ببریم.
دغدغه ما این است که بتوانیم دیپلماسی خوبی را با کشورهای همسایه برقرار کنیم. تفاهم خوبی در این زمینه صورت گرفته است. با ظرفیتی که کشور ما در این عرصه دارد بتوانیم صادرات فناوری و محصولات فضایی را داشته باشیم.
رئیس سازمان فضایی افزود: حفظ منافع جمهوری اسلامی در سازمانهای بینالمللی اولویت ماست. با جلسات مستمری که داشتیم، توانستیم سند ال تی اس که از ۲۰۱۰ آغاز شده را پایان بدهیم تا منافع جمهوری اسلامی ایران در آن لحاظ شود.