اگرچه ظرفیت شبکه ارتباطی کشور در مسیر راهپیمایی زوار ۲ برابر شده اما برای استفاده بهتر از امکانات ارتباطی، زائران باید نکات مهمی را درباره تهیه سیم کارت و استفاده از اینترنت در نظر بگیرند.
نقش ابزارهای ارتباطی در برقراری ارتباطات مشتاقان حضور در راهپیمایی اربعین حسینی، همه ساله پررنگ تر می شود و این موضوع سبب شده تا هرسال تدابیر ویژه ای برای تامین ارتباطات بدون نقص و با کیفیت در این ایام درنظر گرفته شود.
ترافیک مکالمات ایران و عراق ۲۰ برابر می شود
اگرچه در شرایط عادی میزان ترافیک مکالمات میان ایران و عراق روزانه حدود ۱۵۰ هزار دقیقه تخمین زده میشود، اما برآوردها نشان می دهد که این میزان در ایام اربعین به بیش از ۲۰ برابر افزایش مییابد. برای مثال طبق اعلام شرکت ارتباطات زیرساخت سال گذشته و در فاصله یک هفته مانده تا روز اربعین ( از ۲۳ تا ۳۰ مهرماه ۹۷) بیش از ۵.۵ میلیون دقیقه مکالمه بین عراق و ایران تبادل شد که سهم تماس از عراق به ایران بیشتر بوده است.
از این رو با توجه به افزایش چندبرابری نیاز مشترکان به خدمات ارتباطی در مرزهای دو کشور، وزارت ارتباطات با ایجاد کمیته تامین مناسبتهای ملی مذهبی متشکل از شرکت ارتباطات زیرساخت، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات، مخابرات و اپراتورهای موبایل، در قالب افزایش ظرفیت زیرساختهای ارتباطی، تخصیص باندفرکانسی جداگانه، راه اندازی اینترنت وای فای و کیوسکهای تلفن در مرزهای منتهی به خاک عراق (خسروی، مهران، شلمچه و چزابه)، نصب آنتنهای موبایل سیار و افزایش ظرفیت آنتن دهی، همه ساله امکاناتی را برای زائران اربعین فراهم می کند.
با این وجود اما بررسی ها نشان می دهد که با توجه به ازدحام جمعیت در مرزهای کشور و نیز به دلیل کمبود امکانات در کشور عراق، زائران اربعین در سالهای گذشته از دریافت خدمات ارتباطی رضایت کامل نداشته و آنطور که باید نمی توانستند مکالمه موفق داشته و یا از اینترنت بدون قطعی و وصلی استفاده کنند.
امسال اما برای تامین ارتباطات زائران اربعین حسینی، وزارت ارتباطات از چندماه پیش مذاکرات خود را با طرف عراقی آغاز کرد تا مشکلات کمبود ظرفیت در کشور عراق که سبب شده سالهای گذشته، برخی ارتباطات به موفقیت نرسد، برطرف شود. از سوی دیگر، با دستور وزیر ارتباطات، شرکت زیرساخت، اپراتورهای موبایل و شرکت مخابرات ایران نیز نسبت به افزایش ظرفیتهای شبکه خود اقدام کرده اند.
تمهیدات زیرساخت ارتباطی اربعین در ۳ استان
افزایش ظرفیت ترانزیت ارتباطی پایانه مرزی مهران به عراق از طریق شبکه فیبر نوری زیرساخت از ۲۰ گیگابیت برثانیه به ۵۰ گیگابیت برثانیه و اجرای ۵۰۰ کیلومتر شبکه فیبرنوری و افزایش ظرفیت ۴ برابری شبکه فیبرنوری استان در مسیرهای ۶ گانه منتهی به شهر مهران و پایانه مرزی از جمله اقدامات اعلام شده از سوی شرکت ارتباطات زیرساخت در راستای تأمین نیاز سرویس های ارتباطی زائرین است.
علاوه بر اجرای مسیر جدید فیبر نوری (OPGW) ایلام – اسلام آباد به طول ۱۱۰ کیلومتر به عنوان مسیر چهارم ارتباطی استان ایلام، دو دستگاه دیزل پرتابل جهت مواقع اضطرار به عنوان پشتیبان منابع تغذیه سیستم های ارتباطی در شهر مهران و پایانه مرزی در نظر گرفته شده است.
درهمین حال پهنای باند دیتا و شبکه فیبرنوری مورد نیاز اپراتورها و شرکت مخابرات برای ارائه سرویس مطلوب به زائرین در ایام اربعین حسینی (ع) تامین شده است.مدیریت ارتباطات زیرساخت استان ایلام نیز اقدام به واگذاری فضا، دکل ، آنتن و پاور به دستگاههای خدمات رسان از جمله فوریت های پزشکی، اورژانس، هلال احمر و… برای ارائه خدمات دهی مطلوب به زائران کرده است.
مرزهای چزابه و شلمچه در استان خوزستان نیز به منظور تقویت مسیرهای پشتیبان شبکه دیتای این استان در ایام اربعین، سه لینک ۱۰۰G در مسیر اهواز – کرمانشاه ، دو لینک ۱۰G در مسیر اهواز – ایلام و یک لینک ۱۰G در مسیر دزفول – کرمانشاه به عنوان طرح های توسعه ای به اجرا درآمده است.
بهره برداری از کابل نوری ۴۸ کر مسیر خسروی – قصر شیرین ، نصب سوئیچ دیتا در قصر قدیم و واگذاری مستقیم پهنای باند، آماده سازی نصب فضا و برق تجهیزات رادیویی، نصب و راه اندازی یک لینک رادیو STM ۴ بین ایستگاه های خسروی و نواکوه ، نصب آنتن و فیدر رادیویی در ایستگاه های خسروی و نواکوه و افزایش پهنای باند اینترنت برای مخابرات منطقه کرمانشاه، از جمله تمهیدات ارتباطی این استان اعلام شده است.
شرکت ارتباطات زیرساخت در خصوص طرح تامین مسیرهای پشتیبان جهت ارتباطات بین الملل با کشور عراق نیز اعلام کرد: با نصب تجهیزات و کابل کشی فیبرنوری در پایانه چذابه ، طرح تامین مسیرهای پشتیبان جهت ارتباطات بین الملل با کشور عراق از این مسیر فراهم شده است. به منظور خدمات رسانی ارتباطی مطلوب به زائران اربعین حسینی، کشیک های مدیریت ارتباطات زیرساخت خوزستان از ۱۷ تا ۲۸ مهرماه جهت هرگونه هماهنگی با اپراتورها در راستای پایداری شبکه ارتباطی آماده همکاری هستند.
ظرفیت شبکه ارتباطی برای زائران اربعین ۲ برابر شد
حسین فلاح جوشقانی، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد آخرین وضعیت تامین ارتباطات برای زائران اربعین حسینی گفت: ما طی ۳ روز گذشته از مرزهای خسروی، مهران ، شلمچه و چذابه بازدید داشتیم و از نزدیک در جریان آخرین اقدامات انجام شده برای تامین سرویس دهی به زوار اربعین قرار گرفتیم.
وی با بیان اینکه هم اکنون تمامی مسیرهای زیرساخت ارتباطی منتهی به پایانه های مرزی کشور، مجهز به فیبرنوری شده و پهنای باند اینترنت نیز برای پایانه ها فراهم است، گفت: با توجه به اینکه سال گذشته در مقطعی با قطعی فیبرنوری مواجه شدیم، امسال دو مسیر فیزیکی جداگانه به صورت پشتیبان در نظر گرفته شده است.
معاون وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه ارتباطات رادیویی در همه مرزهای کشور برقرار است، ادامه داد: یک ارتباط ماهواره ای نیز برای مسیر شلمچه و چذابه درنظر گرفته شده که در صورت لزوم و در موارد خاص، امکان برقراری ارتباطات را فراهم می کند.
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با بیان اینکه در کلیه جاده های منتهی به پایانه های مرزی کشور، درایو تست (تست کیفیت با ماشین) انجام شده است، افزود: غیر از معدود نقاط کور در این مسیرها، کل مسیر تحت پوشش نسل ۳ و ۴ تلفن همراه قرار دارد.
وی با اشاره به تصادف ماشین حمل سوخت در محور ایلام به مهران که ۳ روز گذشته باعث ایجاد ترافیکی چندساعته برای زائران شده بود، گفت: در آن مقطع به دلیل تجمع بیش از حد، شبکه ارتباطی در آن مسیر با مشکل مواجه شده بود و برخی کاربران دچار اختلال مقطعی شده بودند که بلافاصله با استقرار ۲ سایت موقت، مشکل برطرف شد.
فلاح جوشقانی در مورد نصب سایتهای موقت و پرتابل در نقاط جاده ای منتهی به پایانه های مرزی کشور برای بهبود ارتباطات زائران اربعین تاکید کرد: عملیات نصب ۸ سایت موبایل در کرمانشاه، ۵ سایت در ایلام و ۷ سایت در خوزستان از سال گذشته انجام شده است و امسال نیز ۵ سایت موقت تلفن همراه در پایانه خسروی، ۱۳ سایت در مرز مهران و ۱۴ سایت موقت در چذابه و شلمچه نصب و راه اندازی شده است.
رئیس رگولاتوری با اشاره به اینکه پیش بینی می شود امسال تعداد زائران اربعین نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد افزایش یابد، خاطرنشان کرد: ظرفیت شبکه ارتباطی کشور برای تامین ارتباطات زوار نسبت به سال گذشته ۲ برابر شد.
زائران اختلالات را به سامانه ۱۹۵ اعلام کنند
وی با تاکید بر اینکه تیم های فنی و پشتیبان از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و اپراتورها در پایانه ها مستقر شدند، افزود: یک تیم پایش و پاسخگویی نیز در پایانه های مرزی مستقر هستند که در صورت بروز مشکل و اعلام آن، می توانند موضوع را گزارش و پیگیری کنند.
معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه مسیر ارتباطی ما با زائران، سامانه ۱۹۵ است، گفت: زائران می توانند در صورت بروز مشکل ارتباطی، گزارش آن را به سامانه تلفنی ۱۹۵ اعلام کنند تا به طور ویژه به آن رسیدگی شود.
وی گفت: برای رفع مشکل نقاط کور و مشکلات سایتهای BTS ، هماهنگی های مناسبی در حال انجام است و حتی برخی سایتها به دلیل نبود امکانات، در حال سرویس دهی با ژنراتور هستند.
فلاح جوشقانی اضافه کرد: گزارشی که از سوی اپراتورهای عراقی اعلام شده است نیز نشان می دهد آنها نسبت به افزایش ظرفیت در خاک عراق اقدام کرده اند و پوشش اینترنت وای فای در نجف و کربلا را وعده داده اند. اینترنت در کشور عراق ۳G است و اپراتورهای این کشور اعلام کرده اند که آمادگی کامل برای ارائه خدمات به زوار اربعین را دارند.
اینترنت در عراق ۴۰ تا ۵۰ برابر گران تر از ایران
معاون وزیر ارتباطات در مورد تعرفه مکالمه و اینترنت برای زائران گفت: با مذاکرات صورت گرفته موفق شدیم حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ تومان به ازای هر دقیقه مکالمه، تعرفه ها را کاهش دهیم.
وی گفت: سال گذشته در ایام اربعین به دلیل آنکه شرکت ارتباطات زیرساخت، مسئول ارتباطات تلفنی بین الملل بود، تعرفه مکالمات به ازای هر دقیقه حدود ۹۰۰ تومان کاهش یافت اما امسال با توجه به آزادسازی سرویس دهی در تلفن بین الملل، اپراتورهای ایرانی با مذاکراتی که انجام دادند در نهایت هر دقیقه مکالمه در اربعین را نسبت به روزهای عادی سال، حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ تومان کاهش دادند.
وی به زائران اربعین توصیه کرد که اگر قصد استفاده از سرویس رومینگ با سیم کارتهای خود را دارند، سرویس رومینگ گوشی خود را قبل از خروج از خاک ایران فعال کنند. در همین حال توصیه می شود در صورت استفاده از رومینگ، کاربران بسته اینترنت ویژه اربعین را که اپراتورهای موبایل ایرانی پیشنهاد داده اند فعال کنند و از اینترنت آزاد استفاده نکنند. چرا که قیمت اینترنت در عراق ۴۰ تا ۵۰ برابر گران تر از ایران است.
فلاح جوشقانی گفت: به زائران توصیه می شود برای استفاده از اینترنت، از وای فای رایگان موکب ها در مسیر نجف و کربلا استفاده کنند و یا اینکه بسته اینترنت ویژه اربعین را شارژ کنند. در غیر اینصورت از سیم کارت عراقی برای دیتا استفاده کنند. چرا که اپراتورهای عراقی نیز بسته های ویژه اینترنت برای زائران در نظر گرفته اند که مقرون به صرفه تر است.
به گزارش مهر، مطابق با اعلام وزارت ارتباطات و اپراتورهای تلفن همراه، درصورتی که زائران از سیم کارتهای ایرانی و رومینگ استفاده کنند، نرخ مکالمه مشترکان همراه اول با ایران دقیقه ای ٣٢٠٠ تومان، مکالمه دریافتی و تماس با شماره عراقی دقیقه ای ۲۱۰۰ تومان، ارسال پیامک ٩٠٠ تومان و هر مگابایت اینترنت همراه ۸۵۰ تومان محاسبه می شود.
درهمین حال اپراتور ایرانسل هزینه تماس با ایران را ۳۲۰۰ تومان، هزینه تماس داخل عراق و هزینه دریافت تماس را ۲۱۰۰ تومان برای مشترکان خود در نظر گرفته است. هزینه ارسال پیامک نیز ۹۰۰ تومان است. همچنین هزینه تماس از ایران با شمارههای عراقی نیز در تعرفه ویژه اربعین امسال، ۲۱۰۰ تومان در نظر گرفته شده است.
این اپراتورها بسته های ویژه اربعین نیز برای مشترکان خود در نظر گرفته اند.
زائران باید توجه داشته باشند که روشن کردن گوشی تلفن همراه هزینه نداشته و دریافت پیامک نیز رایگان است.
زائران سیم کارت عراقی را از مراکز معتبر تهیه کنند
معاون وزیر ارتباطات همچنین به زائران اربعین توصیه کرد که در صورتی که تمایل به خرید سیم کارت عراقی دارند، آن را خارج از مرز و در خاک عراق و از مراکز معتبر و مراکز فروش سیم کارت اپراتورهای عراقی تهیه کنند.
فلاح جوشقانی ادامه داد: متاسفانه شاهد هستیم که برخی در پایانه های مرزی اقدام به فروش سیم کارتهای عراقی می کنند که این سیم کارتها هیچگونه تضمینی ندارد و احتمال کلاهبرداری برای آنها وجود دارد.
وی با بیان اینکه فروش سیم کارت خارجی در ایران غیرقانونی است و رگولاتوری تضمینی برای آن نمی دهد، افزود: زائران در صورتی که قصد خرید سیم کارت عراقی دارند، آن را از نمایندگی های مجاز در کشور عراق و با ارائه مدارک هویتی، تهیه کنند.
رئیس رگولاتوری همچنین نسبت به سوءاستفاده کلاهبرداران از بسترهای ارتباطی برای فریب زائران اربعین حسینی، هشدار داد و گفت: با توجه به سوءاستفاده کلاهبرداران از بسترهای ارتباطی و فناوری اطلاعات، مشترکان تلفن همراه و زائران اربعین حسینی در صورت دریافت هرگونه پیامک بر بستر تلفن همراه یا پست در شبکههای اجتماعی یا لینک های اینترنتی ناشناس مبنی بر ارائه سرویس خاص در این ایام، از ارسال هرگونه کد درخواستی برای عضویت در آن سرویس یا دانلود نرم افزار خودداری کنند.
وی با بیان اینکه ما به اپراتورهای تلفن همراه نیز هشدار داده ایم که حساسیتهای لازم را در این زمینه داشته باشند و خدمات خود را با شناسنامه های مشخص و قابل شناسایی و یا اعلام در سایت های خود، به زائران ارائه دهند.
فلاح جوشقانی با اشاره به سوءاستفاده از مدارک هویتی زائران اربعین برای ثبت سیمکارت گفت: چنانچه زائران اربعین حسینی، پیامکی با عنوان (ماسک) سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی مبنی بر صدور سیمکارت به نامشان دریافت کردند باید به دفاتر فروش اپراتورها مراجعه و سیمکارت ثبت شده را مسدود و غیرفعال کنند.
وی با بیان اینکه شاهد رواج سوءاستفاده از مدارک هویتی زائران اربعین برای ثبت سیمکارت بدون اطلاع آنها هستیم، افزود: سیمکارتهای ثبت شده بدون اطلاع مالکان آنها، مسدود میشود. پیش از این نیز سوءاستفاده از اطلاعات هویتی حجاج بیت الله الحرام، برای ثبت گوشی تلفن همراه به صورت مسافری در سامانه گمرک صورت گرفته بود. به همین دلیل برای جلوگیری از تضییع حقوق زائران اربعین حسینی، از آنها می خواهیم از اسناد هویتی خودشان به طور جدی محافظت کنند.
معاون وزیر ارتباطات افزود: زائران درصورت ثبت سیمکارت به نام آنان بدون اطلاع خودشان، حتماً سیمکارت را غیرفعال کرده و شکایت خود را در سامانه ثبت و پاسخگوئی به شکایات ۱۹۵ ثبت کنند.
نقاط مجهز به وایفای رایگان در پیادهروی اربعین کدامند
در همین حال وزیر ارتباطات نقاط مجهز به اینترنت وایفای رایگان را در مسیر پیادهروی زائران اربعین ۹۸ اعلام کرد.
براساس این اعلام، زائران می توانند در این نقاط از اینترنت رایگان استفاده کنند.
– موکب حضرت زهرا (نجف، ثوره العشرین، ابتدای مسیر)
– مسجد و مقبره الحکیم (نجف، زیر پل ثوره العشرین اول مسیر)
– عمود ٢٠٢ موکب امام خمینی
– عمود ٢٨۶ موکب امام رضا
– عمود ۳۰۹
– عمود ۴۶٠ موکب احباب الزهرا
– عمود ۵۴۸
– عمود ٧٠٧ موکب امام رضا
– عمود ٨٢٨ موکب صاحب الزمان
– عمود ٩۵٣ موکب شهید الله
– عمود ١١٢٠ موکب خدام الحسین
– عمود ١٢٢٢ الحسین یجمعنا