وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه شرکتهای خدمات ارزش افزوده در اینمدت به ادعای خودشان ۱۳ هزار میلیارد تومان درآمد داشتند، گفت: اپراتورها و درآمدشان برای مردم شناختهشده هستند، اما این شرکتها و خدمات برای مردم شناختهشده نیستند. ما باید پیگیری کنیم این پولی که بهصورت ناصحیح از جیب مردم رفته، برگردد و دیگر اینکه این روند ناصحیح ادامه پیدا نکند.
محمدجواد آذری جهرمی اعلام کرده بود، قصد دارد در لایو اینستاگرام حضور یابد. مهمترین بخش این ویدیو، به موضوع خدمات ارزش افزوده اختصاص داشت. آذری جهرمی اظهار کرد: امشب میخواهم درباره وَس صحبت کنم. دو سال است که ما درباره مسائل ارزش افزوده صحبت میکنیم، اینکه یک جریان ناسالم اقتصادی در کشور شکل گرفته است. اگرچه مردم در ابتدا تفاوتی بین خدمات ارزش افزوده و مالیات بر ارزش افزوده قائل نبودند و زمانی که ما کلاهبرداریها را مطرح کردیم، مردم تصور میکردند موضوع مالیات بر ارزش افزوده است و این فضای ناآگاهی باعث سوءاستفاده شده است.
وی با بیان اینکه این خدمات از زمانی شروع شدند که بنا بود محتوای فاخر از شبکههای تلفن همراه به دست مردم برسد، افزود: نمونههای اولش ارسال شماره برای دریافت آیه قرآن، حدیثی از نهجالبلاغه و اشعار دیوان حافظ بود. بعد کمکم این مساله دچار اضمحلال، پیچیدگی و دگرگونی شد و حجم تجارت ناسالم در این فضا بالا رفت و انواع کلاهبرداریها شکل گرفت. زمانی شما برای اینکه یک آیه قرآن یا یک شعر حافظ را دریافت کنید، آگاهانه عددی را ارسال میکردید و عضو میشدید، اما بعد از مدتی عدهای کلاهبردار یاد گرفتند مردم را بدون آگاهی خودشان عضو این خدمات را کنند.
پرونده متخلفان ۳۳ میلیاردی را به دادگاه فرستادیم
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه یک شیوه این بود که در تجهیزات اپراتورهای تلفن همراه دستکاری و مردم را عضو این خدمات کنند، اظهار کرد: سال گذشته ما یک موردی را شناسایی کردیم که پنج شرکت در آمار دستکاری کردند. آنها مردم را به اجبار و بدون اطلاع آنها عضو خدمات ارزشهای افزوده کرده بودند که ما ۳۳ میلیارد تومان به مردم بازگرداندیم و پیامک دادیم که این پولها بدون اطلاعتان از حسابتان کسر شده است و پرونده این شرکتهای متخلف را به دادگاه فرستادیم.
آذری جهرمی ادامه داد: مدلهای دیگری هم وجود دارد. مثل اینکه شما اپلیکیشنهای مختلفی را روی گوشیهای تلفن همراهتان نصب میکنید. برای قبلهنمایی، قرآن داشتن، گوش دادن به موسیقی، بازی کردن، دریافت دایرهالمعارف پزشکی؛ شما بنا به علاقهمندی اپلیکیشن موردنیاز خود را دانلود میکنید، اما غافل و بیاطلاع هستید که عدهای سودجو از طریق این اپلیکیشنها دسترسی میگیرند و پیامک درخواست فعالسازی و عضو شدن در خدمات ارزش افزوده را به جای شما به شرکت ارسال میکنند. این مساله باعث میشود جمع زیادی از مردم عضو این خدمات شوند.
وی در ادامه با اشاره به نمونه دیگری از کلاهبرداریهای وس بیان کرد: سال گذشته ما شرکتی را شناسایی کردیم که بیش از ۱۰۰۰ اپلیکیشن در قالب مباحث مذهبی یا غیراخلافی و سرگرمی، ایجاد و در فضای مجازی منتشر کرده بود. انتشار و نصب این اپلیکیشنها باعث شده بود تعداد زیادی از مردم بدون اطلاع وارد این خدمات شوند. ما پرونده این شرکت را هم تشکیل دادیم و برای پلیس فتا فرستادیم و رونوشتی هم به دادستانی کل کشور دادیم.
اقداماتی که برای مقابله با وس انجام شد
وزیر ارتباطات و فناوری اطاعات با بیان اینکه ما تلاش کردیم کاری کنیم که این دزدیها را کاهش دهیم، خاطرنشان کرد: در شورای عالی فضای مجازی هم مصوبهای در خصوص ساماندهی این فضا داشتیم. این شرکتها باید از وزارت ارشاد یا کارگروهی که در وزارت ارشاد متشکل از نهادهای دیگر شکل میگیرد، عضو شوند و فعالیت کنند. این شرکتها مجوزشان را از وزارت ارتباطات نمیگیرند. دو مصوبه در کمیسیون تنظیم مقررات به اپراتورها ابلاغ کردیم، اطلاعرسانی کردیم؛ سرویس ستاره ۸۰۰ مربع را راه انداختیم و بارها از مردم خواستیم این کد را بگیرند.
آذری جهرمی با بیان اینکه مراجع تقلید برای این موضوع حرمت شرعی اعلام کردند، اظهار کرد: اینکه عدد یک را به شمارهای بفرستید و در قرعهکشی ماشین شرکت کنید، شبیه به بختآزمایی است، این راه سومی بود که با تهییج افکار عمومی به سراغش رفتند. در حالیکه بختآزمایی در شرع و منطق ما حرام است و سودجوییهای کلانی را به جیب صاحبان این کسبوکارها میبرد.
وی ادامه داد: مدل بعدی که بسیار جدیتر پیگیری شده، توسعه اپلیکیشنهایی بود که شکل گرفته؛ از برخی از چهرههای مشهور فضای مجازی استفاده میکردند برای اینکه، مردم را به لینکهای مختلف هدایت کنند که شماره تلفنی را وارد کنند و مردم را عضو میکردند. طمع مردم را برمیانگیختند در حالی که در خارج از فضای مجازی واقعیت نداشت.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه جمع این اعداد ۲۶۰۰ میلیارد تومان بود، افزود: حتی نمایندهای از مجلس شورای اسلامی که فارغالتحصیل دانشگاه استنفورد است و سالها معاون وزیر بوده، ۱۸ ماه قربانی سرویسهای ارزش افزوده بوده و هر ماه ۹۰ هزار تومان از حسابش کسر میشد. برای روز سالمند به خانه سالمندان مراجعه کردم. خانمی آنجا بود که میگفت شارژ گوشیاش بدون اینکه با آن تماسی بگیرد تمام میشود و من دیدم عضو سه سرویس ارزش افزوده است. اینها کجا به سرویسهای ارزش افزوده کار دارند؟
سلطان پرداخت وس با ۱۲ میلیون تومان!
آذری جهرمی همچنین خاطرنشان کرد: بعد از اعلام کد ستاره ۸۰۰ ستاره ۶ مربع که اعلام کردیم به مردم شفافسازی میکنیم که بدانند چه مبالغی را در سرویسهای ارزش افزوده پرداخت کردهاند، بسیاری از مردم متعجب شدند و برایشان غیرقابل باور بود. "شایان" از کرمانشاه در مدت سه سال ۱۲ و نیم میلیون تومان برای خدمات ارزش افزوده هزینه داده بود. گوشی شایان یک نوکیای ساده بوده که حتی برای خدمات هوشمند هم از گوشیاش استفاده نکرده و بعد از دریافت این اساماس دچار سردرگمی شده که چگونه ممکن است این هزینه از او کم شده باشد.
وی با بیان اینکه سوءاستفاده و دست کردن در جیب ضعیفترین قشرهای جامعه، سنگدلی میخواهد، گفت: همه تلاشهای ما در راستای ساماندهی این فضا صورت گرفته است. تاکنون بیش از ۳ و نیم میلیون نفر از ما استعلام کردهاند و نزدیک به ۵۰۰ هزار شکایت از استانهای مختلف ثبت شده است. طبیعتا ما این شکایتها را پیگیری میکنیم که به سرانجام برسانیم و تلاش میکنیم بعد از ارجاع این پروندهها به دستگاه قضایی و صدور احکام لازم، منابعی که از جیب مردم رفته را بازگردانیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: ما همچنان درخواست میکنیم با گرفتن کد مربوط و دعوت دوستانتان، از میزان پرداختیها و چک کردن اینکه چه میزان از این هزینهها با اراده و چه میزان خارج از اراده بوده آگاهی پیدا کرده و با پیامک رایگان ۸۰۰۷ که تعریفشده، مطلب شکایتتان را برای ما بنویسید. ما نیز برای ساماندهی این فضا و پایان دادن به این کلاهبرداریها حرکاتی کردیم، از جمله مصوباتی که تنظیم شده تا در هفتههای آینده بعد از اینکه شفافسازی شد و همه مردم متوجه شدند، به اطلاعشان برسانیم.
با آغاز مطرح کردن موضوع وس، تخریبها هم آغاز شد
آذری جهرمی با بیان اینکه در این مسیر جریانهایی که به قدرت متصلند، سنگاندازیهای زیادی کردند، گفت: خود این شرکتها اظهار کردند ما در این سالها حدود ۱۳ هزار میلیارد تومان درآمد داشتیم. البته عدد بهدستآمده توسط ما در سه سال اخیر ۲۶۰۰ میلیارد تومان بوده، چون اطلاعات قبل این سه سال نزد ما وجود ندارد و ذخیرهسازی نشده، اما در تلاشیم اطلاعات پیش از آن را هم جمعآوری کنیم. اپراتوری که ۸۰۰ میلیارد درآمد سالانه دارد را همه میشناسند، اما کدام یک از این شرکتهای خدمات ارزش افزوده را مردم میشناسند؟
وی ادامه داد: از روز اولی که این موضوع را مطرح کردیم، در مصاحبهای که در حیاط دولت داشتم، گفتم که از امروز گروههای زیادی شروع به صحبت علیه ما میکنند و به شوخی هم گفتم که میگویند جهرمی قاتل بروسلی است. ما شاهد موجهای تخریب متعددی از طرف کسانی که پشت این جریانات بودند، هستیم. البته روابط بسیار پیچیدهای در این شرکتها وجود دارد و ترکیب سهامداری پیچیدهای دارند و نیازمند بررسی دقیق است که چه گروهها و افرادی پشت این شرکتها هستند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه این شرکتها و خدماتشان برای مردم شناختهشده نیستند، افزود: البته برخی خدمات سالم به اسم خدمات ارزش افروده در این فضا شکل گرفته، مانند کمک به سیلزدگان یا کمک به ساخت صحن حضرت زهراء(س)، اما اینها در برابر ۱۳ هزار میلیارد تومان ادعایی خود شرکتها عدد قابل توجهی نیست.
درآمد شرکتهای وس کجا رفت؟
آذری جهرمی ادامه داد: اما سوال اصلی این است که مابقی پولها کجاست؟ چه خدماتی ارائه میشود؟ درآمد شرکتها از این سرویسها کجا میرود؟ بابت این خدمات چه هزینهای میکنند جز سود خالص و این پول در کجا خرج میشود؟ این شرکتها به کجا وصلند؟ این سوالات و نکات، جدی است که باید به آنها رسیدگی کرد. البته مهمتر از همه این است که ما پیگیری کنیم پولی که تاکنون بهصورت ناصحیح از جیب مردم میرفته، برگردد و دیگر اینکه اجازه ندهیم از جیب مردم خارج شود.
وی با اشاره به ادعای ایجاد ۳۰ هزار شغل در این حوزه، اظهار کرد: این ۳۰ هزار شغل کجاست؟ شرکتهای بزرگ صنعتی که تعداد زیادی کارمند دارند را همه میشناسند، شما یکی از این شرکتها و تعداد شغلهایش را معرفی کنید. این شرکتها قطعا اشتغالی در این زمینه ندارند و اگر دارند، بیایند اظهار کنند. دیگر اینکه این خدمات برای جامعه هم مفید نیستند. چه محتوای فاخری برای مردم تولید میکنند و جز دست کردن در جیب مردم چه کاری کردهاند؟
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه برهم زدن فرآیند این شرکتها باعث اعمال فشارهایی میشود، گفت: از زمانی که این مبحث را مطرح کردیم، حمله به ما شروع شد. حملاتی که بیسابقه است و هر روز در فضای مجازی شایعات و اخبار تاییدنشده و غلطی را پخش میکنند. البته ما به این فضا آشنایی داریم و البته حملات جدی هنوز شروع نشده و ما هم آمادگی بیشتر از اینها را هم داریم.
شیوه نوین برای پاسخگویی به تهمتها
آذری جهرمی با بیان اینکه ما باید به بخشی از صحبتهایی که در این فضا مطرح میشود، پاسخ دهیم، اظهار کرد: به مسئولان تهمتهای مختلفی زده میشود و شیوه سنتی این است که آنها معمولا توسط روابط عمومیهایشان تکذیب میکنند که عموما شکل خوبی پیدا نمیکند. ما در دوره خودمان بنا را بر شفافیت گذاشتهایم و امشب هم میخواهیم مدل نوینی از پاسخگویی به تهمتها را پایهگذاری کنیم.
وی ادامه داد: البته مجلس حق نظارت دارد و حق نماینده است که سوال بپرسد. من منتظر بودم سوالی که واصل شده، طبق آییننامه در کمیسیون اقتصادی مطرح شود که بتوانم پاسخ دهم، اما یکی از نمایندگان مجلس تصمیم گرفت مباحثی را در کنفرانس خبری مطرح کند. ما همواره جایگاه نظارتی مجلس را قوامدهنده اداره حکومت میدانیم و اگر سوالی در مجلس مطرح شود خوب است که همانجا پاسخ دهیم اما چون این سوال دیروز در جمع رسانهها مطرح شد، تصمیم گرفتیم اینجا شفافسازی کنیم و البته زمان پاسخگویی به مجلس هم این کار را خواهیم کرد.
https://www.isna.ir/news/۹۸۰۷۱۶۱۲۴۹۵
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه از زهیر موسوی –خبرنگاری که در توییتر خود به نطق نماینده مجلس علیه جهرمی اشاره کرده بود- به صورت حضوری در لایو خود دعوت کرد که درباره مباحث مطرحشده توسط حمیده زرآبادی نماینده مجلس شورای اسلامی علیه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شفافسازی کند. موسوی اظهار کرد: یکی از دوستان قدیمی من که از کارمندان صداوسیماست و اتفاقا از منتقدان و مخالفان وزیر ارتباطات است، به من گفت یکی از نمایندگان مجلس قرار است درباره آذری جهرمی نطق کند و من هم این خبر را در توئیتر خودم منتشر کردم، البته نامی از نماینده نبردم.
آذری جهرمی نیز در واکنش به این اظهارات بیان کرد: اگر دنبال کسی میگردید که این خبر از کجا آمده، بهتر است در گروه مخالفان ما دنبالش بگردید و بدانید هماهنگیهای رسانهای برای تخریب جهرمی باعث انتشار این خبر شده است.
داستان حقوق ۶۹ میلیون تومانی
پس از آن نیز وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به شایعاتی مبنیبر حقوق ۶۹ میلیون تومانی برای ثنا اسدیان -خواهرخانم خود- اشاره و از علی نوابزاده، همسر وی برای شفافسازی این موضوع دعوت کرد. نوابزاده با بیان اینکه از سال ۸۴ وارد صنعت آیتی شده، با شرح حضورش در شرکتهای فناوری اطلاعات و اپراتور رایتل تا سال ۹۶ گفت: ما در سال ۹۳ ازدواج و مثل خیلی از افراد دیگر سعی کردیم در شرایط شغلی به استقلال بیشتری دست پیدا کنیم و تصمیم گرفتیم کار نمایندگی بیمه انجام بدهیم که با قبول شدن در آزمون، وارد یک شرکت بیمه معتبر شدیم.
وی با بیان اینکه با شرکت در فراخوانها و مناقصههایی، موفق به جذب قرارداد رایتل شدیم، ادامه داد: مبلغ ۶۹ میلیون تومان حقوقی است که به همسر من تعلق میگیرد، در حالی که همه با شغل نمایندگی بیمه آشنا هستند و میدانند چنین شرکتهایی هزینههایی مانند اجاره دفتر، حقوق کارمند، بازاریاب و هزینه جاری دارند به همین دلیل اطلاق درآمد به شکل حقوق در ادعای مطرحشده اصلا درست نیست. همچنین تمامی قراردادهای ما طی روال شفاف و قانونی منعقد شده و سوابق آن در بیمه موجود است.
نوابزاده همچنین خاطرنشان کرد: از طرفی زمان انعقاد قراردادها آقای جهرمی نه وزیر بودند نه در شرکتهای طرف قرارداد ما مسئولیت داشتند. حتی یکی از شرکتهایی که ما دوست داشتیم در آن ورود کنیم شرکت ارتباطات زیرساخت بود که با آقای جهرمی مطرح کردم و ایشان برادرانه به ما گفت در این کار شرکت نکنید که ما هم پذیرفتیم. مطلب دیگر اینکه عموما افراد تمایلی به گفتن درآمد شخصیشان ندارند، اما با توجه به شرایط موجود، من میگویم که درآمد مطرحشده تقریبا درآمد ماست اما به ریال، نه تومان.
در ادامه این اظهارات، آذری جهرمی بیان کرد: ادعا شده، قراردادهای منعقدشده رانتی است. از همین جا میگویم هر سندی از مداخله من در عقد قرارداد وجود دارد منتشر کنید. من در سال ۹۴ که قراردادها منعقد شده، اصلا وزیر نبودم. ضمن اینکه من تیرماه به عضویت هیات مدیره شرکت رایتل درآمدم و مهرماه نیز استعفا دادم، بنابراین مباحثی که مطرح شده درست نیست. این که لیست را منتشر کنیم و بگوییم ناشی از رانت بوده چیزی جز تهمت نیست.
برای حضور در دولت، از مشاغل خصوصی استعفاء کردم
فرد دیگری که در برنامه لایو وزیر ارتباطات حضور یافت، سجاد بنابی –نایبرئیس هیأتمدیره شرکت ارتباطات زیرساخت- بود. او با اشاره به سابقه حضور خود در شرکتهای خصوصی، اظهار کرد: وظیفهای که من در شرکتی که در آن از سال ۸۷ تا ۹۷ کارمند بودم، بر عهده داشتم، جذب سرمایه برای استارتآپها بود. خانم زرآبادی درباره تخلف یکی از این شرکتها گفته بود و اینکه من صاحب شرکت هستم، در حالی که من صرفا نماینده آن بودم. از طرفی بیان چنین مسئلهای نیاز به سند دارد. در حالی که ما خودمان در وزارت ارتباطات شناسایی شرکتهای متخلف را بر عهده داشتیم و سندی در این مورد ندیدیم.
وی ادامه داد: همچنین سند قوه قضاییه که در خصوص آگهی تغییرات شرکت آوردهام، نشان میدهد من مرداد ۹۷ از تمامی مسئولیتهای خصوصی استعفا دادم و بعد از آن وارد مجموعه دولت شدم. این درست برخلاف سندی است که گفتهاند من مهرماه از مسئولیتهای خود استعفا دادهام.
پولی که از جیب مردم رفته، پول چند ماه یارانه آنهاست
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پایان ویدیوی لایو خود اظهار کرد: در چند روز گذشته اعلام کردهاند اطرافیان من وس انجام میدهند. این حرف یک مقداری با عقل جور درنمیآید، اما اگر هم باشند ما فروگذاری نمیکنیم. باید روشن شود تخلفات ارزش افزوده متعلق به چه شرکتهایی است؟ هزینهکرد آنها کجاست؟ سهامداران چه کسانی هستند و پشت آنها کیست؟ مبالغ کجا رفته است؟ مسئول نظارت بر این مسائل کجاست؟ پولی که از جیب مردم رفته، به اندازه چند ماه یارانه آنهاست، حالا هرچه موج تخریبی درست کنید، ما آمادگی موجهای بیشتر را هم داریم.
آذری جهرمی خاطرنشان کرد: گفتید من ۵۰ هزار دلار جهت گزارش تبلیغاتی برای خودم در مجله پرداخت کردهام، گفتید جهرمی با هواپیمای اختصاصی رفتوآمد میکند که تمام این مسائل تکذیب شد. ما بنای کوتاه آمدن نداریم. استقامت و ایستادگی در برابر فساد هزینه دارد و من آمادگی دارم. نه از تطمیعها دلم خواهد لرزید و نه از تهدیدها میترسم. اعتقادم این است که هیچ چیز بهتر از شفافسازی است. اطلاعاتی از افراد در دست ما نیز وجود دارد اما اتکاء به شیوههای غیراخلاقی برای تخریب دیگران آن هم در آستانه انتخابات کار صحیحی نیست و اخلاقمداری ما چنین اجازهای را نمیدهد.