اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

November 27, 2019
11:39 چهارشنبه، 6ام آذرماه 1398
کد خبر: 106298

قطعی اینترنت روزانه ۲۵۰۰ میلیارد تومان خسارت زد

 
حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در دوره قطعی روزانه تقریبا ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ضرر کرده‌است.
 
 دبیر کمیسیون تجارت الکترونیکی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور با بیان این مطلب در جلسه‌ای که میان کسب‌وکارهای حوزه فناوری اطلاعات و سازمان فناوری اطلاعات برای برآورد خسارت ناشی از قعطی اینترنت در یک بازه زمانی  یک هفته ایجاد شده بود گفت: «تنها آمار ملموس در زمینه خسارات، آمار شاپرک است که معمولا آن نیز بعد از یک ماه منتشر می‌شود؛ اما طبق آماری غیررسمی که به دست ما رسیده است تعداد تراکنش‌های اینترنتی شاپرک در حود ۵۱.۳ درصد کاهش یافته است.»
 
جعفر محمدی با اشاره به حجم تجارت الکترونیکی در سال گذشته اعلام کرد: «طبق اعلام مرکز توسعه تجارت الکترونیکی حجم تجارت الکترونیکی در سال گذشته در مجموع ۲۰۸هزار ملیارد تومان بود که براساس این عدد حجم تجارت الکترونیکی در کشور روزانه ۵۷۰ میلیارد تومان برآورد می‌شود.»
 
او ادامه داد: «اگر تصور کنیم حجم تجارت الکترونیکی از سال گذشته تا کنون تغییری نکرده است در اصل با قطعی اینترنت روزانه به صورت مستقیم درآمد تجارت الکترونیکی ۲۹۳ میلیارد تومان کاهش یافته است.»
 
او با اشاره به اینکه این رقم فقط ۱۰ درصد درآمد در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است گفت: «در این صورت می‌توان نتیجه گرفت که با قطع اینترنت حوزه IT تقریبا روزانه ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان ضرر کرده‌است.»
 
محمدی با اشاره به  آمار نت بلاکز، سرویس مانیتور اینترنت جهانی گفت: «نت بلاکز رقم زیان از قطع اینترنت در ایران را  ۵۱۴ میلیارد تومان برآورد کرده است که از نظر ما این رقم بسیار بالاتر از این میزان است.»
 
او با اشاره به اینکه حجم خسارت وارد شده میان شرکت‌های بزرگ و کوچک و متوسط اصلا یکسان نیست افزود: «بررسی‌های ما نشان می‌دهد حجم فروش شرکت‌های بزرگ با قطعی اینترنت ۳۰ درصد کاهش یافته و برای شرکت‌های کوچکتر این رقم به ۷۰ درصد نیز رسیده است؛ اما متاسفانه فروش کسب‌وکارهای خانگی یا کسب‌وکارهایی که از طریق شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کردند تقریبا به ۹۶ تا ۹۷ درصد کاهش یافته است.»
 
دبیرکمیسیون تجارت الکترویکی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور گفت که با اتصال اینترنت ثابت نیز فقط ۷۵ درصد تراکنش‌ها قبلی به چرخه اقتصادی برگشته است.
 
امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات نیز در این جلسه با اشاره به شرایط ایجاد شده برای کسب‌و‌کارها در زمان قطع اینترنت گفت: «ما ۵ نوع هزینه جدی را برای کسب‌وکارها با قطعی اینترنت برآورد کرده‌ایم. یکی از آنها هزینه مستقیم وارد شده به شرکت‌هاست، هزینه‌ای که به دلیل کاهش درآمدها و هزینه نیروی انسانی به شرکت‌ها وارد می‌شود. هزینه دیگر هزینه غیر مستقیم است به طور مثال اگر شرکت صادرات و واردات به دلیل قطعی ایمیل نمی‌توانند ایمیل بزنند یا صنعت توریسم متضرر می‌شود که امکان رصد مسافر خود را ندارد هزینه‌های غیر مستقیم عدم دسترسی به اینترنت است.»
 
ناظمی ادامه داد: «از سوی دیگر می‌توان به هزینه فرصت‌های از دست رفته اشاره کرد در دوره‌ای که رشد اقتصادی منفی بود حوزه آی‌تی ۶.۴ درصد رشد کرد، در شرایط قطعی اینترنت این میزان رشد متوقف می‌شود. از سویی هزینه تخریب‌های وارد شده به شرکت‌ها و ساختمان‌های مختلف است.» او اعلام کرد که در هفته گذشته و در شرایط بحرانی کشور  ساختمان‌های مخابرات کل کشور ۷۲ میلیارد تومان آسیب دیده‌اند.
 
او همچنین به آسیب تخریب‌ سرمایه‌های نامشهود اشاره کرد و گفت: «وقتی هشتگ‌هایی مانند استارت‌آپ رانتی ترند می‌شود همین امر به صورت غیر مستقیم به کسب و کارها آسیب می‌زند.  در این میان نباید هزینه اجتماعی و سیاسی ناامیدی حاکم بر کشور را فراموش کرد و همچنین مهاجرت کارآفرینان و فعالان این بازار.» ناظمی در این نشست تاکید کرد که برگزاری چنین جلساتی برای شفاف‌سازی این صدمات از قطع اینترنت روی کسب‌وکارهاست تا تصمیم‌گیران این قطعی متوجه باشند که سیاست‌شان در این زمینه چه اثراتی روی بخش اقتصادی کشور می‌گذارد. 
 
در این نشست که با حضور شرکت‌های فعال سازمان نظام صنفی رایانه‌ای برگزار شده بود مجید اورعی، عضو کمیسیون نرم‌افزارهای پیشرفته  این سازمان گفت: «کارایی نیروی انسانی شرکت‌ها در حدود ۹۰ درصد افت کرده است.» او با اشاره به ۱۰۸ هزار شرکت فعال در حوزه نرم‌افزار در کشور اعلام کرد که از این میان ۸ هزار شرکت تقریبا زیر ۱۰ نفر کارمند دارند.
 
تقریبا تمامی کسب‌وکارهای حاضر در این جلسه از وضعیت پیش آمده ناراحت و نگران تکرار این حادثه بودند. به عقیده آنان امکان برآورد خسارت در یک دوره کوتاه سخت است از سویی خسارت را تنها نمی‌توان در خسارت مادی خلاصه کرد. خسارتی که از ناامیدی بر کشور وارد می‌شود یا خسارتی که از سیل مهاجرت نیروهای متفکر و کارآفرین به کشور وارد می‌شود قابل محاسبه نیست.
 
رسول سرائیان، دبیر سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور نیز در این جلسه با اشاره تعداد دارندگان گوشی هوشمند در کشور گفت: «۷۰ تا ۷۵ درصد مردم گوشی هوشمند دارند و قطع دسترسی آنان به اینترنت در اصل یعنی محدود کردن آنان. از سویی طبق آمار وزارت صمت تعداد واحدهای صنفی صنعتی ثبت شده در کشور به ۳ میلیون واحد صنعتی می‌‌رسد و تقریبا برآورد می‌شود در حدود یک میلیون واحد صنعتی ثبت نشده در کشور فعال است.»
 
سرائیان با اشاره به اینکه هم‌اکنون تمامی واحدهای صنفی به گونه‌ای به اینترنت در ارتباط هستند اعلام کرد: «در شرایط فعلی تمامی واحدهای صنفی و صنعتی از اینترنت به عنوان ابزار استفاده می‌کنند در حالی‌که امکان زیان وارد شده به آنان از قطعی اینترنت به صورت مستقیم قابل برآورد نیست یا در این جلسات حضور ندارند.»
 
مدیراجرایی علی‌بابا، پارسا جانباز، نیز در این جلسه نگران مهاجرت نیروی انسانی کارآمد از ایران بود به عقیده او این نوع از هزینه‌ها قابل برگشت نیست چرا که دیگر نمی‌توانیم شهر آرمانی که مدنظرمان است را بسازیم.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.