بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی ارتباطات، نوآوری و فناوریهای پیشرفته باکو با نام«باکوتل» که از 3دسامبر (12آذر) در مرکز نمایشگاهی باکو آغاز شده بود روز گذشته به کار خود پایان داد. در مراسم افتتاح این نمایشگاه و سایر بخشهای آن، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان نیز حضور داشت که علاوه بر تأکید بر توسعه روابط و گسترش بازارهای منطقهای استارتاپهای ایرانی و تشکیل منطقهای قوی تر، از تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی امریکا علیه مردم ایران انتقاد کرد. وی همچنین در این نمایشگاه از یک برنامه ۲۰ساله برای تشکیل منظومه فضایی در ایران خبر داد.
لزوم گسترش بازار منطقهای استارتاپهای ایرانی
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در سفر دوروزه خود به باکو با شرکتها و استارتاپهای ایرانی حاضر در نمایشگاه باکوتل دیدار کرد. محمد جواد آذری جهرمی در این دیدار به شرکتها و استارتاپهای ایرانی توصیه کرد که از فرصت نمایشگاه باکوتل برای توسعه بازار خود نهایت استفاده را ببرند. وی همچنین تأکید کرد که تعامل با شرکتها و استارتاپهای کشورهای منطقه میتواند بر رشد اکوسیستم استارتاپهای ایرانی نیز تأثیر بگذارد. گفتنی است ۱۴ استارتاپ ایرانی موفق به شرکت در این نمایشگاه شدند.
وزیر ارتباطات همچنین با رئیس جمهوری کشور آذربایجان وهمتایان و مقامات عالیرتبه بینالمللی حاضر در این همایش با هدف توسعه روابط و گسترش بازارهای منطقهای استارتاپهای ایرانی و تشکیل منطقهای قوی تر، دیدار و رایزنی کرد.
وی در دیدار با رشاد نبی اف رئیس شرکت آژانس فضایی جمهوری آذربایجان نیز برای آغاز همکاریهای مشترک با جمهوری آذربایجان در حوزه فضایی ابراز تمایل کرد و افزود: بخش اعظم اقتصاد آینده متعلق به حوزه فضایی است. بنابراین باید جایگاه خود را در این بازار تعریف کنیم که آیا میخواهیم مصرفکننده باشیم یا تولید کننده. در حوزه فضایی در حال حاضر چند کشور بهصورت خاص برنامهریزی کردهاند و با پیشرفتهای قابل توجه، عمده دستاوردهای این بخش را متعلق به خودشان کردهاند.
وی ادامه داد: ما در ایران برنامهریزی کردهایم که در این حوزه تنها مصرفکننده نباشیم و بر همین اساس یک برنامه ۲۰ ساله تنظیم کردهایم که نیمی از آن گذشته و تلاش داریم تا منظومه فضایی را تشکیل دهیم. بر این اساس توسعه صنعت فضایی برای ما یک ضرورت راهبردی است.
وزیر ارتباطات تأکید کرد: در این رابطه از هر نوع همکاری دوجانبه و چندجانبه استقبال میکنیم و سازمان فضایی ایران این آمادگی را دارد تا باب همکاری مشترک با آژانس فضایی جمهوری آذربایجان را باز کند.
رشاد نبیاف هم در این دیدار با ابراز خشنودی از تمایل جمهوری آذربایجان برای همکاری با ایران گفت: جمهوری آذربایجان هم از شکلگیری همکاری مشترک استقبال میکند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین در دیدار با هولین ژائو، دبیر کل اتحادیه جهانی ارتباطات (ITU) درخصوص همکاریهای دوجانبه ایران با این اتحادیه جهانی گفتوگو کرد. آذری جهرمی با انتقاد از تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی علیه مردم ایران تأکید کرد که این تحریمها بر روند سرعت توسعه فناوری در ایران میتواند تأثیرگذار باشد و ضروری است که نهادهای بینالمللی از جمله اتحادیه جهانی نسبت به این تحریمها واکنش نشان دهند.
آذری جهرمی درباره این جلسه و مباحث مطرح شده نیز با اشاره به یکی از توافقهای این جلسه گفت: با آمادگیای که داشتیم ایران اواخر فروردین ماه میزبان یکی از کارگروهای علمی استانداردسازی مقررات مخابراتی در حوزه 5G خواهد بود و با حضور فعال دانشمندان ایرانی و خارجی جلسهای را برگزار میکنیم. وزیر ارتباطات ادامه داد: توسعه همکاریها با افغانستان بخصوص توسعه همکاریهای علمی با این کشور از دیگر مباحث مطرح شده در این نشست بود. آذری جهرمی گفت: بحثی هم در ارتباط با آینده تکنولوژی 5G در کشورهای مختلف شد که این تکنولوژی در حال پیشرفت است و مسیری که ما در ایران انتخاب کردهایم با جدیت بیشتری ادامه پیدا خواهد کرد و امیدوارم که ثمرات این مذاکرات برای کشور و مردم سودمند باشد.
روباتها در یک نمایشگاه 25ساله
طبق گزارش انجمن جهانی اقتصاد در مورد فناوریهای اطلاعات جهانی، جمهوری آذربایجان بهدلیل اهمیت دادن به آیسیتی اکنون در میان 139کشور در رتبه هشتم جای گرفته است بنابراین عجیب نیست که میزبان چنین نمایشگاه فناوری گستردهای باشد. در واقع همانطور که شهر دبی سالهاست میزبان نمایشگاه فناوری جیتکس است و تلاش دارد تا کشورهای عرب زبان را گرد هم جمع کند و از این طریق همکاریهای گستردهای را در حوزه ایسیتی بین آنان رقم بزند، جمهوری آذربایجان نیز قصد دارد تا همکاریهای بین منطقهای را در حوزه آیسیتی افزایش دهد. هرچند دبی در آستانه برگزاری چهلمین دوره نمایشگاه جیتکس در سال 2020 قرار دارد و درمقابل، قدمت نمایشگاه باکوتل به 25سال میرسد ولی این رویداد تاکنون بسیار موفق بوده است.
باکوتل در واقع یک نمایشگاه و کنفرانس بینالمللی برای فناوری اطلاعات و ارتباطات است و یکی از بزرگترین رویدادها در نوع خود در منطقه خزر و قفقاز محسوب میشود. این رویداد فرصتی را فراهم میکند تا تجهیزات و تکنولوژیهای برتر منطقه به بازار معرفی شود و همچنین آغازی برای همکاریهای جدید بین منطقهای در حوزه ارتباطات باشد. در همین راستا بازدیدکنندگان این نمایشگاه نیز عمدتاً مدیران آی تی و مخابراتی، مدیران سیستمها، طراحان وب، نمایندگان دانشگاهها و سایر مؤسسات آموزشی و… هستند.
امسال در نمایشگاه باکوتل 2019 بیش از 200 شرکتکننده از 23کشور جهان گرد هم جمع شدند که در میان این کشورها نام بلاروس، ایتالیا، ایران، امارات متحده عربی، اسلونی، روسیه، امریکا، ترکیه، فرانسه و کرواسی دیده میشود.
در نمایشگاه باکوتل 2019 علاوه بر سخنرانیها و کنفرانسها و میزگردهای متعدد، رویدادی بهنام Robopark یا پارک روباتها برگزار شد که در آن جدیدترین مدلهای روباتها به نمایش درآمدند. یکی از این نمونهها روبات انسان نمای Pepper از لاس وگاس بود. در این بخش از نمایشگاه روباتهایی به شکل ماهی، همچنین روبات هنرمند و یک فضانورد روباتیک 6متری هم به نمایش گذاشته شد.
روبات پیانیست هم یکی از بخشهای جالب روبوپارک را رقم زد و در کنار آن بازدیدکنندگان از دیدن پهپادهای مختلف و همچنین روباتهای کشتیگیر به سبک کشتی سنتی ژاپن یعنی سومو لذت بردند.در بخشی از نمایشگاه نیز با نام «منطقه نوآوری»، شرکتکنندگان ابداعات و نوآوریهای خود در زمینه تکنولوژی را عرضه کردند.
TechTalks هم یکی دیگر از بخشهای نمایشگاه فناوری امسال باکوتل بود که بر موضوع نقش مدارس و دانشگاهها در تأمین نیروهای حرفهای حوزه آیتی تأکید شد و چالشها و نیازهای این حوزه مورد بررسی قرار گرفت. گردهمایی شرکتهای فناوری تجاری و بررسی نقش زنان در حوزهآیتی نیز از بخشهای دیگر این نمایشگاه بود.
کنفرانس نوآوری خزر
در دل نمایشگاه باکوتل 2019، یک رویداد دیگر با نام کنفرانس نوآوری خزر(Caspian) نیز برپا بود. دومین دوره این کنفرانس با شعار« اینترنت اشیاء؛ سنگ بنای جامعه مدرن» برگزار شد و درآن وزرای ارتباطات ایران، جمهوری آذربایجان، بلاروس، کرواسی، روسیه و ترکیه سخنرانی و بر مدلهای توسعه اینترنت اشیاء، چارچوب قانونی استفاده از این فناوری در زیرساختها، صنعت، کشاورزی و… تأکید کردند.
این کنفرانس قرار است در سالهای آینده هم با نام رویداد باکوتل برگزار شود و موضوعهایی مانند هوش مصنوعی استارتاپهای دیجیتال، کارآفرینی مبتکرانه، انقلاب صنعتی چهارم، صنعت دانش بنیان و آموزش سایبر را زیر پوشش خود قرار دهد. موضوع نخستین دوره این کنفرانس در سال گذشته نیز «اتصال دیجیتال برای توسعه پایدار» بود.