محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر در آزمایشگاه سیستمهای هوشمند دانشکده مهندسی کامپیوتر زبان مدلسازی برای توسعه نرمافزارها طراحی و پیادهسازی کردند که امکان انجام عملیات و بازیابی دادهها را در تمامی مراحل ساخت و بروزرسانی نرمافزار فراهم کرده است.
احمد عبداللهزاده بارفروش و محمد قائمیفرد محققان این طرح، عنوان پژوهش اجرا شده را "فرایند مبتنی بر مدل برای ارتباط زبانهای برنامهنویسی و پایگاهدادهها" دانستند و یادآور شدند: هدف از این اختراع، ساخت زبان مدلسازی بود که عملیات دادهای را در تمامی مراحل ساخت و بروزرسانی نرمافزار مد نظر قرار دهد.
محققان این طرح با تاکید بر اینکه در گذشته عملیات و بازیابی دادهها، در حین توسعه نرمافزار، در فاز پیادهسازی متمرکز بوده است، اظهار کردند: علاوه بر این، عدم انتخاب نوع زبان برنامهنویسی یا پایگاه داده در ابتدای کار نیز پر اهمیت است. در زبان مدلسازی ارائه شده این هدف نیز محقق شده چون امکان تبدیل نمودارهای این زبان مدلسازی به کدهای زبانهای برنامهنویسی مختلف وجود دارد.
دکتر عبداللهزاده، استاد دانشکده مهندسی کامپیوتر اضافه کرد: این اختراع نه تنها اهداف از پیش تعیین شده را به طور کامل برآورده کرده، بلکه ویژگیهای جدیدی نیز در حین توسعه زبان مدلسازی به آن اضافه شده است. برای مثال به هنگام تولید کدهای وب سرویس از نمودارها، امکان بررسی اینکه چه کسی میتواند از این وب سرویسها استفاده کند، مهیا شده است.
به گفته این محقق همچنین با اعمال محدودیت بر روی دادههای ورودی میتوان از امن بودن وب سرویسها اطمینان حاصل کرد. وبسرویسها نوعی خدمات بر بستر وب هستند. برای مثال، اکثر بانکها وبسرویسهایی را برای فروشگاههای اینترنتی به منظور انجام تراکنشهای مالی فراهم میکنند.
وی با تاکید بر اهمیت استخراج صحیح نیازمندیها، در تناقض نبودن آنها در توسعه نرمافزار و برنامههای کاربردی سازمانی به طور خاص، یادآور شد: تغییر نیازمندیها در فاز پیادهسازی عامل شکست بسیاری از پروژههای نرمافزاری است؛ از این رو در فرایند مبتنی بر مدل ارائه شده، اولین قدم استخراج نیازمندیها و طراحی آنها به کمک نمودارهای موجود بوده است. در نهایت این نمودارها تبدیل به کدهای زبان برنامهنویسی شده تا قسمت بزرگی از فاز پیادهسازی نرمافزار به طور خودکار انجام شود.
قائمیفرد، دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر، درک کامل از پایگاه دادهها و زبانهای برنامه نویسی مختلف، روشهای طراحی و ساخت زبانهای مدلسازی گرافیکی به گونهای که نمودارهای آن قابلیت صحتسنجی داشته تا توسعهدهندگان نرمافزار از درستی نمودارها مطمئن باشند و ایجاد تولیدکننده خودکار کد که این خود نیاز به یادگیری زبان جداگانهای دارد را از جمله پیچیدگیهای این طرح نام برد.
دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به کاربردهای این طرح، خاطر نشان کرد: از دستاوردهای این اختراع میتوان در صنعت تولید نرمافزار و برنامههای کاربردی سازمانی استفاده کرد.
قائمیفرد با اشاره به فاز توسعه این دستاورد، یادآور شد: در ادامه کار، نمودارهای زبان مدلسازی ارائه شده باید (همانند فایلهای exe در سیستم عامل ویندوز) قابلیت اجرا (بدون تولید کد) داشته باشند. به عبارت دیگر یک محیط مجازی برای استقرار نمودارها مورد نیاز است. این مهم به تست سریع نرمافزار کمک شایانی خواهد کرد.
مجری طرح، استفاده از نمودارهای گرافیکی برای دستکاری و بازیابی دادهها در طول حیات نرمافزار، تولید کد زبانهای برنامهنویسی برای ساخت وب سرویسها، بررسی درستی دادههای ورودی به سیستم، امکان تعامل با دیگر زبانهای مدلسازی، انجام نگاشت نوع داده بین زبان برنامهنویسی و پایگاه داده در زمان طراحی و نه در زمان اجرا را از جمله ویژگیهای این طرح عنوان کرد.
وی کاهش زمان و هزینه تولید نرمافزار را یکی از مزایای اصلی این طرح نسبت به روشهای سنتی دانست و گفت: این اختراع برای توسعه نرمافزار و برنامههایی که نیاز زیادی به دستکاری و بازیابی داده، مانند برنامههای کاربردی سازمانی دارند، قابل استفاده است. توسعه دهندگان نرمافزار و شرکتهای نرمافزاری جامعه هدف این اختراع هستند.