برگزاری جلسات مجلس به صورت آنلاین و مجازی توسط هیات رئیسه مجلس در دست بررسی است. زرآبادی عضو کمیته ارتباطات مجلس به پیوست گفت که هیات رئیسه با ارسال پیامکی از نمایندگان درخواست کرده تا برای نحوه برگزاری جلسات مجلس پیشنهادهای خود را اعلام کنند. این درحالی است که شب گذشته (۲۱ اسفندماه) مدیرعامل ایرانسل در پست اینستاگرامی اعلام کرد بود که هفته آینده جلسات مجلس به صورت مجازی بر بستر شبکه ایرانسل برگزار خواهد شد.
مجلس شورای اسلامی از ۶ اسفندماه به دنبال شیوع ویروس کرونا در کشور و ابتلا چند نماینده به این ویروس، جلسات خود را تعطیل کرد. حال پس ازگذشت ۳ هفته به گفته حمیده زرآبادی، نمایندگان اصرار دارند که در مورد چند موضوع مهم مانند بحث اجرای قرنطینه حداقل یک جلسه تا پیش از پایان سال ۱۳۹۸ برگزار شود؛ اما در مورد نحوه برگزاری این جلسه با توجه به شرایط کشور هنوز ابهاماتی وجود دارد.
زرآبادی در این مورد به پیوست گفت: «اوایل اسفندماه با توجه به اینکه انتخابات بود. ستاد پیشگیری از شیوع کرونا اعلام کرد که جلسات مجلس نباید تشکیل شود. با این حال چند روز جلسات علنی مجلس با تمهیدات خاص و محدودیتهایی برگزار شد؛ اما بعد به دلیل اینکه تعدادی از نمایندگان به ویروس کرونا مبتلا شدند جلسات مجلس تعطیل شد.»
هیات رئیسه با ارسال پیامک به نمایندگان از آنها درخواست کرد تا در مورد نحوه برگزاری جلسات هفته آینده پیشنهاد دهند
او ادامه داد: «اما در روزهای اخیر بحثهای مهمی پیرامون قرنطینه و گسترش ویروس کرونا در کشور به وجود آمد که نمایندگان هم اصرار دارند که جلسات به نحوی برگزار شود. البته کمیسیون بهداشت مجلس با حضور وزیر بهداشت جلسهای برگزار کردهاند؛ اما برای تصمیمگیری مجلس دوسوم نمایندگان باید در جلسه حضور داشته باشند.»
به گفته زرآبادی در روزهای اخیر هیات رئیسه پیامی برای نمایندگان ارسال کرده است تا برای برگزاری جلسات پیشنهادهای خود را ارائه دهند. او همچنین تاکید کرد: «برگزاری جلسات به صورت مجازی هم یکی از پیشنهادها بود که من هم ارائه دادم. چون اگر بخواهیم داخل صحن جلسه برگزار کنیم باید مجوز از ستاد مقابله با شیوع کرونا دریافت کنیم و از طرفی رعایت نکات بهداشتی هم حائز اهمیت است، به دلیل اینکه بسیاری از نمایندگان مبتلا به این ویروس هستند و حتی امکان دارد ناقل هم باشند.»
به گفته مدیرعامل ایرانسل جلسات هفته آینده مجلس به صورت مجازی بر بستر ایرانسل برگزار میشود
او همچنین بیان کرد: «برگزاری جلسات به صورت مجازی بهترین گزینه است. اگر بخواهیم به صورت مجازی برگزار شود باید وزارت ارتباطات و واحد فناوری اطلاعات مجلس بستر آن را فراهم کنند. البته مجلس یک پلتفرمی نرم افزاری دارد که تمام مطالبی که در صحن علنی روی مانیتور خود میبینیم از طریق این پلتفرم برای نمایندگان قابل دسترسی است، مانند دستور جلسات و طرحها و لوایح.» براساس گفتههای عضو کمیته ارتباطات مجلس اگر رایگیری و ثبت حضور و غیاب و امکان اتصال ویدیو کنفرانس را هم به این پلتفرم اضافه شود، میتوان به صورت مجازی جلسات را برگزار کرد اما باید بستر فنی و قانونی آن آماده شود.
دراین مورد همچنین سخنگوی هیات رییسه مجلس در گفتوگو با ایسنا اعلام کرده بود که سازوکارهای برگزاری جلسات به صورت مجازی در هیات رئیسه در حال بررسی است و زمان برگزاری جلسه احتمالی مجازی مجلس هنوز مشخص نیست.
گفتههای نمایندگان در حالی است که بیژن عباسی آرند، مدیرعامل ایرانسل در پست اینستاگرامی خود خبر از همکاری بخش فناوری اطلاعات مجلس و ایرانسل برای برگزاری جلسات به صورت آنلاین داده بود.
براساس بررسیهای پیوست، ایرانسل اتصال نمایندگان مجلس را به صورت مجازی و آنلاین را روی شبکه امن همراه (APN) و از طریق دیتاسنتر و پلتفرم نرمافزاری اختصاصی مجلس فراهم می کند و نمایندگان مجلس با داشتن سیم کارت ایرانسل و تبلتی که در اختیارشان قرار داده شده و پلتفرم نرمافزار که روی آن نصب شده، میتوانند در جلسات حضور پیدا کنند.
حتی روز گذشته (۲۱اسفند) به صورت آزمایشی جلسهای آنلاین با حضور هیات رئیسه مجلس و برخی از مدیران مجلس برگزار شده است و تستهای نهایی صورت گرفته و حال تصمیمگیری برعهده هیات رئیسه مجلس است.
سرویس شبکه امن همراه (APN) ، از جمله خدماتی است که اکنون توسط اپراتورهای تلفن همراه برای سازمان ها، شرکتها و کسبوکارها ارائه میشود. با استفاده از این سرویس گروهی از سیمکارتها در قالب یک شبکه خصوصی مجازی روی شبکه امن تلفن همراه با یکدیگر تبادل اطلاعات میکنند. سازمانها و نهادها و کسبوکارهای با استفاده از این سرویس میتوانند از طریق سیمکارتهای مبتنی بر شبکه APN، در یک کانال ارتباطی امن و اختصاصی بدون وابستگی به اینترنت، به شبکه داخلی خود در نقاط مختلف کشور متصل شوند و اطلاعات مورد نیاز را به سرورهای داخلی منتقل کنند. اکنون ۱۸۰ سیم کارت ایرانسل برای اتصال به شبکه امن همراه ( APN ) در اختیار مجلس قرار گفته و قرار است طی روزهای آتی ۲۲۰ سیم کارت دیگر ایرانسل در اختیار نمایندگان مجلس قرار گیرد.
اگرچه هنوز نحوه احراز هویت نمایندگان و همچنین حضور و غیاب آنها در جلسات آنلاین و رسمیت یافتن جلسات که طبق قانون مجلس بنا بر تعداد حاضران در صحن علنی مجلس صورت میگیرد و نحوه رایگیری آنلاین مشخص نیست؛ اما اگر این بستر برای برگزاری جلسات مجازی فراهم شود این اولین بار است که یکی از جلسات رسمی و قانونگذاری ایران آنلاین و مجازی برگزار میشود.