وزارت آموزش و پرورش در اقدامی یک جانبه و برخلاف توافق انجام شده با ۴ پیام رسان گپ، آیگپ، سروش و بله، روبیکا را به صورت انحصاری برای ایجاد یک شبکه اجتماعی برای دانشآموزان با عنوان «شاد» انتخاب کرد با این تصمیم آموزش و پرورش روبیکا به تنهایی اقدام به اجرا و پیادهسازی بستری با همان عنوان قبلی برای این وزارتخانه خواهد کرد.
آموزش و پرورش طی بخشنامهای به سازمانها و ادارات زیر مجموعه از همکاری انحصاری خود با پیام رسان روبیکا در قالب یک سرویس اختصاصی با نام شاد خبر داده است.
این در حالی است که پس از گسترش ویروس کرونا و تعطیل ماندن مدارس و عدم حضور کودکان در مدارس این وزارتخانه طی گفتگوهایی با ۵ پیام رسان فعال در کشور از آنها در خواست کرده بود تا بستری برای ارائه خدمات آموزش برای دانشآموزان فراهم کنند. اوایل اسفندماه آموزش و پرورش از پیامرسانها خواست تا با اتصال به API آموزش و پروش شبکه اجتماعی دانشآموزی را با عنوان شاد بر بستر خود پیادهسازی کنند و به عنوان یک بستر ارتباطی رایگان و فراگیر میزبان دانشآموزان و معلمان باشند.
شبکه اجتماعی شاد آنطور که وزارت آموزش و پرورش اعلام میکند قرار است بستر امنی در فضای مجازی باشد تا بتواند فعالیت خانواده گسترده آموزش و پرورش را پوشش دهد و از اقداماتی که معلمان در این زمینه انجام میدهند پشتیبانی کند.
پیش از این مهدی شرفی، سرپرست مرکز برنامهریزی و فناوری اطلاعات وزارت آموزش و پرورش در گفتوگو با پیوست در مورد اقدامات وزارت آموزش وپرورش در بحث آموزش مجازی اعلام کرده بود: «در حال بررسی چند طرح در زمینه آموزش مجازی هستیم و چون هنوز نهایی نشده است نمیتوانم جزئیات بیشتری اعلام کنم. اخیرا هم آقای وزیر طرح شبکه اجتماعی دانشآموزان را مطرح کردند که باید بررسی شود و نتیجه نهایی تا چند روز آینده اعلام میشود.» طبق گفته شرفی از همان زمان برخی از مدارس و معلمان از پیامرسانهای داخلی برای ارتباط با یکدیگر استفاده میکردند اما این وزارتخانه هیجکدام از پیامرسانها را بهعنوان پیامرسان مرجع اعلام نکرده بود.
اما حال مهدی انجیدنی، مدیرعامل پیام رسان گپ در توییتر خود خبر داده است که پس از ۴۵ روز همکاری میان ۴ پیام رسان و وزارت آموزش و پرورش، این وزارتخانه به صورت ناگهانی خبر از همکاری انحصاری با روبیکا داده است.
طبق گفته انجیدنی همه پیامرسانهای فعال در این طرح یعنی گپ، آیگپ، بله، سروش و روبیکا پس از پیادهسازی خواستهها و روند کاری آموزش و پرورش در پیامرسانهای خود و در نهایت هماهنگی کامل با API آموزش و پرورش آماده تحویل یک پروژه ملی با هماهنگی تمامی فعالان این حوزه به آموزش و پرورش بود که این وزارتخانه ۱۵ فروردین ماه به صورت ناگهانی در خواست دیگری را مطرح کرد. این وزارتخانه از تمامی پیامرسانها خواسته بود که فضای ایزوله و جدا از سایر کاربران را در اختیار دانشآموزان قرار دهند.
مدیرعامل گپ در توییتر خود نسبت به اقدام وزارت آموزش پرورش نسبت به نادیده گرفتن فعالیت پیامرسانها در این دوره زمانی و همکاری انحصاری با روبیکا اعتراض کرد
او با اشاره به اینکه پیامرسانها خواستههای وزارت آموزش و پرورش را در کوتاهترین زمین ممکن پیادهسازی کردند در توییتر خود نوشت: «تمامی پیامرسانها نیز در قالب «Kid Mode» اقدام به پیادهسازی در خواست این وزارتخانه ظرف ۴۸ ساعت کردند. در این مدت بیش از ۸۰ هزار مدرسه نام کاربری خود را در این شبکه اجتماعی فعال کرده بودند و همه منتظر رونمایی از این شبکه بودند اما در نهایت وزارت آموزش و پرورش طی بخشنامهای از همکاری انحصاری خود با روبیکا در قالب یک بستر اختصاصی به نام شاد رونمایی کرد.»
حضور بیش از ۱۴ میلیون دانشآموز و معلم و در نهایت خانوادههای آنان میتواند وضعیت هر کدام ازپیامرسانهای داخلی را تحت تاثیر قرار دهد. از ابتدای گسترش ویروس کرونا پیامرسانهای مختلف از جمله گپ هر کدام تلاش کردهاند تا بستری مناسب برای ارتباط میان دانشآموزان و معلمان را فراهم کنند. مدیرعامل گپ پیش از این در گفتوگو با پیوست خبر از ارائه سرویسهای مختلف آموزش مجازی در بستر پیامرسان گپ داده بود. طبق گفته او علاوه بر اینکه امکان برگزاری گروهها و در نهایت برگزاری کلاسها به صورت لایو در این پیامرسان فراهم شده بود بلکه امکان برگزاری آزمون نیز بر بستر این گپ ایجاد شده بود. حال مشخص نیست چرا آموزش و پرورش بعد از مذاکرات انجام شده با ۵ پیامرسان برای پیادهسازی شبکه اجتماعی شاد در نهایت تنها روبیکا را به عنوان مجری این طرح انتخاب کرده است.