با شیوع کرونا استفاده مردم از اینترنت خانگی افزایش یافت اما به دلیل نبود ظرفیت کافی در شبکه ارتباطی کشوربه نوعی اینترنت ثابت دچار اختلال شد به همین علت وزارت ارتباطات برای افزایش سرعت اینترنت، راه اندازی VDSL را در دستور کار قرار داد و این تکنولوژی را درقم وتهران راه اندازی کرد تا سرعت اینترنت 4 برابر شود. در همین راستا روزنامه ایران به سراغ کارشناسان حوزه ارتباطات ثابت رفت تا نظر آنها را در خصوص مزایای این فناوری برای کشور جویا شود.
افزایش سرعت با تغییر تکنولوژی
علی زارع زاده، کارشناس حوزه ارتباطات ثابت، اقدام دولت برای ارتقای شبکه ارتباطی کشور و راه اندازی فناوری VDSL در جهت افزایش سرعت اینترنت خانگی را خوب توصیف کرد.
زارع زاده با بیان اینکه این اقدام برای کشور و مشترکان دارای مزایای زیادی است به «ایران» گفت: منافع آن برای کشور این است که وقتی شبکه ملی اطلاعات کشور توسعه یابد مردم می توانند روی این شبکه داخلی، اینترنت پرسرعت داشته باشند و راحت تر به اینترنت متصل شوند. از سوی دیگر سرعت انجام کار برای انتقال فایل، تصویر و فیلم برای مشترکان نیز بسیار آسان خواهد بود.
این کارشناس درباره هزینه راه اندازی فناوری جدید اینترنت خانگی یعنی VDSL نیز گفت: باید برای بالا بردن سرعت از تکنولوژی های جدید بهره گرفت و برای ارتقای اینترنت خانگی از ADSL به VDSL در این حوزه باید اپراتورهای ارتباطات ثابت و مشترکان اینترنت خانگی هر دو هزینه کنند. شرکت های اینترنتی باید تجهیزات مخصوص آن در حوزه زیرساخت ها را نصب کنند بنابراین شرکت ها باید به ازای هر مشترک حداقل 100هزار تومان هزینه کنند و از آنجایی که در کل کشور حدود 10 میلیون مشترک اینترنت خانگی وجود دارد، بنابراین پیش بینی می شود برای تغییرات حوزه زیرساختی به 1000 میلیارد تومان سرمایه نیاز است.
وی افزود: مشترکان هم باید برای دریافت اینترنت پرسرعت مودم خود را تغییر دهند که قیمت مودم ها نیز از 300 هزار تا یک میلیون تومان است. البته باید گفت که مقرر شده که اپراتورهای ارتباطات ثابت برای تغییر سرعت اینترنت ADSL به VDSLو ارتقای سیستم هیچ گونه هزینه ای از مشترکان دریافت نکنند اما طبیعی است وقتی سرعت اینترنت خانگی مشترکان افزایش یابد به دنبال آن با افزایش مصرف روبه رو خواهند شد و شرکت ها از این راه درآمدزایی خواهند کرد. زارع زاده در ادامه افزود : در حال حاضر شاتل، های وب و مخابرات برای این کار اقدام کرده اند اما به نظر می رسد دیگر شرکت ها به خصوص شرکت های کوچک پول نقدی برای سرمایه گذاری ندارند و آماده این کار نیستند چون بجز بحث جذب سرمایه گذار، ریسک جذب مشتری نیز برای آنها بالاست .
این کارشناس با اشاره به اینکه دولت می تواند از طریق ارائه تسهیلات ارزان قیمت و فوری برای سرمایه گذاری به آنها کمک کند، افزود: دولت همچنین می تواند در بخش زیرساخت ها بویژه بخش اینترنت بین الملل از اپراتورهای ارتباطات ثابت سود کمتری دریافت کرده و تعرفه ها را پایین حساب کند تا شرکت ها، اینترنت را با هزینه کمتر دریافت کرده و درآمد کافی برای توسعه و ارتقای شبکه خود از ADSL به VDSL داشته باشند. از سوی دیگر وقتی مصرف اینترنت افزایش پیدا کند آنها با ارائه طرح هایی می توانند با قیمت پایین تر پهنای باند را به مشترکان واگذار کنند به این ترتیب با افزایش مصرف، سود اپراتورها هم افزایش می یابد حتی می توانند تخفیف های بهتری را نیز برای مشترکان خود اعمال کنند.
افزایش سرعت اینترنت در دستان فیبرنوری
مسعود ریاضیات، رئیس انجمن شرکت های اینترنتی ایران نیز ارتقای افزایش سرعت اینترنت خانگی را خوب توصیف کرد و به «ایران» گفت: بعید به نظر می رسد که بتوان به سرعت 16 مگابیت بر ثانیه رسید چون فیبرنوری کافی در کشور وجود ندارد و انتقال اینترنت بیشتر از طریق سیم های مسی صورت می گیرد. از سوی دیگر هر مشترکی به مرکز مخابراتی خود نزدیکتر باشد می تواند سرعت بالا را درک کند.
ریاضیات با بیان اینکه خوشبختانه حتی اگر مشترکان مودم خود را ارتقا ندهند هم تا حدودی سرعت اینترنت آنها افزایش می یابد، افزود: از سوی دیگر مشترکان بابت ارتقای سیستم هزینه ای به شرکت های FCP پرداخت نخواهند کرد مگر اینکه بخواهند مودم خود را تغییر دهند . تعرفه را هم که هر چه مصوب سازمان رگولاتوری باشد شرکت ها بعد از اردیبهشت ماه از مشترکان دریافت خواهند کرد. وی اعتقاد دارد برای راه اندازی کامل فناوری VDSL به شبکه فیبرنوری نیاز است و شبکه فیبرنوری در اختیار مخابرات و شهرداری هاست، بنابراین اگر تمام اپراتورهای ارتباطات ثابت نیز بخواهند VDSL استفاده کنند باید فیبر نوری را شرکت مخابرات و شهرداری ها در اختیار آنها قرار دهند. این فعال حوزه اینترنت خانگی با اشاره به اینکه شرکت مخابرات 550 هزار پورت جدید راه اندازی کرده، گفت: شرکت مخابرات و برخی شرکت های ارتباطات ثابت می توانند در راه اندازی VDSL رو به جلو حرکت کنند ولی به نظر نمی رسد تمام شرکت های FCP بتوانند بزودی وارد این حوزه شوند، چون به سرمایه گذاری نیاز دارند.
محمدرضا کریمی عضو هیأت مدیره اپراتور ارتباطات ثابت پیشگامان نیز با بیان اینکه با شیوع کرونا و ماندن مردم در خانه استفاده از اینترنت خانگی افزایش و به دنبال آن سرعت کاهش یافت، به «ایران» گفت: اما با همت متخصصان این حوزه و پیگیری شخص وزیر ارتباطات ظرفیت شبکه ارتباطی کشور 150 درصد ارتقا پیدا کرد که در نوع خود بی نظیر بود.
کریمی یکی از اصلی ترین مشکلات شرکت های ارتباطات ثابت برای توسعه و راه اندازی VDSL را نبود توجیه اقتصادی با توجه به تعرفه های فعلی و نبود نقدینگی کافی برای توسعه شبکه عنوان کرد و افزود: توسعه اینترنت خانگی و ارتقای آن از ADSL به VDSL نیاز به سرمایه گذاری و مدت زمان برای پیاده سازی این طرح دارد و در همین راستا وزارت ارتباطات و سازمان رگولاتوری به عنوان متولی اصلی و سیاستگذار در زمینه ارتباطات میتوانند کمک بسزایی در امر توسعه و تسهیل و تسریع آن داشته باشد. وی درباره اینکه آیا با افزایش مصرف خانگی در وضعیت شرکت ها بهبودی حاصل شده است یا خیر، گفت: با توجه به روش جدید قیمت گذاری که از آذر ماه 96 شروع شده، افزایش درآمد شرکت ها رابطه مستقیم با درآمد آنها ندارد بنابراین افزایش چشمگیری در درآمد شرکت ها وجود نداشته ولی مصرف به نحو چشمگیری بالا رفته است.
کریمی درباره اینکه آیا راه اندازی VDSL می تواند در درآمدزایی و افزایش شمار مشترکان FCP ها کمک کننده باشد، گفت: درهر صورت باید به سمت تکنولوژی های نوین گام برداشت و مردم نباید از وجود این تکنولوژی ها محروم بمانند ولی مهم ترین نکته تعریف منصفانه روابط بین بازیگران این صنعت و تعرفه استفاده از این سرویس ها برای تمام ذینفعان آن است تا ضمن جلوگیری از انحصار و منتفع شدن مردم از خدمات رقابتی، شرکت های قدرتمندی در این حوزه شکل بگیرد که حرفی برای گفتن در منطقه داشته باشند.
نیم نگاه
وی دی اس ال در یک نگاه
VDSL) Very-high-bitrate Digital Subscriber Line ) نسل جدیدی از فناوری DSL روی بسترهای کابلهای شبکه است. این اینترنت نیاز به کابلکشی و نصب کابل شبکه جداگانه از مرکز مخابرات تا خانه دارد. سرعت دانلود روی اینترنت VDSL نزدیک به ۵ برابر سرعت دانلود ADSL است و به مرز ۳۰۰ مگابیت بر ثانیه میرسد. سرعت آپلود VDSL نیز ۱۰ برابر ADSL میشود و به مرز ۱۰۰ مگابیت میرسد. تکنیک استفاده شده در VDSL این است که سعی میکند از نزدیکترین کافوی نوری (صندوق توزیع خطوط مشترکان که ورودی آن فیبرنوری و خروجی آن کابل مسی است) به مشترک سرویسدهی انجام شود.