تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

April 25, 2020
14:55 شنبه، 6ام اردیبهشتماه 1399
کد خبر: 111156

آیا کیف‌ پول الکترونیکی امسال نهایی می‌شود

سند کیف‌ پول الکترونیکی در حال نهایی شدن در کارگروه نظام‌های پرداخت بانک مرکزی است، این در حالی است که از اولین پیشنهاد و نسخه اول ویرایش سند پرداختبان بیش از یکسال گذشته است.
 
 ویرایش اولیه سند پرداختبان یا همان سند کیف‌پول الکترونیکی پاییز سال ۹۷ و پس از الزام بانک مرکزی از سوی هیات دولت مبنی بر مشخص شدن تکلیف پرداخت‌های خرد از سوی بانک مرکزی منتشر شد. در آن زمان مقرر شد در سه ماهه اول سال ۹۸ سند پرداختبان نهایی شود و شکل اجرایی به خود گیرد؛ اما این سند تا امروز هنوز نهایی نشده است.
 
پرداختبان سومین سندی بود که پس از مشخص شدن سند فناوران مالی و پس از سند پرداختسازی و پرداختیاری قرار بود منتشر شود. اما انتشار آن تا کنون به تعویق افتاده است.
 
هیات دولت آبان ماه سال ۹۷ بانک مرکزی را ملزم کرد تا چهارچوب‌ها و ضوابط بانکی پراخت خرد، کیف‌پول الکترونیکی و پرداخت‌های مبتنی بر انواع فناوری‌ها را با رعایت تصویب‌نامه و سایر قوانین و مقررات مربوطه ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ مصوبه دولت تدوین و ابلاغ کند.
 
پس از انتشار نسخه اول سند پرداختبان از سوی بانک مرکزی فعالان این بازار اعلام کردند که این سند قابلیت اجرایی ندارد و امکان پیاده‌سازی آن وجود ندارد، همان زمان بانک مرکزی اعلام کرد که در ویرایش‌های بعدی اصلاحات مورد نظر در آن لحاظ خواهد شد. از اصلی‌ترین مشکلات اجرایی شدن کیف‌پول الکترونیکی در ایران نظام کارمزدی ایران است و بسیاری از فعالان این بخش رفع مشکل کیف‌پول را منوط به رفع شدن مشکل کارمزد می‌دانند.
 
کیف‌ پول الکترونیکی یکی از قدیمی‌ترین پروژه‌های بانکداری الکترونیکی به شمار می‌آید. اجرایی شدن کیف‌پول الکترونیکی تقریبا از اوایل دهه ۹۰ در دستور کاری بانک مرکزی در قالب عناوین مختلفی از قبیل کیپا و پس از آن کیوا مطرح شد و در نهایت مقرر شد تا برای ایجاد و راه‌اندازی کیف‌پول الکترونیکی سامانه‌ای با عنوان سپاس ایجاد شود. خرداد ماه ۹۴ شرکت خدمات انفورماتیک به عنوان مجری آماده سازی زیرساخت پرداخت سیار شبکه‌ای با عنوان سپاس را راه‌اندازی کرد و قرار بود روی این شبکه پرداخت‌های خرد انجام شود؛ اما در آن زمان به دلیل تغییر تکنولوژی این طرح متوقف شد. پس از آن طرح پیاده‌سازی کیف‌پول روی سیم‌کارت‌های موبایل و از طریق اپراتورها در دستور کار قرار گرفت و به این منظور اپراتورها با شرکت خدمات انفورماتیک وارد مذاکره شدند؛ اما آن طرح نیز شکل اجرایی به خود نگرفت و در نهایت هم‌اکنون خبر از نهایی شدن مستند کیف‌پول الکترونیکی شنیده می‌شود.
 
در سند کیف‌پول الکترونیکی که هم‌اکنون در کارگروه نظام‌های پرداخت بانک مرکزی در حال نهایی شدن است، یکی از مدل‌های پرداخت که به آن اشاره شده مدل پرداخت از طریق کیوآرکد است. اسفند ماه گذشته ایبنا، رسانه مرجع شبکه بانکی اعلام کرد که بانک مرکزی برای پیشگیری از شیوع کرونا طرح ملی پذیرندگی جامع و یکپارچه پرداخت مبتنی بر کدهای کیوآر را برای مقابله با ویروس کرونا و انجام عملیات پرداخت در فروشگاه‌های بدون تماس با کارت بانکی و دستگاه کارتخوان را عملیاتی خواهد کرد؛ اما به نظر می‌رسد این طرح به دلیل شرایط خاصی که بر پایان سال حاکم بود شکل اجرایی به خود نگرفت و حال قرار شده است که این طرح با نگاهی جامع‌تر به صورت یک مدل پرداخت در سند کیف‌پول مورد توجه قرار گیرد.
 
هم‌اکنون برخی از شرکت‌های ارائه دهنده خدمات پرداخت به صورت مجزا پرداخت از طریق کیوآرکد را برای مشتریان خود در دستور کار خود قرار داده‌اند. هر چند طرح کیورآرکد به صورت جامع و از طریق یک سامانه هماهنگ اجرا نشده است؛ اما هم‌اکنون برخی از فروشگاه‌های کشور شماره کارت خود را در قالب یک کیوآرکد روی پیشخوان مغازه‌ها انجام داده‌اند تا از آن طریق مشتریان آنان بتوانند بدون نیاز به کارت و کارتخوان مبلغ خرید خود را پرداخت کنند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.