شرکتهای واردکننده تجهیزات زیرساخت فناوری اطلاعات میگویند که با وجود خبر رفع ممنوعیت واردات این کالاها، همچنان آنها امکان ثبت سفارش در این بخش را ندارند. دبیر کمیسیون شبکه سازمان نظام صنفی رایانهای استان تهران در گفتوگو با پیوست اعلام میکند که عدم هماهنگی در بدنه وزارت صنعت، معدن و تجارت باعث شده همچنان واردکنندگان در بخش تجهیزات زیرساختی فناوری اطلاعات امکان ثبت سفارش نداشته باشند.
عصر روز پنجشنبه ۴ اردیبهشت سازمان نظام صنفی خبر داد که ثبت سفارش برخی تجهیزات زیرساختی فناوری اطلاعات به دلیل موجود بودن نمونه تولید داخلی آن متوقف شده است. در همین زمینه هم رئیس سازمان نصر با ارسال نامهای به وزارت صمت از آنها خواسته بود تا با توجه به شرایط کشور شیوع ویروس کرونا و نیاز شرکتها و سازمانها به توسعه زیرساختی برای فراهم کردن شرایط دورکاری کارمندانشان، این ممنوعیت را لغو کنند. در نهایت نیز ۷ اردیبهشت اعلام شد که با پیگیریهای سازمان نصر و همکاری وزارت صمت این ممنوعیت لغو شده است. در حالی خبر لغو این ممنوعیت رسانهای شد که برخی از واردکنندگان تجهیزات زیرساختی فناوری اطلاعات به پیوست اعلام کردند که همچنان آنها امکان ثبت سفارش در این زمینه را ندارند.
حالا هم بعد از گذشت دو روز از اعلام این لغو ممنوعیت سازمان نظام صنفی رایانهای خبر میدهد که این ممنوعیت واردات همچنان پابرجاست. احسان زرینبخش، دبیر کمیسیون شبکه سازمان نصر تهران در این مورد به پیوست گفت: «به نظر میرسد یک عدم هماهنگی در وزارت صمت باعث شده که این ممنوعیت همچنان وجود داشته باشد. از یک طرف مقامات بالای وزارت صمت در پیگیریهای سازمان نظر میگویند که این ممنوعیت را برداشتهاند و از طرف دیگر بدنه کارشناسی این وزارتخانه اعلام میکند که هنوز به آنها بخشنامهای در خصوص رفع ممنوعیت واردات تجهیزات زیرساختی فاوار ارسال نشده تا آنها امکان ثبت سفارش این مجصولات را برای فعالان این بازار فراهم کنند.»
او با اشاره به اینکه در وزارت صمت چند صدایی وجود دارد ادامه داد: «یک سوالی که من به دنبال جواب آن هستم این است که آیا ابتدا این موضوع بررسی میشود که ما در کشور امکان تولید محصولات خاصی را نداریم و بعد برای آن محدودیت گذاشته میشود یا ابتدا در این زمینه محدودیت گذاشته میشود و بعد به دنبال این بررسی میرویم که آیا ما امکان تولیدات برخی محصولات در کشور را داریم.»
زرینبخش اعلام کرد که اگر ممنوعیتی در این زمینه گذاشته میشود پس چرا چند روز بعد این ممنوعیت برداشته میشود و اگر از روی اشتباه چنین تصمیمی گرفته میشود آیا مقامات وزارت صمت میدانند که این تصمیم اشتباه چه خسارتی به واردکنندگان این بخش از بازار میگذارد.
او در این خصوص توضیح داد که کشور در بحران ویروس کرونا به سر میبرد و حالا توسعه بخشهای زیرساخت ارتباطاتی به دلیل دورکاری سازمانها و شرکتهای مختلف از اهمیت بالایی برخوردار شده از سمت دیگر به دلیل تحریمها واردات تجهیزات شبکه با سختی امکانپذیر بوده است، حالا چرا در چنین شرایطی باید چنین تصمیماتی هم گرفته شود جای تعجب دارد.
زرینبخش به خسارتی که واردکنندگان در مدت گذشته به دلیل ادامه ممنوعیت واردات تجهیزات زیرساختی فاوا دیدهاند اشاره کرد و افزود: «خیلی از شرکتها در مناقصههایی شرکت کردهاند و باید براساس قرارداد و تاریخ مشخص شده پروژه خود را تحویل دهند و این درحالی است که در یک ماه گذشته امکان ثبت سفارش تجهیزات زیرساختی فناوری اطلاعات فراهم نبوده است. در چنین شرایطی وقتی تاخیر در ارائه پروژه صورت بگیرد شرکتها باید خسارت بالایی را به دلیل تاخیر پرداخت کنند و کارفرما هم باور نخواهد کرد که عدم هماهنگی در وزارت صمت باعث ایجاد چنین مشکلاتی شده است.»
انتقاد فعالان صنفی و فعالان واردکننده تجهیزات زیرساختی فناوری اطلاعات در حالی است که مدیرکل صنایع برق و الکترونیک وزارت صمت، معاون امور صنایع این وزارتخانه دو روز پیش و در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا گفته بود که هیچ تغییر رویهای در واردات و ثبت سفارش کالای صنعت IT ایجاد نشده است.
مهدی صادقی نیارکی در گفتگو با ایسنا با اشاره به موضوعات مطرح شده پیرامون اعلام محدودیت واردات کالاهای صنعت فناوری گفته بود: «مکاتبه سازمان نظام رایانهای استان تهران به محدودیت ثبت سفارش از سوی یکی از سازمانهای صمت اشاره دارد که موضوع از طریق وزارتخانه پیگیری و مرتفع شد، بنابراین هیچ تغییر رویهای در واردات و ثبت سفارش کالای صنعت IT ایجاد نشده است.»
از سوی دیگر امروز نامهای از سوی وبسایت سیتنا منتشر شد که براساس آن اعلام شده بود که با پیگیری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات لیست کالاهای وارداتی رایانهای اصلاح شده است. این خبرها در حالی منتشر میشود که همچنان واردکنندگان تجهیزات زیرساختی از بازماندن سفارش در این حوزه خبر میدهند.