استفاده از ظرفیت فرکانس های 700 و 800 مگاهرتز راهکار برون رفت از بحران فعلی
ICTna– تقریبا صد درصد ظرفیت شبکه تلفن همراه کشور با افزایش درخواست ها زیر بار تقاضا رفته و به مرز اشباع رسیده و موجب کند شدن روند تبادلات و نارضایتی مردم از شرایط موجود شده است.
به گزارش آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا)، پاندمی ویروس کرونا تنها ظرف یک ماه میزان مصرف اینترنت در ایران را 2.5 برابر کرد و مجموعه ظرفیت های احتیاطی و ذخیره شده براساس پیش بینی ها را اشغال کرده و فشار بر شبکه زیرساخت های ارتباطی، نیاز مبرم به آزادسازی همه ظرفیت های موجود را امری ضروری ساخته است.
پدیده ای همچون استفاده از خدمات کسب و کارهای آنلاین، آموزش های راه دور و مجازی دانشگاه ها و مدارس، جایگزینی ارتباطات مجازی به جای معاشرت های فیزیکی و حضوری، دورکاری کارکنان در منزل، نیاز مبرم به اطلاع یابی و سرعت جریان های اطلاع رسانی و خبری از طریق شبکه های اجتماعی، نیاز به تفریح و سرگرمی های آنلاین برای کودکان و بزرگسالان، زیرساخت های ارتباطی را به یک زیرساخت ملی، فراگیر و حیاتی بدل کرده است.
در این شرایط، فشار بی امان به زیرساخت هایی که در شرایط عادی باید همواره با 70 درصد ظرفیت خود کار کنند و برای جلوگیری از اختلال و حفظ کیفیت ارتباطات، بخشی از این ظرفیت را براساس استانداردهای جهانی خالی و بدون استفاده نگه دارند، زیر بار تقاضا و پاسخ به نیاز عمومی جامعه، به مرز اشباع رسیده است و نتیجه طبیعی چنین وضعیتی کند شدن روند تبادلات و نارضایتی مردم از شرایط موجود است.
در این شرایط، سریع ترین، مقرون به صرفه ترین، عقلانی ترین و تجربه شده ترین روش ارتقای ظرفیت موجود که در دنیا نیز بکار گرفته شد تا بر اختلالات پیش آمده غلبه کرده و به افزایش تقاضا پاسخ داده شود، استفاده از ظرفیت خالی و بلااستفاده فرکانس های 700 و 800 مگاهرتز است که بدون استفاده در اختیار صدا و سیما مانده و با استنکاف صدا و سیما از آزادسازی آن به یک مناقشه بدل شده است.
این درحالی است که شمار کاربران اینترنت سیار طی پنج سال گذشته از 300 هزار به 75 میلیون افزایش یافته که حاکی از رشد 225 برابری است و از سوی دیگر منابع فرکانسی کشور برای بهره برداری بسیار محدود است.
در همین فاصله ظرفیت پهنای باند بین الملل از 122/6 گیگابیت به دو هزار و 540 گیگابیت بر ثانیه افرایش یافته و زیرساخت های ارتباطی در همین مدت، بین 200 تا 1200 برابر در بخش فیبر، پهنای باند داخل و بین الملل و .. افزوده شده است.
فناوری های ارتباطی مدام به روزتر شده اند و ظرف 10 سال از نسل دو به نسل سه و چهار تغییر یافته اند و اپراتورهای خصوصی و دولت در مجموع سرمایه گذاری قابل توجهی در ارتقای فنی و زیرساختی ارتباطات در ایران انجام داده اند اما تغییر نسل های تلفن همراه و فراگیر شدن فناوری ساخت گوشی های هوشمند در سراسر جهان، کاربران را به انتقال ویدیو به جای متن و عکس قادر ساخت و ناگهان مصرف اینترنت هر فرد را به چند ده تا چند صد برابر افزایش داد. شبکه های اجتماعی و فراگیری آن در میان خانوارهای ایرانی نیز بر این مساله افزود.