سال ۲۰۲۰ نقطه عطفی برای آینده توسعه و به کارگیری فاوا (ICT) ست. امسال، فرصت بی نظیری برای اعضای اتحادیه جهانی مخابرات است که بتوانند نقش فناوری اطلاعات در پیشرفت جامعه اطلاعاتی را گرامی بدارند؛ و همچنین، با این فرصت میتوانند، «دستور کار ارتباطات تا سال ۲۰۳۰» اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) برای توسعه جهانی مخابرات و فاوا (قطعنامه ۲۰۰ اجلاس سران مختار، دبی ۲۰۱۸) را که اکنون بهعنوان طرح استراتژیک اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) برای سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ مطرح است، تبیین کنند؛ و بهویژه، میتوانند برنامههایشان را روی چگونگی تأثیر پیشرفتهای ۱۰ سال آینده بر تسریع نیل به اهداف توسعه پایدار (بر اساس «دستور کار ۲۰۳۰» سازمان ملل متحد) متمرکز کنند.
به گزارش اتحادیه جهانی مخابرات ، این دستور، دیدگاه جهانی و مشترکی را ارائه میدهد که بر اساس آن مخابرات و فاوا میتوانند امکان توسعه اجتماعی، اقتصادی و رشد پایدار محیطزیست را برای همگان، فراهم و سریعتر سازند.
دستور کار ۲۰۳۰ برای توسعه پایدار و اهداف هفدهگانه توسعه پایدار که در قطعنامه A/۷۰/۱ مجمع عمومی سازمان ملل متحد اتخاذشده، مشخص میکند؛ گسترش اطلاعات و فناوری ارتباطات و ارتباطات متقابل جهانی، چه توان بالقوه بالایی در تسریع پیشرفت بشر و رفع نابرابری دیجیتالی دارد.
شعار امسال، «ارتباطات در سال ۲۰۳۰: فناوری اطلاعات و ارتباطات در خدمت اهداف توسعه پایدار» به اعضای اتحادیه این امکان را میدهد که پیشرفتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در راستای انتقال به توسعه هوشمند و پایدار را برنامههای خود منعکس سازند.
همچنین، این شعار بر راهکارهای ویژه مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات و گرایشهای در حال ظهور در زمینه تقویت اقتصادی، پایداری محیط زیستی و اجتماعی و کمک به پنج هدف استراتژیک فراگیری، پایداری، رشد، نوآوری و مشارکت از دستور کار ۲۰۳۰ تأکید دارد.
برگزاری روز جهانی مخابرات و جامعه اطلاعاتی ۲۰۲۰، به اعضای اتحادیه و سایر دستاندرکاران اصلی، این امکان را میدهد که:
– دوباره بر یک دیدگاه جهانی مشترک درباره یک جامعه اطلاعاتی، با نیروی حاصل از یک جهان مرتبط به هم تأکید کنند؛
–
– دستور کار ارتباطات ۲۰۳۰ را بهعنوان کمک فناوری اطلاعات و ارتباطات به تسریع نیل به اهداف توسعه یادشده را اتخاذ و ارتقا دهند؛
شعار و هدفها
شعار «ارتباطات تا سال ۲۰۳۰: فناوری اطلاعات و ارتباطات در خدمت اهداف توسعه پایدار»، به اعضای اتحادیه جهانی مخابرات این امکان را خواهد داد که توجه خود را روی راهکارهای ویژه با توان برخاسته از فاوا (ICT) و گرایشهای جدید برای تقویت پایداری اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی (موضوعات اصلی دستور کار ارتباطات ۲۰۳۰ و اهداف توسعه پایدار) متمرکز سازند.
روز جهانی مخابرات و جامعه اطلاعاتی ۲۰۲۰ این فرصت را به اعضای اتحادیه جهانی مخابرات میدهد که جایگاه و نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات/ فاوا در پیشرفت گذشته و آینده جامعه اطلاعاتی را جشن گرفته؛ و نگاهی نیز داشته باشند به اینکه، پیشرفت ۱۰ سال آینده فناوری تا چه اندازه میتواند، نیل به اهداف توسعه پایدار را سرعت بخشد.
اکنون زمان اقدام است
درحالیکه بر اساس گزارش آماری ۲۰۱۹ITU، سنجش توسعه دیجیتال نشاندهنده این است که استفاده از اینترنت با ضریب نفوذ حدود ۱۷ درصد در سال ۲۰۰۵، به بیش از ۵۳ درصد در سال ۲۰۱۹ افزایشیافته، هنوز موانعی در پیش رو وجود دارد. برای نمونه، در سال ۲۰۱۹، در کشورهای دارای کمترین میزان توسعه، تنها ۱۹ درصد افراد برخط هستند.
به دلیل رشد سریع شمار کاربران اینترنت زن در کشورهای درحالتوسعه، نابرابری جنسیتی درزمینه استفاده از اینترنت در جهان افزایشیافته است و بر اساس مقایسه جهانی، در برابر استفاده ۵۸ درصدی مردان از اینترنت، اکنون، ۴۸ درصد زنان جهان از این ابزار بهرهمند هستند.
افزون بر این، آمارها نشان میدهد که ۹۳ درصد جمعیت جهان در محدوده پوشش خدمات باند پهن اینترنت تلفن همراه سکونت دارند؛ اما در عمل، فقط ۵۳ درصد از آنان از اینترنت استفاده میکنند. چنانچه ما بخواهیم اطمینان حاصل کنیم که هیچکس در این زمینه، از قلم نیفتاده، لازم است درک کنیم که به چه شیوهای، این کاربران را در زمره آمار تقاضای این خدمات وارد کنیم.
چگونه میتوانید در این رویداد نقش خود را ایفا کنید
میتوانید مراسم مختلفی برپا کنید و «روز جهانی مخابرات و جامعه اطلاعاتی ۲۰۲۰» را به روشهای مختلفی به این شرح تبلیغ نمایید:
– جشنهایی به مناسبت این روز در داخل کشورتان برگزار کنید
– فعالیتهایی برای تبلیغ دستور کار ارتباطات ۲۰۳۰ سازمان ملل در داخل کشور یا منطقه خودتان ساماندهی کنید
– فعالیتهایی را که میخواهید برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار اجرا کنید، در صفحه اینترنتی ویژهای که برای این روز اختصاص دادهاید، درج نمایید.
– در جلسات اتحادیه جهانی مخابرات شرکت کرده و در آن فعالیتها و ابزارهای مختلفی را برای کمک به دستیابی اعضای اتحادیه به «دستور کار ارتباطات ۲۰۳۰» سازمان ملل متحد، ارائه نمایید.
چه نوع فعالیتهایی را میتوانید سامان دهید؟
– برگزاری رویدادهای ملی: نشستهای گفتگو، سمینارها، کارگاهها و وبینارهایی برای تبلیغ «دستور کار ارتباطات ۲۰۳۰» برپا نمایید و چگونگی سرعت بخشی فاوا در نیل به اهداف توسعه پایدار را به نمایش درآورید.
– برگزاری رویدادهای منطقهای: میزگردهای سطح بالا، مبادله تجارب موفق و بهترین عملکردها را برپا نمایید و همچنین، در خلال رویدادهای برنامهریزیشده خود، سمینارهایی را برای سال ۲۰۲۰، بگنجانید.
– برپایی پروژههای ملی: اقداماتی در سطح ملی برای نیل به اهداف توسعه پایدار به اجرا درآورید؛ و هر برنامهای پیشنهادی نیز که به فکر خودتان میرسد، مطرح سازید! فعالیتهای موردنظرتان در زمینه برگزاری روز جهانی مخابرات و جامعه اطلاعاتی ۲۰۲۰ و تبلیغ «دستور کار ارتباطات ۲۰۳۰» را با ما در میان بگذارید تا بتوانیم به شما امکان دیده شدن بدهیم؛ و از پشتیبانی محتوایی خود برخوردارتان سازیم.
چگونه اتحادیه جهانی مخابرات از شما پشتیبانی خواهد کرد؟
دبیرخانه و سه بخش تخصصی اتحادیه جهانی مخابرات شامل ارتباطات رادیویی، استانداردسازی و توسعه مخابرات، با ارائه موارد زیر در خدمت اعضای اتحادیه بوده و بدینوسیله از آنان پشتیبانی به عمل میآورند:
– ارائه محصولات تبلیغاتی مارکدار برای تبلیغ مراسم جشن اتحادیه و «دستور کار ارتباطات ۲۰۳۰»، به همراه یکرشته از رهنمودهای مشروح پیرامون روش استفاده از آنها
– ارائه محتوا و ابزارهایی که از پیش در سه بخش تخصصی اتحادیه وجود داشتهاند؛ نظیر گزارشها، رهنمودها، توصیهنامهها و سایر ابزارهایی که تولید میکنیم تا به اعضای اتحادیه در رسیدن به اهداف توسعه پایدار، کمک میکند.
– ظرفیتسازی و برگزاری سمینارهایی برای کمک به کشورهای عضو تا بتوانند «ارتباطات ۲۰۳۰» را در دستور کارهای ملی کشور خود بگنجانند؛
– تبلیغ، نمایش و گنجاندن فعالیتهای شما در وبسایت ویژه اتحادیه برای سالروز جهانی مخابرات و جامعه اطلاعاتی.
سخنی پیرامون دستور کار ارتباطات ۲۰۳۰:
در سال ۲۰۲۰، بهمنظور آگاهی و حفظ پایبندی اعضای اتحادیه جهانی مخابرات، «دستور کار ارتباطات ۲۰۳۰» این اتحادیه در زمینه توسعه جهانی مخابرات و فناوری اطلاعات و ارتباطات (قطعنامه ۲۰۰ اجلاس سران مختار، دبی ۲۰۱۸) و در ارتباط با طرح استراتژیک اتحادیه جهانی مخابرات برای سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، به نمایش گذاشته میشود.
«دستور کار ارتباطات سال ۲۰۳۰»، دیدگاه جهانی و مشترکی برای توسعه مخابرات و یا فناوری اطلاعات و ارتباطات است که بر اساس پنج هدف راهبردی در این دستور کار، شامل رشد، فراگیری، پایداری، نوآوری و مشارکت، به موارد زیر کمک میکند:
– نیرو بخشیدن به نقش فاوا در تسریع موفقیت اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد
– افزایش آگاهی درباره اهمیت ارتباطات، راهکارهای برخاسته از فاوا و گرایشهای در حال ظهور برای تقویت پایداری اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی
– کاهش نابرابری دیجیتال در داخل و میان کشورها و همچنین، پیگیری ضرورت کاهش نابرابری جنسیتی
– تقویت همکاری، از طریق مبادله تجارب در زمینه اجرایی کردن «دستور کار ارتباطات ۲۰۳۰» برای انعکاس پیشرفتهای فاوا و بهمنظور جهش به توسعه هوشمند و پایدار
– برجستهسازی عملکرد بخش فاوا، با دعوت از اعضای اتحادیه شامل کشورهای عضو، اعضای بخشهای تخصصی اتحادیه، اعضای وابسته، کسبوکارهای کوچک و متوسط و اعضای دانشگاهی، برای شرکت در برگزاری این روز، با پذیرش و به¬کارگیری «دستور کار ارتباطات سال ۲۰۳۰» و تمرکز بر روی اهداف آن در فعالیتهای روزانه خود.
لازم به ذکر است؛ جشن روز جهانی مخابرات از سال ۱۹۶۹ میلادی تاکنون، هرسال در روز هفدهم ماه مه (برابر با بیستوهفت اردیبهشتماه)، برای به نمایش گذاشتن روز پایهگذاری اتحادیه جهانی مخابرات و امضای نخستین پیمان جهانی تلگراف در سال ۱۸۶۵، برگزار میشود.
در کنفرانس سران مختار که در سال ۲۰۰۶ در آنتالیای ترکیه برگزار شد، تصمیم بر این شد که روز هفده ماه مه هرسال، با نام «روز جهانی مخابرات و جامعه اطلاعاتی» جشن گرفته شود؛ تا بدینوسیله جهانیان ببینند که کاربرد اینترنت و سایر فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطاتی چه امکاناتی را در اختیار جوامع و اقتصاد کشورها گذاشته و چگونه میتواند نابرابری دیجیتالی در جهان را از میان بردارد.