اینترنت و شبکه

تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

May 18, 2020
11:27 دوشنبه، 29ام اردیبهشتماه 1399
کد خبر: 111992

نسخه دولتی برای توسعه ارتباطات

معاون اول رئیس‌جمهور صبح یکشنبه به مناسبت روز جهانی ارتباطات با فعالان عرصه ارتباطات و فناوری به میزبانی وزارت ارتباطات دیدار کرد. دیداری که به‌خاطر شیوع بیماری کرونا به‌صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد و همین امر بهانه‎ای شد تا اسحاق جهانگیری وزارت ارتباطات و توسعه بخش ارتباطات را لنگرگاه اصلی در دوران پساکرونا معرفی کرده و بگوید: «دوران پساکرونا نیازمند توسعه بخش ارتباطات کشور است و برای تحقق این امر، نیاز به سرمایه‎گذاری با ۱۰۰ برابر بودجه فعلی داریم.»
 وی در این خصوص یادآور شد: «در پساکرونا شاهد نیازمندی‌های بسیاری در حوزه‌های مختلف زیرساختی، سخت‌افزاری، نرم‌افزاری، تحقیق و پژوهش و آموزش خواهیم بود که این توسعه باید شتاب بیشتری بگیرد.» وی با بیان اینکه در ایام کرونا اگر زیرساخت‌های ارتباطی و توانمندی در ارائه خدمات به‌صورت آنلاین نبود نمی‌توانستیم مردم را در خانه نگه داریم، افزود: «شواهد نشان می‌دهد که در حوزه آموزش مجازی با امکاناتی که فراهم شد، دانش‌آموزان و دانشجویان چیزی کمتر از یک سال تحصیلی نیاموختند و شاهد شفافیت در ارائه خدمات آموزشی در کشور بودیم.»
 
این نخستین بار نیست که یک مقام دولتی برای بهره‎برداری از ظرفیت بخش‎های ارتباطات و فناوری اطلاعات در جهت توسعه اقتصاد کشور از سرمایه‎گذاری در این بخش صحبت می‎کند. برای نمونه، پیش از این پیرو تصویب شبکه ملی اطلاعات در اواسط بهمن ماه سال گذشته، وزیر ارتباطات با انتشار چند توییت از ضرورت افزایش حجم سالانه سرمایه‌گذاری خطرپذیر در حوزه استارت‎آپ‎ها خبر داد. البته اوایل روی کار آمدن دولت روحانی، زمانی افزایش سرمایه‎گذاری و اعطای وام در بخش مسکن کلید خورد، سال گذشته چشم امید دولت به حضور پررنگ استارت‎آپ‎ها به اقتصاد و افزایش سرمایه‎‌گذاری ریسک‎پذیر بود و اکنون به‌نظر می‌رسد شیوع بیماری کرونا فرصتی برای صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات شد تا در کانون توجه قرار بگیرد. شاید همزمانی آن با روز جهانی ارتباطات هم بهانه‎ای شد تا معاون اول رئیس‌جمهور این بار بر ضرورت افزایش سرمایه‌گذاری در بخش ICT تاکید کند.
 
 
 
ظاهرا افزایش سرمایه‌گذاری تنها نسخه دولت برای روشن کردن موتور توسعه زیربخش‌های اقتصادی است، اما غافل از اینکه تقویت یک بخش و استفاده از ظرفیت‎های آن برای توسعه سایر بخش‎ها به عواملی فراتر از دستور به افزایش سرمایه‎گذاری نیاز دارد. در وهله نخست باید مشخص شود آیا دولت برای افزایش این سرمایه‎گذاری منبعی در نظر گرفته یا اینکه انتظار دارد بخش‌خصوصی وارد عمل شود. چراکه در شرایط فعلی که دولت برای اعطای وام یک میلیون تومانی در شرایط کرونا چالش داشت توقعی نمی‌رود که حداقل در سال‌جاری بتواند سرمایه جدیدی به این بخش بیفزاید یا حتی در سال آینده این روند تغییر کند. 
 
هرچند صنعت ICT در دوران کرونا در کانون توجه قرار گرفت و اقتصاد دیجیتال بیش از هر زمانی برجسته شد، اما حالا اقتصاد کشور که این روزها به‌دلیل کرونا وخیم‌تر از قبل است نمی‎تواند اعتماد و رضایت سرمایه‎گذار را جلب کند. به هر حال، مقدمه هر فعالیتی ایجاد یک فضای باثبات و مطمئن است که این مهم کمتر در اقتصاد کشور دیده شده است. در وهله نخست باید نااطمینانی را از اقتصاد دور کرده و پیش‌بینی‌پذیر کند و وضعیت را به‌طور مداوم دستخوش تغییرات نکند. لازم نیست بخشنامه و دستور صادر کند. با حذف نااطمینانی می‎تواند در سرمایه‌گذاران و نسل جوان اعتماد ایجاد کند. به این شکل خودبه‌خود فرصت‌های اقتصادی زیادی پدید می‌آید.
 
معاون اول رئیس‌جمهور درحالی از افزایش سرمایه‎گذاری در این بخش صحبت می‎کند که بخش ICT کشور با چالش انحصار مواجه است. این انحصار از ورود اینترنت در کشور شروع می‎شود، حتی می‎توان ردپای آن را در زیربخش‎ها هم دید. هرچند دولت بارها از شکست انحصار و دعوت بخش‌خصوصی در این حوزه صحبت می‎کند، اما قدرت انحصاری آن‌قدر در این بازارها زیاد است که نای رقابت را از شرکت‎های کوچک می‎گیرد. 
 
در این میان همچنان شاهد خالی شدن میدان رقابت از بازیگران خصوصی عرصه اینترنت ثابت هستیم. طی یک سال اخیر شاهد کنار رفتن سرمایه‌گذاران اصلی این شرکت‌ها و واگذاری شرکت‌هایی هستیم که سال‌ها در این عرصه صاحب‌نام بوده‌اند. این درحالی است که توسعه فناوری‎های نوین در سال‎های آتی مانند اینترنت اشیا مستلزم تقویت زیرساخت‎های اینترنت ثابت است. در سایر بخش‎های ICT نیز نمی‌توان شاهد پرونده قابل قبولی از مدیریت دولت بود. 
 
    تقاضای بخش‌خصوصی
اما در جلسه مشترک معاون اول رئیس‌جمهور با فعالان عرصه ارتباطات و فناوری؛ خواسته بخش‌خصوصی از دولت مساله دیگری بود. در این جلسه، محمد باقر اثنی‌عشری، رئیس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور اشاره کرد: ما دو خواسته مشخص از دولت داریم؛ در حوزه ما حدود ۸۳ درصد شاغلان در شرکت‌های کوچک و متوسط تخصص‌محور مشغول هستند و این شرکت‌ها به شدت در مقابل بحران آسیب‌پذیرند و دولت پیش از اینکه شرکت‌ها هیچ‌گونه دریافتی از کارفرمایان خود داشته باشند، تمام مطالبات خود شامل مالیات و عوارض و … را می‌گیرند. ما پیش از کرونا هم پیش‌بینی سال سختی را می‌کردیم، اکنون اوضاع این شرکت‌ها حتی بسیار دشوارتر از چیزی است که پیش‌بینی می‌شد. انتظار داریم که دولت تسهیلاتی برای این شرکت‌ها در نظر بگیرد. اگر این شرکت‌ها از بین بروند بخش مهمی از سرمایه‌های انسانی از کشور خارج می‌شود. وام‌هایی که وعده داده شده بخش بسیار کمی از آن محقق شده اما ما راه‌حل‌هایی پیشنهاد دادیم و خواستیم دولت به جای وام، حق بیمه شرکت‌ها را پرداخت کند.
 
از نظر این فعال بخش‌خصوصی، شبکه ارتباطی کشور نیاز به توسعه دارد و این توسعه بدون واردات فناوری و تجهیزات جدید ممکن نیست. در ابتدای سال با اعلام ممنوعیت واردات تجهیزاتی مانند پردازشگر، بازار به‌‌شدت ملتهب شد. اکنون مشکل بخش‌خصوصی در بانک‌مرکزی و نحوه تخصیص ارز است. انتقال پول و تخصیص ارز اکنون با مشکل مواجه شده است. با این حال، انتظار می‎رود فضایی ایجاد شود که نیازهای بازار را در شرایط امن تامین کنیم، در غیر این صورت تامین تجهیزات به دشواری صورت خواهد گرفت و زیرساخت‌های ارتباطی کشور با تهدید مواجه می شوند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.