پونیشا، پلتفرم ارائه خدمات به فریلنسرها، با هدف کمک به کسبوکارهایی که براثر شیوع کرونا آسیب دیدند و افرادی که ایدههایشان میتواند به بهبود وضعیت موجود یاری برساند، کمپین «بسپار پونیشا» را راهاندازی کرده است. به گفته مدیر آموزشی و مارکتینگ پونیشا در این کمپین کارفرماها امکان ایجاد رایگان پروژه خود را دارند و تیم پونیشا نیز شرایطی را چون دریافت نکردن کمیسیون از کافرما و فریلنسر و کمک هزینه تا سقف یک میلیون تومانی برای اجرای پروژه را فراهم کرده است. همچنین براساس اعلام الهام غفارزاده تاکنون ۳۴ پروژه در این زمینه ثبت شده و از این تعداد بررسی نهایی ۲۵ پروژه به پایان رسیده و در فرایند اجرایی شدن قرار گرفتند.
شیوع کرونا در کشور و پس از آن بحث قرنطینه و تعطیلی فعالیت کسبوکارها ضربه سختی به کسبوکارهای سنتی و آنلاین وارد کرد. در این مورد همچنین کمپینهای بسیاری با هدف حمایت از کسبوکارهای آسیبدیده راهاندازی شد. این حمایتها هم در قالب اعطای وام و تسهیلات بود و هم برخی از کسبوکارها خدمات خود را برای کاربران رایگان اعلام کردند.
در این زمینه پونیشا نیز برای کمک به کسبوکارهای آسیب دیده از شیوع کرونا، کمپین «بسپار پونیشا» را راهاندازی کرد. البته در این کمپین افرادی که ایدههایشان میتواند به بهبود وضعیت موجود کمک کند، نیز کمکهایی دریافت میکنند.
الهام غفارزاده، مدیر آموزشی و مارکتینگ پونیشا در مورد این کمپین و هدف از راهاندازی به پیوست گفت: «این کمپین قرار است به کسبوکارها و افرادی که شیوع کرونا به کسب درآمدشان و انجام پروژههایشان آسیب وارد کرده، کمک کند. همچنین پونیشا در این کمپین به افرادی که پروژههایی برای کمک به ایجاد شرایط بهتر و گذشتن از وضعیتی که کرونا برای جامعه پیش آورده،ارائه میدهند،یاری میرساند.»
الهام غفارزاده همچنین بیان کرد: «برخی از پروژههای ثبت شده به صورت مستقیم با این شرایط در ارتباط هستند؛ مانند راهاندازی اپلکیشن اطلاعرسانی در مورد ویروس کرونا یا راهاندازی وبسایت پایش خبرهای مرتبط با کرونا. برخی از آنها هم مربوط به تولید محصول است؛ مانند دستگاه تولید ماسک مناسب یا دستکش برای کادر پزشکی. بعضی از پروژهها هم به صورت غیرمستقیم به این شرایط مرتبط بود به عنوان مثال برخی اعلام کردند که فروشگاه یا کافهای دارند که در این شرایط نمیتوانند فعالیت کنند بنابراین قصد داشتند اپلکیشنی راهاندازی کنند تا به صورت بیرونبر خدمات خود را عرضه کنند.»
به گفته غفارزاده در این کمپین، مجموعه امکانات برای کارفرماها هم فراهم کردند و افراد درخواستکننده میتوانند برای ثبت پروژه خود در پونیشا از این امکانات نیز بهرهمند شوند. او همچنین تاکید کرد: «ثبت رایگان پروژه، ثبت رایگان پروژه و دریافت نکردن کمیسیون از کارفرما و فریلنسرها، کمک نقدی ۱۰۰ هزار تومانی برای انجام پروژه، کمک نقدی ۵۰۰ هزار تومانی برای انجام پروژه و کمک نقدی یک میلیون تومانی برای انجام پروژه از جمله این امکانات است وکارفرما میتواند یکی از آنها را برگزیند و براساس شرایطی که تعیین کرده ما با او ارتباط برقرار میکنیم.»
غفارزاده در ادامه در مورد روند تعریف پروژه در این کمپین توضیح داد: «کارفرماها میتوانند یکی از پنج شرایط را درخواست کنند. سپس توضیح مختصری در مورد پروژه و اینکه چگونه قرار است به بهبود وضعیت موجود کمک کند، ارائه دهند. پس از آن ما با آنها ارتباط برقرار و در مورد نحوه راهاندازی پروژه صحبت میکنیم، بعد پروژه آنها ثبت میشود و فریلنسرهای مورد نظر پیشنهادهای خود را ارائه میدهند و سپس روند عادی انجام پروژه در پونیشا طی میشود.» به گفته غفارزاده در خلال انجام پروژه پونیشا همچنان ارتباط خود را با کارفرما حفظ میکند تا از رضایت آنها برای انجام پروژههای خود به صورت برونسپاری اطلاع پیدا کنند. براساس گفتههای او تاکنون ۳۴ پروژه ثبت شده و از این تعداد ۲۵ پروژه را امکانسنجی نهایی کردند و به مرحله اجرایی رسیده است.
در ادامه غفارزاده در مورد تاثیر شیوع کرونا بر فعالیت «پونیشا» بیان کرد: «پونیشا در مبحث فریلنسینگ و دورکاری شناخته شده است و رشد طبیعی که سال پیش هم تجربه کرده بودیم را امسال هم داشتیم. البته تا حدودی تعداد پروژهها افزایش یافته است؛ اما ما اعتقاد داریم که در زمینه رشد باید تعداد پروژههای موفق ثبت شده را در نظر گرفت. رشد اینگونه پروژهها نشان میدهد که در ایران پتانسیل انجام پروژه به صورت فریلنسینگ وجود دارد و مهم هم نیست که شرایط به چه صورت است و باز میتوان کارها را به صورت برونسپاری پیش برد .در این دوران وقتی پروژههای بیشتری با موفقیت به پایان میرسند نشان میدهد که تعداد فریلنسرهای فعال هم در پلتفرم در حال افزایش هستند.»
او در ادامه اضافه کرد: «حال که سبک کار به صورت فریلنسینگ در دنیا شتاب گرفته است، ایران هم پای کشورهای دیگر روز به روز به تعداد فریلینسرها و افرادی که تصمیم میگیرند از خانه کار خود را پیش ببرند، افزوده میشود. به همین خاطر ما سعی کردیم محتواهای متفاوت آموزشی هم برای کارفرماها و هم برای فریلنسرها تولید کنیم. چون در این دوران افراد بسیاری آسیب دیدند و آنها میتوانند از خانههای خود دوباره فعالیتشان را آغاز کنند.»
به گفته مدیر آموزشی پونیشا تا امروز ۳۵۰ هزار ثبتنام در پونیشا انجام شده و ماهانه حدود هزار پروژه با موفقیت در این پلفترم به پایان میرسند. او همچنین تاکید کرد: «وقتی پروژه ثبت میشود تا فریلنسرها آن پروژه را با موفقیت به پایان نبرند، امتیاز دریافت نمیکنند، چون نظر و امتیاز در پروفایلشان ثبت و پروژه هم به عنوان نمونه کار محسوب میشود. بنابراین وقتی امتیاز پروژهای را نگیرند، نمونه کار برای آنها حساب نمیشود. وقتی پروژه با موفقیت به پایان میرسد هم برای کارفرما خوب است چون پروژهاش انجام شده و هم برای فریلنسرها خوب است چون رتبه و نظر ثبت شده در پروفایل خود دارند و این رتبهها برای دریافت پروژههای آتی به آنها کمک میکنند.»
در همین زمینه نیما نورمحمدی، موسس پونیشا اعلام میکند که این کسبوکار پس از عید رشدی را تجربه کرده که طبیعی است و هرسال پس از عید با چنین رشدی روبرو میشوند. به اعتقاد نورمحمدی شیوع کرونا کمترین تاثیر را روی کسبوکارهایی مانند پونیشا گذاشته چون هم تیم پونیشا و هم فریلنسرهای فعال در این پلتفرم در روزهای عادی هم به صورت دورکاری و بدون وابستگی به جایی پروژههای خود را انجام میدادند.
وضعیت کمیسیون فریلنسرها و رویداد فریلند
اسفند ماه سال گذشته نیما نورمحمدی، موسس پونیشا از راهاندازی کمیسیون «فریلنسرها» در سازمان نظام صنفی رایانهای کشور خبر داد. این کمیسیون قرار بود با هدف ایجاد هماهنگی بین پلتفرمهای ارائه دهنده خدمات فریلنسینگ تشکیل شود و در آنزمان همچنین فراخوانی برای دعوت فعالان این حوزه برای عضویت در این کمیسیون منتشر شد.
حال نیما نورمحمدی، موسس پونیشا در مورد آخرین وضعیت تشکیل این کمیسیون به پیوست گفت: «هنوز در مرحله تشکیل این کمیسیون هستیم و فعالیت آن آغاز نشده است. قرار بود همزمان با بیستوششمین دور از نمایشگاه الکامپ امسال فعالیت این کمیسیون هم شروع شود که هماکنون برگزاری الکامپ هم به خاطر کرونا به تعویق افتاده است.»
پونیشا همچنین هرساله برای انتقال تجربه و افزایش دانش افرادی که فریلنسر هستند یا تصمیم دارند فریلنسر شوند، رویدادهایی تحت عنوان «فریلند» را در بندرانزلی برگزار میکرد که به گفته نیما نورمحمدی امسال با توجه به شیوع کرونا این رویداد نیز ممکن است به صورت حضوری برگزار نشود. او همچین در این مورد بیان کرد: «هنوز در مورد نحوه برگزاری این رویداد به صورت آنلاین تصمیمگیری نشده است؛ اما به احتمال زیاد در قالب ویبنار آموزشهایی که در فریلند میدادیم را به شکل آنلاین برگزار کنیم. چون هنوز مشخص نیست در روزهای آتی قرار است چه اتفاقی بیفتد بنابراین در مورد فریلند هم به صورت مشخص تصمیمگیری نکردیم.»