اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

May 31, 2020
12:15 یکشنبه، 11ام خردادماه 1399
کد خبر: 112413

وزیر کشور: برای حفظ امنیت مردم اینترنت در آبان ماه قطع شد

شب گذشته (۱۱ خرداد) در یک برنامه تلویزیونی عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور به صورت رسمی بار دیگر اعلام کرد که شبکه اینترنت ثابت و همراه در جریان اعتراضات آبان ماه سال گذشته به دستور او به عنوان رئیس شورای امنیت و برای حفظ امنیت جامعه صورت گرفته است. پیش از این و در زمان قطع اینترنت در سال گذشته رحمانی فضلی گفته بود که با گسترش اغتشاشات دستور قطع اینترنت را داده است.
 
این اولین بار است که بعد از قطعی نزدیک به ۷ روزه اینترنت ثابت و بیش از یک هفته‌ای اینترنت همراه کل کشور در آبان ماه سال گذشته، یک مقام دولتی به صورت رسمی مسئولیت این اتفاق را می‌پذیرد و در مورد آن جزییات بیشتری ارائه می‌کند. رحمانی فضلی در برنامه تلویزیونی در مورد این تصمیم خود این چنین توضیح داد: «یکی از نگرانی در مورد بنده این است که می‌گویند من به عنوان رئیس شورای امنیت کشور اینترنت را قطع کرده‌ام؛ بله حتما هم قطع می‌کنم برای اینکه با کمک اینترنت عده‌ای دست به آموزش و فرماندهی میدانی می‌زدند. هر آدمی که مسئولیت حفظ امنیت مردم را دارد، حتما اینکار را می‌کند چون امنیت عمومی مهم است.»
 
اینترنت در ایران از شب شنبه ۲۵ آبان ماه و به دنبال تصمیم شورای امنیت کشور قطع و در نهایت از  ۳۰ آبان تا ۲ آذر سال ۱۳۹۸ امکان دسترسی کاربران خانگی، تجاری، سازمانی و دانشگاهی به این سرویس جهانی فراهم شد. اما برقراری اینترنت اپراتورهای همراه به دلیل تصمیم شورای امنیت کشور تا ۶ آذر ادامه داشت و در نهایت همان روز هم با دستور شورای امنیت کشور کاربران اپراتورهای تلفن‌همراه نیز امکان اتصال به اینترنت را پیدا کردند. البته این قطعی برای کاربران تلفن‌همراه در سیستان‌وبلوچستان تا نزدیک به ۳ هفته ادامه داشت.
 
طولانی‌ترین قطعی اینترنت در ایران باعث وارد شدن خسارات جبران ناپذیری به کسب‌وکارهای آنلاین و وابسته به اینترنت شد تا جایی که بسیاری از کسب‌وکارهایی که در چند ماه گذشته به واسطه کرونا به تعطیلی کشیده شده‌اند، اعلام می‌کنند که تحولات اقتصادی و قطعی اینترنت عوامل اصلی وارد شدن ضربه به کسب‌وکار آنها بوده و در نهایت کرونا اخرین ضربه را به کسب‌وکار آنها زده است.
 
تا کنون و بعد از گذشت نزدیک به ۸ ماه از این قطعی سراسری هنوز هیچ گزارش رسمی از میزان خسارت وارد شده به کسب‌وکارهای آنلاین منتشر نشده و بر خلاف وعده دولت به جبران خسارت این کسب‌وکارها هنوز مشخص نیست که آیا دولت برای پرداخت خسارت به این شرکت‌های آنلاین مبالغی را پرداخت کرده یا خیر؟ همچنین رئیس سازمان فناوری اطلاعات در آن روزها از تدوین لایحه‌ای  برای جلوگیری از قطع مجدد اینترنت خبر داده بود که هنوز سرنوشت این لایحه نیز مشخص نیست.
 
براساس گزارش‌های منتشر شده در آن زمان قطعی اینترنت باعث کاهش روزانه ۲۹۳ میلیارد تومانی درآمد حوزه تجارت الکترونیکی در کشور شده بود. از سوی دیگر و براساس اظهارت نمایندگان اتاق بازرگانی با قطع اینترنت شرکت‌های دانش بنیان ۱۰ هزار میلیارد تومان ضرر کردند. همچنین در آن زمان  مدیر یک شرکت اینترنتی در گفت‌وگو با پیوست اعلام کرده بود که با هر روز قطع اینترنت این شرکت متحمل پرداخت ۱.۲ تا ۱.۳ میلیارد تومان ضرر در روز شده است. در همین زمینه هم سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در گفت‌وگو با پیوست گفته بود که قطع اینترنت ضرر ۱۰۸۰ میلیارد تومانی به اپراتورهای ارتباطی کشور زده بود. قرار گرفتن نام محمدجواد آذری جهرمی در لیست تحریم‌‌های بین‌المللی نیز از دیگر آثار قطع چند هفته‌ای اینترنت در ایران بود.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.