اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

June 16, 2020
11:19 سه شنبه، 27ام خردادماه 1399
کد خبر: 113008

پشتوانه قانونی به‌کارگیری فناوری بازشناسی چهره در پلیس راهور چیست؟

رییس پلیس راهور ناجا گفته که سامانه‌ای برای جریمه عابران پیاده طراحی شده است.
 
 
 
 سردار سیدکمال‌هادیانفر در مراسم تودیع و معارفه روسای جدید و قدیم پلیس راهور تهران بزرگ، گفت: ما باید به رعایت حق تقدم با اولویت عابران پیاده برسیم و به سمت جریمه کردن افراد برویم.
 
وی ادامه داد: ما سامانه مربوطه را طراحی کرده‌ایم، کد ملی و چهره افراد را هم داریم می‌توان تطبیق داد و جریمه کرد. اگر عابر پیاده تخلف کرد، می‌توان با این شیوه او را جریمه کرد.
 
به گفته رییس پلیس راهور ناجا، می‌توان این طرح را با همراهی شهرداری تهران به شکل پایلوت اجرایی کرد.
 
از گفته‌های هادیانفر برمی‌آید که سامانه طراحی شده، بر اساس فناوری بازشناسی چهره (Face Recognition) کار می‌کند.
 
اما استفاده از این فناوری مشکلات متعددی دارد.
 
برخی کشورهای صاحب فناوری مدتی است که فناوری بازشناسی چهره را در خدمت پلیس قرار داده‌اند؛ اما مشکلات مربوط به حریم خصوصی و ایراداتی که همچنان در این فناوری حل نشده، انتقادات زیادی را برانگیخته است.
 
در آمریکا، شرکت‌های بزرگ فناوری، ضمن متوقف کردن فروش فناوری خود به پلیس، خواستار تدوین مقررات به‌کارگیری این فناوری هستند و اتحادیه اروپا نیز موضع مشابهی را اتخاذ کرده است؛ از جمله اینکه با تنظیم سندی، ممنوعیت 5 ساله استفاده از فناوری بازشناسی چهره در اتحادیه اروپا را به رای گذاشته است.
 
حال این سوال مطرح است که در شرایطی که در کشور ما نیز مقررات مشخصی برای بکارگیری این فناوری تدوین نشده و از سوی دیگر، میزان دقت سامانه طراحی شده پلیس راهور نیز هنوز مشخص نیست، چگونه قرار است از این سامانه استفاده شود و مسوولیت اشتباه‌های احتمالی سیستم با کیست.
 
از سوی دیگر، گزارش‌ها، از جمله گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد که ایران در زمینه محافظت از داده‌های کاربران وضعیت مناسبی ندارد و فناوری بازشناسی چهره نیز با توجه به داده‌هایی که جمع‌آوری می‌کند، ممکن است مورد سوءاستفاده واقع شود یا به نوعی اطلاعات آن نشت کند.
 
به نظر می‌رسد که نهادهایی مانند رگولاتوری و شورای عالی فضای مجازی باید همگام با جهان، و تا دیر نشده، در مورد این فناوری و سایر فناوری‌های هوش مصنوعی و یادگیری ماشین مقررات محدود کننده را تدوین کنند.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.