اینترنت و شبکه

فناوری اطلاعات

June 30, 2020
11:50 سه شنبه، 10ام تیرماه 1399
کد خبر: 113568

معماری شبکه ملی اطلاعات در شورای عالی مجازی تصویب شد

سرانجام بعد از ماه‌ها بررسی و برگزاری جلسات در شورای عالی فضای مجازی، معماری، اجزا و فهرست خدمات شبکه ملی اطلاعات نهایی و به تصویب شورای عالی فضای مجازی رسید. تصویب معماری شبکه ملی اطلاعات امروز عصر (۹ تیر) در اولین جلسه شورای عالی فضای مجازی در سال ۱۳۹۹ با حضوری رئیس جمهوری، رئیس قوه‌قضائیه و رئیس مجلس اتفاق افتاد.
 
جزییات بیشتری در مورد تصویب معماری شبکه ملی اطلاعات و اینکه  این معماری جدید با معماری قدیمی که تا کنون شبکه ملی اطلاعات براساس آن توسعه پیدا کرده منتشر نشده؛ اما براساس خبری که در پایگاه اطلاع‌رسانی دولت دیده می‌شود، طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی اجزای شبکه ملی اطلاعات شامل شبکه‌های هسته، تجمیع و دسترسی، مراکز تبادل ترافیک، شبکه‌های توزیع محتوا، شبکه‌های اختصاصی، مراکز داده عمومی، قطب‌های مراکز داده و مرکز مدیریت و رصد است.
 
باز تعریف و طراحی مجدد برای معماری شبکه ملی اطلاعات به قطعی سراسری اینترنت در آبان‌ماه سال گذشته باز می‌گردد. در آن زمان بسیاری از مقامات دولتی از جمله  دبیر شورای عالی فضای مجازی و برخی نمایندگان مجلس دهم اعلام کردند که به دلیل کارا نبودن شبکه ملی اطلاعات در کشور بسیاری از کسب‌وکارها به خاطر قطع اینترنت دچار خسارت شدند. همان زمان هم حسن روحانی، رئیس جمهوری در اواسط آذر ماه سال گذشته و همزمان با تقدیم لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ به مجلس گفت که دولت او به دنبال تقویت شبکه ملی اطلاعات است تا مردم برای رفع نیازهای خودشان دیگر نیازی به خارج نداشته باشند.
 
به دنبال این اظهار نظرها نیز طراحی و معماری شبکه ملی اطلاعات در دستور شورای عالی فضای مجازی قرار گرفت. این اتفاق نیز در حالی رخ داد که براساس اظهارات مدیران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال گذشته، این وزارتخانه تاکنون ۸۰ درصد این شبکه را براساس معماری طراحی شده که در سند تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات به آنها تکلیف شده،‌ راه‌اندازی کرده‌اند، هرچند که این اظهار نظر مدیران وزارت ارتباطات بارها مورد انتقاد برخی نمایندگان مجلس دهم و اعضای مرکز ملی فضای مجازی قرار گرفت.
 
با این حال پس از نزدیک ۶ ماه از تمام رایزنی‌ها و نشست‌های کارشناسی بین اعضای شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی، معماری مجدد برای شبکه ملی اطلاعات در جلسه امروز شورای عالی فضای مجازی تصویب شده است. حسن روحانی، رئیس جمهوری در این جلسه با اشاره به اهمیت توسعه شبکه ملی اطلاعات اعلام کرده است که ایجاد و دسترسی به شبکه‌ ملی اطلاعات امن و ارزان همواره مورد تاکید دولت بوده و باید در این راستا تلاش کنیم.
 
دستور برای توسعه زیرساخت‌های آموزشی
از دیگر خواسته‌هایی که رئیس جمهوری در جلسه امروز شورای عالی فضای مجازی پس از ۴ ماه از گذشت سال ۱۳۹۹ به وزارتخانه‌های علوم و آموزش و پرورش مطرح کرده است، توسعه زیرساخت‌های ارتباطی مدارس و دانشگاه‌ها با توجه به احتمال ادامه دار بودن شیوع ویروس کرونا در کشور بوده است. حسن روحانی با اشاره به ادامه‌ شیوع کرونا گفت: «لازم است وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اطلاعات با بهره‌گیری از تجربیات و دستاورد تدریس دروس در صدا و سیما و فضای مجازی برنامه خود را برای سال تحصیلی جدید تدوین کنند تا در صورت لزوم مورد بهره‌برداری قرار گیرد و اگر مصوبه‌ای برای اصلاح و ارتقاء شبکه‌های آموزشی کشور نیاز است مرکز ملی فضای مجازی آن را بررسی و به شورای عالی ارائه خواهد داد.» از سوی دیگر رئیس جمهوری با بیان اینکه فاصله‌گذاری اجتماعی باید به عنوان یک اصل مهم مورد توجه همگان قرار گیرد، اعلام کرد: «بخش‌های مختلف و مهمی مانند اقتصاد و خدمات باید حتی‌الامکان از طریق دولت الکترونیک دنبال شود؛ برای توسعه شبکه‌ها به منظور دسترسی و استفاده همگان، مسوولیت سنگینی بر عهده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است که باید با همکاری دستگاه‌های خدماتی سریع‌تر انجام شود.»
 
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.