رادیوتهران: وزیر ارتباطات کشور علیرغم بیماری و سرفههای بسیار، دعوت پارکشهر رادیو تهران را پذیرفته و برای شفافسازی برخی از اتفاقات اخیر در حوزهی اینترنت با خبرنگار این مجلهی صبحگاهی گفتگو کرد.
محمد آذری جهرمی که بر اثر بیماری فعلی که تمامی علائمش به کرونا شباهت دارد بی حال است، بدن درد دارد و سرفههای خشک میکند خوشبختانه تست منفی کرونا را از بخش درمانی کشور دریافت کرده و گرفتار این ویروس منحوس نشده است.
او با وجود سرفههای شدید در مورد اختلالات روز گذشتهی شبکهی اینترنتی کشور گفت: اینطور که مشخص شد کل ارتباطاتی که از مسیر ارمنستان با کشورمان وجود داشته قطع شده و پیامی هم از سوی وزیر ارتباطات ارمنستان در مورد این اشکال به من داده شد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: وزیر ارمنستان گفت ظاهرا در سیستم الکتریکی شهر ایروان مشکلی بوجود آمده و باعث بروز این اختلالهای اینترنتی در کشور ما شده است. ارتباطات ارمنستان هم از کار افتاده بود و این قطعی یک ساعت طول کشید. خوشبختانه ما ظرفیت کافی در کشور داشتیم تا از سمت جنوب ارتباطات خود را حفظ کنیم. اما مشکل دومی که همزمان با آن بوجود آمده اختلال در اینترنت شب گذشته بود.
وی افزود: به دلیل قطع ارتباطات از یک مسیر و جهتگیری حجم زیادی از ارتباطات در مسیر دیگر، سرورهای دی ان اس جهانی این حجم از اطلاعات را حمله قلمداد کرده و دی ان اس ما را بلاک کردند. البته این حدسی اولیه است و آنچیزی که آزار دهنده بوده بروز این دو مورد با یکدیگر است که خوشبختانه زمان زیادی برای برطرف شدن آن صرف نشده و اینترنت بدون اختلال در کشورمان وجود دارد.
ما مسئول فیلترینگ نیستیم/ تصمیم با قوه قضاییه است
هاشمی، کارشناس خبری پارک شهر به وزیر جوان گفت: بعد از ماجراهای شما در مجلس و بحث فیلترینگ اینستاگرم مسائل زیادی در این رابطه مطرح شد. با توجه به اینکه خیلی از کسب و کارها در بستر اینستاگرام است و آیا شما موافق نگرانی مردم در رابطه با فیلتر شدن اینستاگرام هستید؟
آذری جهرمی گفت: در مورد فیلترینگ اینستاگرام باید این موضوعات از صاحبعلت های آن پرسیده شود. دربارهی اینکه به مردم بگویم در این زمینه نگرانی داشته باشند یا خیر مجوزی ندارم و فیلترینگ در اختیار وزارت ارتباطات نیست.
وی افزود: در این وزارتخانه تلاش میکنیم که با همکاریها معضلاتی را در حوزهی شبکههای اجتماعی پوشش داده و رفع کنیم. اینکه برخی از جرائم و مسائلی که در شبکههای اجتماعی وجود دارد که نهادهای امنیتی و انتظامی نسبت به آن مساله معترضند باید برطرف شود و ما نمیتوانیم نسبت به آنها بیتوجه باشیم و اینها در ارتباط با امنیت مردم است و باید به آن توجه کرد. همچنین کسب و کارهای ایرانی که در اینستاگرام هستند باید مورد توجه قرار گیرند. ولی شرایط جامعه را به سمتی نمیبینم که هدفی برای فیلتر کردن اینستاگرام در کشور وجود داشته باشد.
وزیر ارتباطات اظهار داشت: از همان روزهای اول حضور اینستاگرام در فضای مجازی عدهای از این شبکهی اجتماعی شکایت داشته و مخالف آن بودند اما طبیعتا عقل جمعی جامعه به این جمعبندی نرسیده است که اینستاگرام را فیلتر کنند. طبیعتا فشارهایی روی ما هم وجود دارد و اگر اینستاگرام بد است مسئولیت آن را نهادهای دیگری باید بر عهده بگیرند و ما در وزات ارتباطات متولی آن نیستیم.
این مسئول در بدنهی دولت اظهار داشت: مشخصا قوهی قضائیه و دادستانی کل کشور باید روی این مسائل وارد شود. البته من تا کنون چنین نکتهای را در قوهی قضائیه ندیدهام. باید بپذیریم اشکالاتی در موضوعات وجود دارد قوانین نیاز به بازنگری دارند و اشکالاتی از لحاظ ساختاری وجود دارد و مجموعهی اینها باعث میشود نظرات متعددی وجود داشته باشد.
وی افزود: نکات مثبت اینستاگرام و اشکالات را همه میدانند و باید داشته ها را در کنار هم بگذرایم که با رفتاری غیر کارشناسانه سود مردم از این شبکهی اجتماعی را دچار اخلال نکنیم.
افزایش قیمت اپراتورها و بستههای نامعلوم
وزیر ارتباطات گفت: ما در کمیسیون تنطیم مقررات که متشکل از وزارت ارتباطات، وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه است مقرراتگذاری تعرفهی خدمات اینترنتی را انجام میدهیم. مصوبهی کمیسیون برای سالها قبل است که در آن اشاره شده که هر گیگابایت اینترنت به صورت آزاد قیمتش ۴۰ هزار تومان است.
وی افزود: دولت دیگر در مقرراتگذاری بستههای اینترنتی برای اپراتورها تعیین تکلیف نمیکند و اپراتورها بسته را در اختیار مردم قرار میدهند. مثلا یک اپراتور دو گیگ را ۱۰ هزار تومان ارایه میدهد و این قیمتگذاری بنا به سقفی که در قانون مصوب شده است هنوز جای رشد دارد. اما ما یک اصل در بازار به نام رقابت داریم. در سال ۹۵ مصوبهای با عنوان اپراتور قالب ارایه شد تا یکی که زورش زیاد میشود نتواند در بازار برای محدود کردن سایر فعالان اینترنتی مردم را با مشکل مواجه کند و محدودیتهایی را برایش اجرایی میکنند.
آذری جهرمی بیان داشت: سال ۹۵ اپراتورها در حالی که شرکتهای اینترنت خانگی اینترنتی گیگی سه هزار تومان را به مردم ارایه میدادند بستههای ۱۰۰ گیگ با قیمت ۱۷۵ هزار تومان را پیشنهاد دادند و هر گیگ هزار و ۷۵۰ تومان توسط اپراتورها فروخته شد. این درست است که برای مردم ارزانتر تمام میشد اما در قانون بازار، این کار به عنوان زیرفروشی که با هدف زمین زدن رقبا انجام میگیرد شناخته میشود.
این مسئول افزود: نتیجهی زمین خوردن سایر شرکتها انحصار یک شرکت خواهد بود. در آن سال علیه آنان مفصلا صحبت کردم که این فعالیت بسیار بد و غیر اصولی است ولی در فضای مجازی بد و بیراههای زیادی به من گفتند که چرا با خدمترسانی آنان به مردم مخالفم.
مشکلات امروز را در سال ۹۵ میدانستم/ شرط کردیم "زیرفروشی" ۳ سال باشد
وی افزود: من امروز را میدیدم که آن مسائل را مطرح کردم. این اپراتورها با قیمتهای آن روز شرکتهای اینترنت خانگی را واقعا بیچاره کردند. ما یک مصوبهای در کمیسیون تنطیم مقررات مصوب کردیم که اپراتورها اگر میخواهند تعرفه بدهند و زیرفروشی کنند ایرادی ندارد اما باید هر بسته ای را که ارایه میدهند تا سه سال نگه دارند و اگر میخواهند برای هر بستهای افزایش قیمت داشته باشند باید از وزارت ارتباطات اجازه بگیرند.
اپراتورها برای افزایش تعرفه تبانی کردند
جهرمی گفت: این اپراتورها یک ماه پیش درخواستی برای افزایش قیمتها با دو استدلال مطرح کردند. نخست اینکه هزینههایشان بالا رفته است و دیگر اینکه با افزایش قیمت میخواهند از اینترنت بومی حمایت کنند و ترافیک را بالا ببرند.
وی افزود: سازمان تنظیم مقررات همان زمان به آنان گفته که این افزایش قیمتها توجیح اقتصادی ندارد و طرح را رد کرده است و اپراتورها بدون رعایت قوانین کشور و با یک تبانی تعرفه را بالا بردهاند.
نحوهی گران کردن بستهها از سوی اپراتورها
جهرمی گفت: اپراتورها شرایط را اینگونه برنامه ریزی کردند که برخی از بستهها را حذف و برخی را اضافه کردند و برای درست کردن این موضوع که نوعی کلاه شرعی است، اعلام کردند در سایت ما همچنان بستههای قبلی وجود دارد و این در صورتی است که تنها دو درصد از مردم برای خرید بسته از سایت اقدام میکنند.
وی افزود: ما موضوع را به آنها اخطار دادیم و گفتیم ظرف ۱۰ روز باید قیمتها را به گذشته بازگردانند و اگر این اتفاق نیفتاد باید وارد کمیتهی جرائم شوند. ما این مطلب را به سازمان حمایت و تعزیرات نیز ارایه دادیم.
انتقاد رییس جمهوری از وزیر ارتباطات
وزیر جوان گفت: آقای رییس جمهور از من انتقاد کردند که ما میخواستیم قیمت برق را هفت درصد افزایش دهیم و سه بار برای آن جلسه تشکیل دادیم و از من خواست توضیح دهم چگونه یک شبه تعرفهی اینترنت بدین صورت بالا رفته است.
ظلم بزرگ اپراتورها به مردم در روزهای کرونایی
وی یادآور شد: انصافا در این شرایط کرونا این افزایش تعرفهها ظلم بزرگی به مردم است. برای همین علیرغم اینکه نباید این کار را میکردم و در وظیفهام نبود به سهامداران اپراتورها نامه نوشتم که نباید این کار را میکردند و این کار ظلم به مردم است و منطق اقتصادی ندارد. یکی از سهام داران برای من پیام داده بود که من نامهی شما را خواندم. ما دغدغهی حمایت از تولید داخلی داریم.
وزیر ارتباطات گفت: ترافیکهای داخلی ما نشان میدهد که در این سه چهار روز گران شدن خدمات ارزش افزوده نتیجهی سیاستگذاری بسیار غلط آنان بود. البته من ناقض تلاشها و هماهنگیها و تمامی ممارستهای اپراتورها نیستم و آنان در ایام کرونا بسیار اینترنت را توسعه دادند و باید به درستی از خدماتشان تقدیر کرد.
وی افزود: آنان مدعی هستند همه چیز در کشور چند برابر شده است ولی قیمت را افزایش ندادهاند. پاسخ ما روشن است. میگوییم اپراتور عزیز شما ابتدا ۳۰۰ هزار مشترک داشتید و امروز ۷۰ میلیون نفر مشترک دارید و اگر هم هزینههایتان بالا رفته باید آن را مدیریت کنید. کرونا مجدد رسیده است و مردم مجبورند دورکاری کنند و با این کار هزینههای مردم را به شدت بالا میبریم.
آذری جهرمی خاطرنشان ساخت: ما توصیه ها را کردیم ابتدا دوستانه خواستیم سپس دعوا کردیم و اخطار دادیم ولی توجه نکردند و حالا پروندهها را به تعزیرات دادهایم.
آیا زور دولت به این دو سه اپراتور قدر قدرت میرسد؟
وزیر متولی مخابرات در پاسخ گفت: البته که زورمان میرسد و قیمتها را برمیگردانیم. در این وادی اپراتورها باید بتوانند کار کنند و شرایط خود را پیش ببرند. هدفی که برای افزایش قیمت در راستای حمایت از پیام رسان های بومی عنوان میکنند اما این هدف، هدفی واهی است و همه حرف است. رسانبومی و حمایت از پیام رسان بومی است. اینها همه حرف است.
وی افزود: یکی از آنان به معاون من نامه زده است که من قیمت را بالا نبردم. ما فقط به دلیل مسائل بازاریابی بستهها را از پرتال حذف کردیم و در سایت گذاشتیم. اگر منطق اقتصادی دارد ما کمک و حمایت میکنیم اما از نظر ما منطقی پشت این حرفها نیست.