زمستان سال گذشته و همزمان با شیوع ویروس کرونا بسیاری از کسبوکارها متحمل ضررهای قابل توجهای شدند که در نهایت تعطیلی برخی از کسبوکارها و یا تعدیل نیروی آنها را به دنبال داشت. همزمان با این اتفاق وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای جلوگیری از تعدیل نیروی انسانی این شرکتها خبر از ارائه تسهیلات از محل وام وجوه اداره شده این وزارتخانه و صندوق نوآوری و شکوفایی را داد. حالا بعد از گذشت تقریبا ۵ ماه از این اتفاق مدیر کل دفتر همکاریهای فراسازمانی ارتباط با صنعت و دانش سازمان فناوری اطلاعات اعلام میکند که ثبتنام کسبوکارهای مجازی برای دریافت تسهیلات از این وزارتخانه، تا اطلاع ثانوی متوقف شده است. آنطور که فرهاد سنجری میگوید از زمستان سال گذشته تا دو هفته پیش نزدیک به ۱۷۷ کسبوکار برای دریافت تسهیلات مخصوص به کسبوکارهای آسیبدیده از کرونا در سامانه نوآفرین ثبتنام کردهاند که تا کنون پرداخت وام به ۶۳ کسبوکار از سوی کارگروه تخصصی تسهیلات وجوه اداره شده وزارت ارتباطات تایید شده است. سنجری اعلام میکند که این تعداد کسبوکار حالا در صف دریافت تسهیلات خود از طریق پست بانک هستند.
بررسیهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نشان میدهد که از زمان شیوع ویروس کرونا در کشور ۷۲ درصد کسبوکارهای نوپا دچار خسارت شدهاند. به دنبال این اتفاق هم وزارت ارتباطات و در راس آن سازمان فناوری اطلاعات مامور شد تا با پرداخت تسهیلات از محل وام وجوه اداره شده و همچین صندوق نوآوری و شکوفایی، تا حدودی به شرکتها در جبران خسارتهایشان کمک کند. براساس اطلاعاتی که وزارت ارتباطات در گزارشی به آن اشاره کرده، در چند ماه گذشته سازمان فناوری اطلاعات، در دو فاز، پرداخت تسهیلات با نرخ بهره ۹ درصدبه این کسبوکارها را برنامهریزی کرد. در فاز نخست از اسفند ۹۸ تا پایان اردیبهشت ۹۹، ۵۴ میلیارد و ۲۳۰ میلیون تومان و در فاز دوم از خرداد ماه سال جاری تاکنون،۷۰ میلیارد تومان تسهیلات یعنی در مجموع ۱۲۴ میلیارد تومان به کسبوکارهای نوپای مرتبط با فناوری اطلاعات تسهیلات پرداخت شده است.
حالا فرهاد سنجری، مدیر کل دفتر همکاریهای فراسازمانی ارتباط با صنعت و دانش سازمان فناوری اطلاعات میگوید که پرداخت این تسهیلات از سمت وزارت ارتباطات متوقف شده است. او دلیل این توقف در پرداخت تسهیلات را شروع ارائه وام از سوی سایر ارگانها ماننده سامانه کارا مربوط به وزارت کار اعلام میکند. سنجری در این زمینه گفت: «در حالحاضر سامانه نوآفرین و بخش ویژه در نظر گرفته شده در سامانه برای کسبوکارهای آسیب دیده از کرونا بسته شده و دیگر از محل وام وجوه اداره شده تسهیلاتی تا اطلاع ثانوی به کسبوکارها تعلق نمیگیرد.»
او دلیل این تصمیم را شروع تسهیلات جدید از سمت ارگانهای دیگر میداند و توضیح میدهد: «هم اکنون وزارت کار و از سمت دیگر صندوق نوآوری در حال ارائه تسهیلات به شرکتهای خلاق است و در این شرایط فعلا سامانه بسته شده و وام از سمت وزارت ارتباطات به شرکتهای نوآور تعلق نمیگیرد.» البته سنجری تاکید میکند که سازمان فناوری اطلاعات در حال رایزنی با صندوق نوآوری و شکوفایی است تا در طرحی مشترک مجددا اعطای تسهیلات به فعالان حوزه از طریق صندوق پژوهش و فناوری نوآفرین آغاز شود.
به گفته او کارگروه تخصصی تسهیلات وجوه اداره شده وزارت ارتباطات براساس آیین نامه اجرایی بند ب تبصره ۱۸ سال ۹۸ تشیکل شده تا طرحهای مختلف برای ارائه تسهیلات در آن مورد بررسی قرار بگیرد. اعضای این کارگروه تخصصی متشکل از رئیس سازمان فناوری اطلاعات، دبیر ستاد توسعه فناوری اقتصاد دیجیتال معاونت علمی، مدیرعامل پست بانک، رئیس هیات مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت، معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات، دبیر سازمان نظام صنفی رایانهای و رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی است. براساس اظهارت سنجری در کنار این کارگره یک کمیته ۳ نفره دیگر هم تشکیل شده تا اگر کسبوکارهایی به جز ۴ حوزه در نظر گرفته شده از سمت وزارت ارتباطات دچار ضررهای جبرانناپذیر به خاطر کرونا شدهاند، امکان دریافت وام داشته باشند.
آنطور که سنجری اعلام میکند،کسبوکارهایی که درخواست دریافت وام تا ۲ میلیارد تومان داشتند، این وام از محل وام وجوهاداره تامین شده و وام کسبوکارهایی بالاتر از ۲ میلیارد تومان و تا سقف ۱۵ میلیارد تومان از طریق معرفی سازمان فناوری اطلاعات به صندوق نوآوری و شکوفایی تامین شده است.
براساس اظهارت سنجری از زمستان سال گذشته تا دو هفته پیش و قبل از توقف ارائه تسهیلات به شرکتهای نوآور از طریق سامانه نوآفرین، ۱۷۷ شرکت فعال در ۴ حوزه که بیشترین ضرر را دیدهاند در این سامانه ثبتنام کردهاند که در نهایت پس از بررسی کارگروه تخصصی تسهیلات وجوه اداره شده وزارت ارتباطات، پرداخت تسهیلات به ۶۳ شرکت مصوب شده است.
او در این مورد گفت: «در ابتدای شروع ارائه این تسهیلات تنها این کمک برای ۳ حوزه فعالیت یعنی فروش بلیت و گردشگری، پلتفرم ارائه خدمات تحویل غذا و پلتفرم ارایه خدمات در محل در نظر گرفته شده بود که در نهایت یک حوزه دیگر یعنی تولیدکنندکان نرمافزار هم به این سه حوزه اضافه شد. تمامی کسبوکارهای فعال در این حوزه که از کرونا آسیب دیده باشند بعد از بررسی پروندهشان در دبیرخانه و کارگروه تخصصی تسهیلات وجوه اداره شده وزارت ارتباطات امکان دریافت تسهیلات را داشتهاند.»
زمستان سال گذشته و همزمان با طرح ارائه تسهیلات از سوی وزارت ارتباطات به کسبوکارهای آنلاین آسیبدیده از ویروس کرونا وزارت ارتباطات اعلام کرد که در نهایت اسم شرکتها و مبالغ دریافتی از سمت آنها به صورت شفاف منتشر خواهد شد؛ اما حالا سنجری به پیوست میگوید که به دلایلی امکان انتشار این جزییات وجود ندارد. براساس اظهارات او فهرست شرکتها و مبلغ مصوب آنها در سایت سازمان فناوری اطلاعات در دسترس است؛ اما امکان انتشار اسامی شرکتهایی که موفق به اخذ وام شدهاند وجود ندارد. سنجری در این مورد به پیوست گفت: «در مورد تعداد شرکتهایی که به پست بانک معرفی شدهاند و وام گرفتهاند چون هر روز اطلاعات به روز میشود امکان اعلام اطلاعات دقیق وجود ندارد. در مورد شرکتهایی هم که به صندوق نوآوری معرفی شدند چون در حیطه اختیار سازمان نیست امکان انتشار نام آنها را نداریم.»