لیست شرکتهای فناوری امور مالی که به قطار شرکتهای فعال در حوزه رمزارزها پیوستهاند در حال افزایش است. فینتکها به دنبال سود و مشتری بیشتر، از معامله سهام به چنین فرصتهایی روی آوردهاند. اپلیکیشین کش اپ (Cash App) از شرکت اسکوئر نمونه مناسبی است که نشان میدهد ارائه رمز ارز چه مزایایی برای فینتکها خواهد داشت.
اوایل هفته گذشته شرکت اسکوئر گزارشی زودهنگام از درآمد خود را برای ربع دوم سال ۲۰۲۰ منتشر کرد. براساس این گزارش این شرکت ۸۷۵ میلیون دلار از طریق بیتکوین در اپلیکیشن کش اپ گردش مالی داشته است. این اپلیکیشن در همین دوره ۱۷ میلیون دلار بیتکوین نیز سود ناخالص داشته است. گزارشهای شرکت اسکوئر نشان میدهد که ارائه بیتکوین از سوی این شرکت نیز ۸۵۸ میلیون دلار هزینه داشته است.
چنین رشد فوقالعادهای باعث شده که شرکت مالی پیپال هم بخواهد دستی به آتش بزند. وبسایت کوین دسک به نقل از دو فرد مطلع اعلام کرد که شرکت پیپال قرار است در همکاری با شرکت سپرده پکسوس (Paxos) وارد عرصه رمزارزها شود. هنوز زمان و نحوه این خدمات مشخص نیست و معلوم نیست چه تعداد رمزارز در این طرح پشتیبانی شوند.
بیتکوین کش اپ به رشد خود ادامه می دهد، سود ناخالص حاصل از فروش بیتکوین نسبت به سه ماهه گذشته ۱۵۰ درصد افزایش یافته است
در چنین شرایطی این سؤال برای دیگر فینتکها مطرح میشود که منتظر چه هستید؟ البته واقعیت این است که باید سوال را به گونهای دیگر پرسید: چه چیزی موجب شده تا شرکتهای رمزارز وارد حوزه خدمات مالی نشود؟
دیوید مرکر، مدیر مالی گروه فناوری مالی شرکت LMAX به این سوال پاسخ داده است. این شرکت که از سال ۲۰۱۰ در زمینه معاملات سنتی FX (معاملات خارجی) فعال است در ماه می ۲۰۱۸ وارد معاملات رمزارزی شد. مرکر عقیده دارد که کارگزاران سنتی باید به رمزارزها توجه کنند.
او می گوید: «من همیشه به افراد فعال در امور مالی سنتی توصیه میکنم که نیم نگاهی به استارتآپهای رمزارزی بیاندازند. این استارتآپها بازاری را در اختیار میلیونها مشتری قرار دادهاند و ممکن است در تجارت شما نیز نفوذ کنند.»
او در ادامه توضیح میدهد: «برای مثال آمازون در ابتدا تنها کتاب می فروخت. آنها دریافتند که خریداران کتاب شاید نیاز به لباس هم داشته باشند. در نهایت خدمات خود را گسترش دادند و این روند تا به امروز ادامه داشت. اگر من یک کارگذاری داشته باشم بیشتر نگران معاملات رمزارزی خواهم بود، زیرا آنها مشتریان من را در اختیار دارند. آنها کار دشوار خرید و بازاریابی و جذب مشتری را انجام دادهاند.»
مرکر به نکته خوبی اشاره کرده است. برای مثال مشتریان شرکت کوین بیس اخیرا از ۳۵ میلیون هم فراتر رفتهاند و وبسایت بریتانیایی بلاکچین (Blockchain.com) نیز حدود ۵۱ میلیون حساب کاربری دارد که البته مشخص نیست چه تعداد از این حسابها فعال هستند. با این وجود حجم مخاطبان بالا است و میتوان این شرکتها را همرده کارگذاری رابین هود دانست که ۱۳ میلیون کاربر در پلتفورم معامله سهام در اختیار دارد.
طبق این گزارش ۹۰ درصد از درآمد حاصل از معامله رمزارزها ناشی از تراکنشها است. در نتیجه با کاهش حجم معاملات در این دوره، درآمد خاص آنان نیز به همان مقدار کاهش یافته است.
در ابتدای سال و در فصل بهار با کاهش معاملات رمزارزی، درآمد شرکتهای رمز ارزی کاهش پیدا کرد؛ اما در همین دوران بود که مشتریان کارگزاری رابین هود به جذب مشتری و افزایش حجم معملات مشغول بودند.
به گفته فردی مطلع از موضوع، ورود کوین بیس به معاملات سهام در سطح ۵۰ شرکت برتر آنچنان دشوار نخواهد بود. درست همانند کاری که بلاکچین مورد بررسی قرار داده است؛ اما به نظر میرسد مشکلاتی برسر راه این تحول وجود دارد.
شرکت ایتورو (eToro) که در زمینه معاملات سهام و رمزارزها در اروپا فعال است در ماه مارس ۲۰۱۹ تجارت خود را به آمریکا آورد؛ اما هنوز به دلیل مشکلات قانونی در انتظار تاییدیه قانونگذاران از جمله نهاد قانونگذاری صنایع امورمالی (FINRA) است. گای هیراش، مدیر ناظر ایتارو در آمریکا میگوید این شرکت در اواخر ماه ژوئن عضویت خود در FINRA را نهایی کرده است. او می گوید: «زمینه فناوری اصلا خطرناک نیست. آنچه باید انجام شود مشخص است. اما در بخش قانونی است که شرایط پیچیده می شود.»
لیست بلند بالایی از شرکتهای رمز ارزی هنوز در صف عضویت FINRA قرار دارند. یکی از مسئولان مربوطه گفته است که موانع قانونی ارائه چنین محصولاتی را برای شرکتهای رمزارزی دشوار ساخته است. همچنین برخی شرکتهای رمزارزی که هنوز قادر به ارائه طیف کامل رمزارزها نیستند، برای ورود به این زمینه آماده نخواهند بود.