دبیر شورای عالی فضای مجازی از قول رئیس جمهور برای برگزاری جلسه این شورا در هفته آینده و پس از تاخیر بیش از ۲ ماه خبر داد.
ابوالحسن فیروزآبادی امشب در برنامه تلویزیونی نگاه یک در خصوص تأخیر ایجاد شده در جلسه شورای عالی فضای مجازی به رغم آنکه طبق اساسنامه این شورا، جلسات آن باید حداقل ماهی یکبار تشکیل شود، گفت: با پیگیریهای انجام شده، رئیس جمهور برای هفته آینده قول تشکیل جلسه شورای عالی فضای مجازی را دادند.
وی درباره انتقادات به عدم تشکیل منظم شورای عالی فضای مجازی گفت: ما تا پیش از کرونا، به طور میانگین ماهی یک بار جلسه شورای عالی فضای مجازی را برگزار کردیم. به نحوی که در سال ۹۸ حدود ۹ جلسه و در سال ۹۷ حدود ۱۱ جلسه شورای عالی فضای مجازی برگزار شد.
دبیر شورای عالی فضای مجازی خاطرنشان کرد: طبق آئین نامه، برگزاری جلسات شورای عالی فضای مجازی حداقل ماهانه یک جلسه است و مقام معظم رهبری نیز اصرار داشتند که تعداد جلسات یاید بیشتر باشد و ما هم معتقدیم که این جلسات با توجه به سرعت تحولات باید از تعدلد یک جلسه در ماه فراتر رود.
وی با اشاره به تدابیر اتخاذ شده در تشکیل شورای عالی فضای مجازی و حضور سران سه قوه، مدیران لشگری، امنیتی و فرهنگی و نیز نخبگان و مجلسیان در این شورا، گفت: این انتقاد بر شورای عالی فضای مجازی مطرح است که تعداد برگزاری جلسات آن کم است و خروجی آن آنطور که انتظار میرود پیش نمیرود. اما بنده از این موضوع دفاع کرده و معتقدم که جلسات شورای عالی فضای مجازی در این مدت مفید بوده و مصوباتی مانند ساماندهی پیام رسان ها، ضرورت الزامات شبکه ملی و معماری آن، نظام هویت فضای مجازی و ساماندهی بازیهای رایانهای در این شورا، منشأ تحولات فضای مجازی در کشور بوده است.
فیروزآبادی ادامه داد: آخرین جلسه شورای عالی فضای مجازی تیرماه برگزار شد و پیگیری ما از عدم برگزاری آن در مردادماه حاکی از آن بود که همانطور که شورای عالی انقلاب فرهنگی و دانشگاهاه تعطیل بوده است، ما را نیز در ذیل تعطیلی این مجموعهها قرار دادند.
شبکه ملی اطلاعات ۲۵ درصد پیشرفت دارد
دبیر شورای عالی فضای مجازی در خصوص آخرین وضعیت شبکه ملی اطلاعات و زمان بندی اجرای آن گفت: طبق سند عملیاتی شبکه ملی اطلاعات اهداف این سند باید تا سال ۱۴۰۴ به اتمام برسد و برخی اهداف نیز برای پایان سال ۱۴۰۰ تعیین شده است. این شبکه نسبت به اهداف تعیین شده تا سال ۱۴۰۰ حدود ۲۵ درصد پیشرفت داشته است.
وی در مورد اینکه گزارش پیشرفت ۸۰ درصدی مربوط به شبکه ملی اطلاعات که از سوی وزارت ارتباطات مطرح شده بود، آیا درست نبود؟ گفت: گزارش پیشرفت ۸۰ درصدی مربوط به تححقق اهداف در شبکه ارتباطی بوده است.
فیروزآبادی ادامه داد: شبکه ملی اطلاعات سالهای گذشته با سرعت کمی جلو رفت تا زمانی که در آذرماه سال ۹۸ مقام معظم رهبری، دستور راهبری این شبکه را در کنار نظارت بر اجرای آن به مرکز ملی فضای مجازی سپردند.
وی با اشاره به اینکه با دوران پسرفت طولانی در رابطه با شبکه ملی اطلاعات مواجه بودیم، گفت: تجهیزاتی که در دوره اول دولت آقای روحانی برای شبکه ملی اطلاعات تهیه شده بود در دوره دوم دولت، فقط راه اندازی شد و عملا دوستان ما در وزارت ارتباطات دولت دوازدهم خود را موظف به اجرای سند شبکه ملی اطلاعات نمی دانستند و تمرکزشان را روی اجرای شبکه ارتباطات کشور گذاشته و آن را توسعه دادند.
فیروزآبادی با بیان اینکه هم اکنون از نظر این نقاط ضعف وضعیت ما بهتر شده است، گفت: ما برداشتمان از شبکه ملی اطلاعات استقلال و داشتن خدمات بومی روی این شبکه بود و دوستان در وزارت ارتباطات، این را از حیطه وظایف خود خارج می دانستند. اما پس از تاکید مقام معظم رهبری در آذرماه سال ۹۸ مبنی بر اینکه دولت باید تصدی گری زیرساختهای حوزه اطلاعاتی را در اختیار بگیرد، این پروژه به وزارت ارتباطات تکلیف شد و هم اکنون در حال انجام این ماموریت ها هستند.
وی با تاکید بر اینکه باید برای ساختار کلان شوراهای عالی در کشور فکر اساسی شود، افزود: ما شاهد تحولاتی در حوزه فضای مجازی هستیم که حتی بانیان توسعه تکنولوژی های اطلاعات در دنیا نیز تصویر روشنی برای ۱۰ سال آینده آن ندارند. همین الان هنوز نسل ۵ نیامده بحث سر نسل ۶ است. در این موارد باید شورای کارامد باید وجود داشته باشد.
دو اپراتور موبایل شبکه پیام رسان بومی راه اندازی می کنند
دبیر شورای عالی فضای مجازی در خصوص آخرین وضعیت حمایت از پیام رسان های بومی در کشور مطابق با مصوبه شبکه ملی اطلاعات گفت: دولت تاکنون مسئولیت ایجاد یک پیام رسان قوی که امکانات را برای همه ملت ایران فراهم کند نپذیرفت و تنها بحثشان در حمایت از پیام رسان ها، تامین پهنای باند و هزینه مالی بوده است. اما ما معتقدیم که این کفایت نمی کند.
وی با اشاره به اینکه پلتفرم های بسیار وسیعی در کشور در حوزه های مختلف فضای مجازی فعالیت اقتصادی موثری دارند، گفت: هیچ یک از این پلتفرم ها حاضر نشدند در موضوع پیام رسانها ورود کنند چرا که جنبه اقتصادی این کسب و کار مشخص نیست و جنبه اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آنها پررنگ تر است.
فیروزآبادی خاطرنشان کرد: البته جدیدا مذاکراتی با دو اپراتور موبایل داشتیم که به زودی این دو اپراتور یک پیام رسان فراگیر ملی و با کیفیت خوب را عرضه می کنند.
وی با بیان اینکه هم اکنون ۲۰ میلیون کاربر ایرانی عضو شبکه های پیام رسان بومی هستند، افزود: این کاربران البته به طور موازی در پیام رسان های خارجی نیز حضور دارند و این مساله نشان می دهد که پیام رسان های ایرانی نیاز کاربران را برآورده نمی کند.
دبیر شورای عالی فضای مجازی عدم اعتماد کاربران به پیام رسان های بومی را رد کرد و گفت: اینکه گفته می شود مردم در پیام رسان های داخلی نگران امنیتشان هستند به هیچ عنوان درست نیست. چرا که حضور مردم در شبکه های بانکی و شبکه های تلفن همراه و مواردی از این قبیل که همگی بر بستر شبکه ملی اطلاعات است، نشان می دهد که هیچ نگرانی امنیتی وجو ندارد بلکه کاربران به دنبال تامین نیازهای خود هستند.
وی با اشاره به مشکلاتی که اینترنت امریکایی برای همه کشورها به ویژه ایران به وجود آورده است، افزود: ما نگرانیم که امریکایی ها بسیاری از پلتفرم ها را روی ما ببندند و مدخل ورودی ما را دچار اختلال کنند. به همین دلیل با توجه به اینکه دارایی های ما و زیست ما در فضای مجازی شکل گرفته است، باید شبکه ملی اطلاعات و سیستم عامل بومی داشته باشیم و درگاه ورودی مان بومی باشد تا با مشکل احتمالی مواجه نشویم.
فیروزآبادی از مردم و مسئولان خواست تا از پلتفرم های ایرانی حمایت کنند و گفت: برخی مسئولان تنها در پلتفرم ها و شبکه های اجتماعی خارجی حضور دارند که ما توصیه می کنیم از شبکه های داخلی استفاده کنند و اگر می خواهند پیامی پست کنند ابتدا آن را در پیام رسان بومی منتشر کنند. البته عضویت مسئولان در شبکه های فیلتر شده از نظر ما خلاف است.
نظرمان بر فیلترینگ نیست
دبیر شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه نظرمان بر فیلتر شبکه های اجتماعی خارجی نیست، افزود: مگر اینکه این شبکه سابقه امنیتی نامساعد برای کشور داشته باشد مانند آنچه که در سال ۸۸ در توئیتر اتفاق افتاد و یا اینکه این شبکه نخواهد ضوابط و مقررات حضور در کشور ما را بپذیرد. مانند مشکلاتی که با تلگرام به وجود آمد و این شبکه خلاف تعهداتش عمل کرد.
وی با بیان اینکه ما معتقدیم که مردم به پیام رسان نیاز دارند، گفت: به جای فیلترینگ باید سکوهای بومی را جایگزین کنیم.