تجارت الکترونیک

فناوری اطلاعات

October 6, 2020
11:05 سه شنبه، 15ام مهرماه 1399
کد خبر: 116899

تا پایان دولت 100 درصد روستاها به شبکه ملی اطلاعات متصل می شوند

 مراسم افتتاح فاز نخست شبکه هوشمند مدارس «دانا» با حضور حسن روحانی رئیس جمهوری، محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، امیر ناظمی رئیس سازمان فناوری اطلاعات روز گذشته به مناسبت روز روستا (15 مهرماه) از طریق ویدیو کنفرانس برگزار شد و طی این مراسم بیش از 76 هزار مدرسه به اینترنت و شبکه ملی اطلاعات متصل شدند.
اتصال همزمان مدارس شهری و روستایی به اینترنت
محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این مراسم گفت: با دستور مؤکد رئیس جمهوری، وزارت ارتباطات بخش مهمی از توان خود  در دولت یازدهم و دوازدهم را صرف تحقق عدالت ارتباطی کرد؛ با وجود اینکه تلفن همراه اوایل دهه 70 وارد کشور شد اما تا سال 92 تنها 11 درصد از روستاها مجهز به تلفن همراه بود اما امروز پوشش شبکه تلفن همراه در 95 درصد روستاهای کشور فراهم شده است. آذری جهرمی افزود: اتصال به شبکه ملی اطلاعات و دسترسی اینترنت پرسرعت در دولت یازدهم و دوازدهم شکل گرفته و از سال 94 در کشور شروع شده است ‌که با فاصله‌ای نه چندان زیاد در 90 درصد روستاهای بالای 20 خانوار فراهم شده است؛ همه تلاش ما معطوف بر این است که با حمایت‌های رئیس جمهوری این عدد را در روستاهای بالای 20 خانوار به 100 درصد برسانیم تا شعار دسترسی همگانی به اینترنت و شبکه ملی اطلاعات محقق شود.
وی در ادامه با بیان اینکه مأموریت بعدی که رئیس جمهوری به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات سپردند، آماده کردن زیرساخت‌های تحقق عدالت آموزشی بود، گفت: با شیوع بیماری کرونا بحث آموزش مجازی و عدالت آموزشی یکی مهم ترین بحث‌ها و موضوع هایی بود که مطرح شد و امروز ما برای بیش از 13 میلیون دانش‌آموز، یک میلیون معلم و کادر آموزشی در کشور و حدود 4 میلیون دانشجو و 100 هزار استاد دانشگاه، اینترنت رایگان  فراهم کرده ایم که یک خدمت بزرگ (از سوی دولت برای مردم )محسوب می‌شود. وزیر ارتباطات با بیان اینکه در بخش عدالت آموزشی آنچه پیگیری کردیم بحث فراهم کردن زیرساخت‌های مدارس هوشمند بود، افزود: بدون توجه به نقاط شهری و روستایی به صورت همزمان اتصال مدارس به اینترنت و شبکه ملی اطلاعات در این دو بخش آغاز شد. این برنامه در ذیل برنامه ایران هوشمند پیگیری شد و تلاش کردیم زیرساخت های مدارس هوشمند را فراهم کنیم از این رو اتصال شبکه هوشمند مدارس به شبکه ملی اطلاعات از دورترین نقاط ایران یعنی کنارک سیستان و بلوچستان افتتاح شد.
پلتفرم‌های رایگان برای دانش‌آموزان
امیر ناظمی رئیس سازمان فناوری که در مدرسه‌ای در کنارک استان سیستان و بلوچستان این طرح را افتتاح کرد،  گفت: با افتتاح این طرح 76 هزار و 200 مدرسه به شبکه اقتصادی مدارس با عنوان «شبکه دانا» متصل می‌شوند؛ با دستور رئیس جمهوری در 4 ماه گذشته و تأکید بر راه‌اندازی هرچه زودتر این شبکه موجب شد تا راه‌اندازی این شبکه به سرعت پیش رود و 170 میلیارد تومان برای این طرح هزینه شود. ناظمی افزود: یکی از نکات برجسته افتتاح این طرح این است که برای تجهیز مدارس از محصولات و تولیدات تولیدکنندگان داخلی استفاده شده است؛ همه اپراتورها از جمله ایرانسل، همراه اول، ، رایتل شرکت مخابرات ایران و شرکت‌های وب در این پروژه نقش مهمی  ایفا کرده‌اند.
وی در ادامه گفت: امروز 95 درصد از مدارس کشور به شبکه دانا متصل می‌شوند، به عبارتی شبکه دانا زیرساخت ایجاد مدارس هوشمند در کشور است و پایه‌ای است تا بتوان روی آن خدمات و محتوای مناسب را به دانش‌آموزان و معلمان ارائه داد.معاون وزیر با بیان اینکه به همراه این رونمایی چند پلتفرم مخصوص آموزش دانش‌آموزان  معرفی شد، گفت: این پلتفرم ها می‌تواند در کنار پلتفرم‌های موجود به آموزش دانش‌آموزان در آموزش مجازی کمک کند. اولین پلتفرم «دانا پلاس» است که برای بارگذاری کلاس‌های مجازی از سوی شرکت ایرانسل فراهم شده است. دومین پلتفرم «لایو بوک» است که برای اشتراک‌گذاری مجازی تمام کتاب‌های درسی فراهم شده است و تمام مواد آموزشی آزمون‌ها و فیلم‌ها را در اختیار دانش‌آموزان قرار می‌دهد و این برای دانش‌آموزان روستایی بسیار مفید خواهد بود که به آنها رایگان ارائه می‌شود. وی افزود: یکی دیگر از پلتفرم های آموزشی پلتفرم «7 سین» است که تولیدکنندگان محتوای آموزشی را به دانش‌آموزان مرتبط می‌کند و دو  پلتفرم دیگر به نام «فیبیدو»و «طاقچه »برای کتاب‌های فوق برنامه دانش‌آموزان به صورت رایگان برای مدارس و دانش‌آموزان در نظر گرفته است. همچنین سامانه‌ای فراهم شده است که در آن معرفی پلتفرم ها برای دانش‌آموزان و معلمان وجود داشته باشد.
ناظمی در پایان از مهراد ترابیان مجری طرح اینترنت روستایی قدردانی کرد.
 
برش
 
عزم دولت تدبیر و امید  برای رساندن اینترنت به روستا‌ها به ثمر رسید
تحقق یک رؤیا
 
یکی از دغدغه‌های دولت یازدهم و دوازدهم اتصال روستاها به اینترنت بود، چرا که حسن روحانی رئیس جمهوری اعتقاد دارد که  همه مردم کشور اعم از روستایی و شهری دارای حقوق یکسان هستند و باید توجه داشت که اگر روستا آباد نشود، شهرها ویران می‌شوند، زیرا مهاجرت از روستاها و حاشیه‌نشینی در شهرها، تخریب شهرها را به دنبال دارد. از این رو زمینه دسترسی تمام این روستاها به اینترنت پس از سال ۹۲ در دولت یازدهم فراهم شد.
طبق برنامه ششم توسعه کشور و در راستای اجرای عدالت اجتماعی دولت موظف است دسترسی‌ها و امکاناتی را که در شهرها وجود دارد در اختیار مردم روستاها نیز قرار دهد تا بتوانند از طریق شبکه ملی اطلاعات خدمات (الکترونیک، آموزش، سلامت، کشاورزی، بهداشت و…) دریافت کنند. بنابراین در همین راستا وزارت ارتباطات نیز مکلف شد تا دسترسی به اینترنت را برای ۸۰ درصد جمعیت روستایی کشور که عمدتاً روستاهای بالای ۲۰ خانوار هستند، فراهم کند. براساس قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مبنی بر توسعه و ترویج ارتباطات و فناوری اطلاعات در نقاط مختلف کشور و الزامات دولت درخصوص تسهیل و تسریع دسترسی به خدمات مخابراتی، پستی و فناوری اطلاعات برای هر یک از آحاد کشور در نقاط روستایی و دورافتاده، پروژه USO در برنامه و بودجه دولت لحاظ شد.
هر چند در ابتدای امر برخی مخالف رفتن اینترنت به روستاها بودند و اعتقاد داشتند اینترنت موجب آشنایی روستاییان با فساد می‌شود  اما محمود واعظی، وزیر سابق ارتباطات معتقد بود که  «روستاییان باید بتوانند از همه خدمات شهرها در محل زندگی خود بهره‌مند شوند و اینترنت روستایی این امکان را فراهم می‌کند. روستاییان باید خدمات مورد نیاز خود را برای ارتقای سطح زندگی و پیشرفت علمی فرزندانشان از اینترنت دریافت کنند. در صورتی که هدفگذاری دولت این بوده است که علاوه بر انتقال اینترنت خدمات نیز به روستاها منتقل شود در حقیقت انتقال اینترنت به روستاها بخشی از شبکه ملی ارتباطات است.»
باوجود مخالفت‌ها برای اتصال روستا‌ها به اینترنت، به دستور رئیس جمهوری اینترنت به روستاها رفت. به طوری که با شروع وزارت دولت یازدهم تنها اندکی از روستاها به اینترنت متصل بودند که با اقدام وزارت ارتباطات در سال 93، 8 هزار روستا به اینترنت متصل شدند و برنامه‌ریزی برای اتصال 25 هزار روستا در سال 94 کلید خورد. اما آمار و ارقام چه می‌گویند؟ در ابتدای دولت یازدهم ۴ هزار و ۵۰۰ روستا مجهز به خطوط تلفن همراه بودند اما امروز ۳۴ هزار و ۹۰ روستا تلفن همراه دارند. اگر متوسط سالانه را مد نظر قرار دهیم، متوسط اتصال روستاها تا قبل از دولت یازدهم حدود ۹۰۰ روستا در سال بوده اما در دولت یازدهم و دوازدهم این رقم به ۴ هزار و ۹۳۱ روستا رسیده است، به عبارت دیگر این رقم در حدود ۵ برابر افزایش داشته است. در ابتدای دولت یازدهم عدد اتصال روستاها به شبکه ملی اطلاعات صفر بوده یعنی هیچ روستایی به شبکه ملی اطلاعات متصل نبوده است اما در ابتدای دولت دوازدهم این عدد به ۱۸ هزار و ۱۰۰ روستا رسیده و امروز ۳۰ هزار و ۹۹۹ روستا، یعنی بالغ بر ۷۸ درصد روستاهای کشور به شبکه ملی اطلاعات متصل هستند.اتصال ۱۹ هزار و ۲۵۰ مدرسه روستایی به شبکه ملی اطلاعات را از تأثیرات توسعه این فناوری در کشور است و تا امروز تنها ۳ هزار و ۸۲۵ روستا باقی مانده است. اتصال مدارس روستایی به شبکه ملی اطلاعات موجب بهره‌گیری از آموزش الکترونیکی می‌شود. همچنین این اتصال برای تمامی ثبت نام‌ها و فرآیندهایی که وزارتخانه‌ها اعلام می‌کنند و تدریس مورد استفاده است. به عبارتی در دوره دولت تدبیر و امید در هر هفته ۱۰۹ روستا تحت پوشش تلفن همراه قرار گرفتند و ۹۸ روستا به شبکه ملی اطلاعات متصل شده‌اند. گفتنی است هیچ دولتی به اندازه دولت‌های یازدهم و دوازدهم به توسعه ارتباطات روستایی توجه نداشته است. به طوری که فقط در ۶ ماهه نخست دولت‌های دوازدهم با دستور ویژه وزیر ارتباطات تمام شهرهای کشور به نسل‌های ۳ و ۴ متصل شدند و سپس عزم در وزارتخانه جزم شد که این تکنولوژی به روستاها نیز برده شود و به همین علت در مدت سه سال پهنای باند که تنها در ۳۲ درصد از روستاها اجرا شده بود، به 95 درصد رسید و این یعنی برگ زرینی در این دولت.
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.