معاون دادستانی در امور فضای مجازی در پاسخ به انتقادات مطرح شده درباره الزام کسب و کارهای اینترنتی به احراز هویت توسط سامانه امتا گفت: درصورت استفاده کسبوکارهای آنلاین از سامانه امتا مباحثی مانند معاونت یا مشارکت آنها در جرمی که از سمت کاربرانشان اتفاق افتاده منتفی میشود.
حدود یک ماه قبل دادستانی طی نامهای کسب و کارهای فعال در حوزه خرید و فروش اینترنت خودرو و مسکن را موظف کرد تا کاربران خود را از اول مهر از طریق سامانه امتا احراز هویت کنند. پس از انتشار این خبر، بسیاری از کسبوکارها آن را غیر منطقی دانستند. عصر امروز -چهارشنبه- «جواد بابایی» در گفت و گو با یک برنامه رادیویی به انتقادهایی که کسب وکارهای آنلاین به استفاده از سامانه امتا برای احراز هویت داشتند، پاسخ داد.
او با تاکید بر اینکه درصورت استفاده کسبوکارهای آنلاین از سامانه امتا برای احراز هویت، مباحثی مانند معاونت یا مشارکت آنها در جرمی که از سمت کاربرانشان اتفاق افتاده منتفی میشود، افزود: قوه قضاییه حامی کسبوکارهاست همانطور که حامی مردم است. ما پیوسته برنامه مشخصی برای حمایت از کسبوکارهای فضای مجازی داریم. استفاه از امتا به آسایش خود کسبوکارها کمک میکند و باعث نمیشود که به دلیل هر جرمی به نهادهای مختلف پاسخگو باشند.
معاون دادستانی در امور فضای مجازی افزود: بهترین ضمانت برای هر کسبوکاری این است که از سامانه امتا استفاده کند اما اگر این اتفاق نیفتد در کنار اینکه دیگر از سمت ما هیچ حمایتی دریافت نمیکند باید در مقابل شکایت که از آنها به دلیل اینکه بستری برای ایجاد جرم فراهم کردهاند به مردم و شکایتهایشان پاسخگو باشند.
به گفته بابایی یکی دیگر از نکات اتصال کسبوکارها به سامانه امتا این است که بحث شریک بودن آنها در جرمی که روی پلتفرمشان اتفاق میافتد از بین میرود. بابایی در این مورد گفت: با احراز هویت کاربران کسبوکارهای فضای مجازی به کمک امتا بحث تکراری معاونت آنها در ارتکاب جرم از بین میرود. در واقع وقتی کسبوکاری وارد بحث احراز هویت میشود دیگر عنصر عمد منتفی و میتوان از آن کسبوکار حمایت کرد.
وی خاطرنشان کرد: گمنامی در فضای مجازی چالش جدی است که در رسیدگی به پروندههای مالی مرتبط با فضای مجازی با آن مواجه هستیم. مجرم به دلیل ناشناس بودن در فضای مجازی، احساس امنیت کرده و بستر اقدام برای کلاهبرداری و عرضه کالایی غیر واقعی را ممکن میکند. بسیاری از جرائم روی پلتفرمهای آگهی خودرو و مسکن اتفاق میافتد و به دلیل ناشناس بودن مجرم در فضای مجازی، بررسیهای ما به نتیجه نمیرسد. در نتیجه در مرحله اول در بحث احراز هویت خواستیم که کسب وکارهای حوزه خودرو و مسکن کار احراز هویت کاربرانشان را با کمک سامانه امتا که توسط وزات صنعت و معدن توسعه داده شده انجام دهند.
این مسئول با بیان این مسئله که احراز هویت در امتا پیچیده نیست، گفت: کاربر یک بار با مراجعه به این سامانه به صورت غیر حضوری ثبتنام میکند و فرآیند شناسایی و احراز هویت او اتفاق میافتد. در مرحله بعدی نام کاربری و رمز عبور یکتایی به او تعلق میگیرد که میتواند با استفاده از آن در فضای مجازی فعالیت کند.
بابایی معتقد است که امتا برای این انتخاب شده که میتواند پاسخگوی احراز هویت چند وجهی باشد.
وی تصریح کرد: من به عنوان نماینده قوهقضاییه در جلسات مرکز ملی فضای مجازی برای اجرای سند هویت معتبر، حضور داشتهام. در فرآیند تصویب سند به این موضوع اشاره شده که وزارت ارتباطات مسئول ایجاد یک پنجره واحد برای احراز هویت است. در همین سند گفته شده که تا زمان استقرار این پنجره واحد ۴ مرجع از جمله وزارت صمت و قوهقضاییه میتوانند روند احراز هویت را با تایید مرکز ملی فضای مجازی پیش ببرند.
بابایی در پاسخ به این سوال که با وجود سامانههایی مانند شاهکار و یا احراز هویت توسط شماره موبایل چرا کسبوکارها ملزم به استفاده از امتا شدهاند توضیح داد: الزام برای استفاده از امتا به این دلیل بوده که امتا امکان احراز هویت چند وجهی را میدهد. یعنی علاوه بر اینکه میتواند کاربر درج کننده یک آگهی را احراز هوید کند، میتواند در مورد موجودیت کالایی مانند خودرو و مسکن که برایش آگهی ثبت شده نیز احراز هویت کند. با این روش امکان قیمتسازی و التهاب در بازار هم از بین خواهد رفت.
معاون دادستانی در فضای مجازی تاکید کرد: تا زمانی که کسبوکارها از این سامانه استفاده نکنند چنین نگرانیهایی محلی برای بحث نیست. چطور است که کسبوکاری هنوز به امتا نیامده، کار اجرایی انجام نداده چنین موضوعی را اعلام میکند. سامانه امتا یک بار تجربه خوبی برای احراز هویت را در ثبتنام خودرو بدون مشکل پشت سر گذاشته است.