دبیر انجمن کسبوکارهای اینترنتی بر این باور است زمان مشخص میکند سامانه امتا در مأموریت خود موفق است یا خیر. او میگوید افزایش قیمتها به عوامل پیچیدهای مربوطند و صرفاً موضوع به رفتارهای سازمانیافته در پلتفرمهای کسبوکار محدود نمیشود.
عادل طالبی، دبیر انجمن کسبوکارهای اینترنتی بر این باور است که سامانه امتا در بلندمدت نمیتواند قیمتها را کنترل کند یا علیه نیروهای سازمانیافته در افزایش قیمتها مقابله کند. اشاره او به سیاست راهاندازی سامانه امتا در احراز هویت کاربران پلتفرمهایی دارد که در حوزه بازار و بازاریابی فعالند. امتا از زمان قانونی شدنش با مخالفتهایی روبهرو شده است. مخالفان متفقالقول از نیاز کنترل و نظارت میگویند؛ اما بر این باورند باید پلتفرمها در شیوه احراز هویت اختیار و انتخاب داشته باشند.
وی در پاسخ به آخرین وضعیت اجرای این طرح تاکنون و اینکه آیا پلتفرمها در این مدت امتا را به عنوان سامانه احراز هویت پذیرفتهاند، گفت: بحث بر سر پذیرفتن یا نپذیرفتن پلتفرمها در امتا نیست. بحث الزام قانونی است و آنها هم باید انجام دهد. قسمتی انجام شده و قسمتی به پلتفرمها زمان داده شده تا خود را با امتا وفق دهند. در نهایت همه با وجود قانون ملزم میشوند. اینکه قانون درست است یا خیر بحث دیگری است. ما نظر متفاوتی درمورد الزام داریم. درمورد احراز هویت هیچ شکی نیست که هر احراز هویتی به سلامت سیستم کمک میکند. آن هم در کشور ما که وضعیت تحت کنترل تصمیمگیرندگان نیست. اینکه احراز چگونه باشد و چه مقدار الزام است هنوز جای سوال است.
وی در خصوص واکنش پلتفرمها در مواجه با کارکرد امتا گفت: در ابتدا خبری منتشر شد که پلتفرمهای مهم با دیگر ارگانها به توافقی رسیدند؛ اما بعدها اعتراضاتی به گوش ما رسید مبنی بر اینکه آنچه در جلسات گفته شده با دستور اعلام شده، تفاوت داشته است. با اطمینان نمیتوانیم بگوییم دقیقاً چه اتفاقی رخ داده چون حضور نداشیتم. در ابتدا با وجود صحبتها صدای همراهی بود؛ اما با صدور اطلاعیهها اعتراضاتی هم شکل گرفت.
دبیر انجمن کسبوکارهای اینترنتی درباره این نظر که برخی معتقدند هر پلتفرم باید اختیار انتخاب مسیر احراز هویت را داشته باشد نیز گفت: نظر شخصی من این است که باید اجازه داد پلتفرمها راههای احراز هویت را پیدا کنند و قانونگذار و مجری قانون و نیروی انتظامی و قوه قضاییه مطالبات خود را مشخص کند. اینکه در صورت رخ دادن فلان اتفاق خواهان چه اطلاعاتی است. از پلتفرمها بخواهد اطلاعات را در اختیارشان قرار دهد. پیادهسازی احراز هویت با پلتفرم باشد و در صورتی که اقدام نکردند با آنان برخورد کند.
طالبی درباره رویکرد و نگاه فعلی این انجمن به سامانه امتا گفت: ما در انجمن بیانیهای صادر کردیم و معتقدیم قطعاً احراز هویت مسأله مهمی است. شاهدیم در شبکههای اجتماعی که الزامی بر احراز هویت نیست، افراد که به صورت خودخواسته تصویر خود را منتشر میکنند و مشخصات خود را قرار میدهند، در شبکههای اجتماعی از قرار دادن محتوای اشتباه اجتناب میکنند. چون وقتی هویت شناختهشده داشته باشید چارچوبی برای خود درنظر میگیرید و آن را اعمال میکنید. هیچ ربطی به ایرانی و خارجی ندارد.
وی افزود: اگر در شبکه اجتماعی تصویری نامربوط با نام نامرتبط قرار بدهیم، مشخص است که جز توهین هدف دیگری ندارد. درباره شبکههای اجتماعی این حق را برای افراد باید قایل شد تا حرف خود را بزنند. اما در پلتفرمهای مرتبط با بازار و کسب وکار هم باید اینگونه باشد؟ ما در انجمن معتقدیم چنین نیست و باید احراز هویت صورت بگیرد. اما الزامی که در این دستور آمده نمیپذیریم و نمیپسندیم.
وی گفت: معتقدیم اگر این امکان در کنار امتا به پلتفرمها داده شود و بگویند وضعیت اختیاری است، حالا خود پلتفرمها کسانی که خودخواسته احراز هویت شدهاند را با نشانهای برجسته کنند، خودبهخود دیگران هم قائل به این میشوند که احراز هویت کند. فرد باید تمایل به احراز هویت کند، نه با الزام. نمونههای خارجی و ایرانی داشتهایم که احراز هویت دلخواه بوده و افراد با علم بر اینکه احراز هویت برایشان منافعی دارد، با طیب خاطر اقدام به احراز هویت کردند. ما در انجمن معتقدیم احراز هویت به سلامت بازار کمک میکند. کنترل و نظارت را بهبود میبخشد؛ اما در نهایت با الزام آن مخالفیم.