سیستم‌عامل و نرم‌افزار

فناوری اطلاعات

December 6, 2020
11:14 یکشنبه، 16ام آذرماه 1399
کد خبر: 118803

عرضه اولین نرم‌افزار فرآیندکاوی فارسی‌زبان توسط محققان دانشگاهی

یکی از شرکت‌های فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه علم و صنعت موفق به پیاده سازی و بومی سازی نرم افزار فرآیندکاوی برای تحلیل فرآیندهای سازمان‌ها شدند که به گفته آنها این نرم افزار برای کاربران ایرانی به زبان فارسی عرضه شده است.
 
مهرداد کرمانی، عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه این شرکت نماینده انحصاری انجمن بین المللی مدیریت فرآیند کسب و کار(ABPMP) در ایران است، اظهار کرد: ما در این شرکت با توجه به نقش بی بدیل فناوری فرآیندکاوی در تحول دیجیتال و در کشف فرآیندهای سازمانی و ایجاد شفافیت در سازمان‌ها، برای پاسخگویی به این نیاز در تمامی صنایع، موفق به توسعه اولین نرم افزار فرآیندکاوی فارسی زبان برای مشتریان و کاربران داخل ایران و نرم افزاری مقرون به صرفه در سطح جهانی شدیم.
 
مدیر عامل این شرکت‌ فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه علم و صنعت با اشاره به وارد شدن این نرم افزار به بازار در سال جاری، افزود: ما دریافتیم که تحول دیجیتال در عرصه مدیریت فرآیندهای کسب و کار بسیار تاثیر گذار خواهد بود، به گونه‌ای که اگر یک سیستم اطلاعاتی مناسب از جریان کاری سازمان پشتیبانی کند، تکنیک‌های فرآیندکاوی در مدیریت فرآیندها بسیار مفید و مؤثر خواهند بود.
 
کرمانی، "فرآیندکاوی" را تکنولوژی نوظهوری دانست که از طریق مراجعه به گزارش رویدادهای ذخیره شده در سیستم‌های اطلاعاتی و با استفاده از ابزارهای تحلیل یادگیری ماشین، مدل فرآیندی و اطلاعات مرتبط با آن استخراج می‌شود.
 
مجری طرح اضافه کرد: به همین علت می‌توان گفت فرآیندکاوی مرز میان داده کاوی و مدیریت فرآیندهای کسب‌وکار است که با استفاده از داده‌های واقعیِ ثبت ‌شده به تحلیل فرآیندها می‌پردازد.
 
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت خاطر نشان کرد: به همین منظور ما در این شرکت تلاش کردیم تا نرم‌افزار فرآیندکاوی را جهت تحلیل داده‌های فرآیندمحور سازمان‌ها به منظور درک نقاط ضعف فرآیندها و طراحی ایده‌های بهبود، توسعه دهیم.
 
وی با تاکید بر اینکه مستندسازی فرایندها به صورت سنتی مخاطراتی را به دنبال دارد، توضیح داد: معمولا تحلیلگران مجبور هستند از اطلاعات شفاهی استفاده کنند، درصورتی که سامانه‌های اطلاعاتی موجود در سازمان‌ها شامل "نگاره‌های رویداد" می‌شود که نرم افزار ارائه شده در این زمینه می‌تواند این نگاره‌های رویداد را به عنوان داده‌های عینی، مبنای شناسایی و تحلیل فرآیندهای کسب و کار قرار دهد.
 
مدیر عامل این شرکت فناور دانشگاهی با تاکید بر اینکه این نرم افزار می‌تواند حقیقت به کارگیری تصمیم گیری مبتنی بر داده در حوزه مدیریت فرآیندهای کسب و کار را برای هر سازمانی محقق کند، ادامه داد: علاوه بر آن این محصول این امکان را در اختیار سازمان‌ها قرار می‌دهد تا فرآیند واقعی و مصوب سازمان خود را به صورت الگوریتمیک با هم مقایسه کنند و از این طریق بستری جهت ایجاد بینش در تصمیم گیران و مدیران سازمان جهت تصمیم‌گیری بهتر در زمان محدود فراهم خواهد شد.
 
وی این محصول را وسیله‌ای برای تحقق تحلیل فرآیندهای کسب و کار مبتنی بر داده‌های ذخیره سازی شده در سامانه‌های اطلاعاتی توصیف کرد که با استفاده از داده ارائه شده به آن‌، تحلیل الگوریتمیک را روی داده انجام داده و خروجی‌های موردنظر را در اختیار کاربران و تحلیلگران قرار می‌دهد.
 
کرمانی با اشاره به گزارش منتشر شده از سوی موسسه "گارتنر" (موسسه آمریکایی که در زمینه ارائه خدمات برون‌سپاری، تحقیق و پژوهش و مشاوره فناوری اطلاعات فعالیت می‌کند)، خاطر نشان کرد: بر این اساس در راهنمای بازار فرآیندکاوی منتشر شده از سوی این موسسه در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۲۰ به ترتیب در سطح جهان تنها ۱۵ و ۲۵ شرکت ارائه دهنده ابزار فرآیندکاوی وجود دارد که نشان می‌دهد بازار موجود در این حوزه بسیار مستعد پیشرفت است.  از جمله مهمترین رهبران بازار در این حوزه می‌توان به "سلونیس" که یک نرم افزار آلمانی و "دیسکو" که یک نرم افزار هلندی است، اشاره کرد.
 
عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت اضافه کرد: ازآنجایی که تاکنون هیچ مجموعه‌ای در حوزه فرآیندکاوی در ایران ورود پیدا نکرده است، در حال حاضر رقیبی در این حوزه وجود ندارد و در بدو ورود به بازار، تمامی بازار بالقوه در انحصار این نرم افزار تولید شده خواهد بود.
 
وی تاکید کرد: با توجه به اینکه در سال ۲۰۲۰ در سطح جهان تنها ۲۵ شرکت ارائه دهنده‌ی ابزار فرآیندکاوی وجود دارد، از این رو ما در صدد هستیم با کمک  مزیت های رقابتی این نرم افزار از جمله مزیت در قیمت، به بازارهای بین‌المللی به ویژه در کشورهای آسیایی و به طور خاص کشورهای خاورمیانه ورود پیدا کرده و این نرم افزار به عنوان اولین نرم افزار آسیایی به رقابت با ابزارهای موجود بین‌المللی نیز بپردازد.
 
به گفته وی این نرم افزار برای مشتریان ایرانی به زبان فارسی و برای مشتریان خارجی به زبان انگلیسی ارائه خواهد شد، فروش این نرم‌افزار به دو صورت فروش لایسنس و فروش SaaS و در سه بخش آکادمیک، مشاوره و سازمانی انجام می‌شود. این نرم‌افزار با دریافت داده‌هایی که شامل اطلاعات زمانی فرآیند (چه کاری، برای چه کسی و در چه زمانی) است، تحلیل‌های گوناگونی را در اختیار تحلیلگر قرار خواهد داد.
 
 فرایندکاوی یا کاوش فرایند (Process mining) موضوع نسبتاً جوانی است که بین هوش محاسباتی و داده‌کاوی از یک سو و مدل‌سازی و تحلیل فرایندهای سازمان از دیگر سو قرار می‌گیرد. هدف فرآیندکاوی کشف، نظارت و بهبود فرایندهای واقعی از طریق استخراج دانش از داده‌های ذخیره شده در سیستم‌های اطلاعاتی است. در این روش بیشتر به آنالیز فرایندها با استفاده از لاگ‌های رخداد (EventLogs) می‌پردازد.
 
  • مشترک شوید!

    برای عضویت در خبرنامه روزانه ایستنا؛ نشانی پست الکترونیکی خود را در فرم زیر وارد نمایید. پس از آن به صورت خودکار ایمیلی به نشانی شما ارسال میشود، برای تکمیل عضویت خود و تایید صحت نشانی پست الکترونیک وارد شده، می بایست بر روی لینکی که در این ایمیل برایتان ارسال شده کلیک نمایید. پس از آن پیامی مبنی بر تکمیل عضویت شما در خبرنامه روزانه ایستنا نمایش داده میشود.

    با عضویت در خبرنامه پیامکی آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) به طور روزانه آخرین اخبار، گزارشها و تحلیل های حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را در هر لحظه و هر کجا از طریق پیام کوتاه دریافت خواهید کرد. برای عضویت در این خبرنامه، مشترکین سیمکارت های همراه اول لازم است عبارت 150 را به شماره 201464 و مشترکین سیمکارت های ایرانسل عبارت ozv ictn را به شماره ۸۲۸۲ ارسال کنند. دریافت موفق هر بسته خبری که محتوی پیامکی با حجم ۵پیامک بوده و ۴ تا ۶ عنوان خبری را شامل میشود، ۳۵۰ ریال برای مشترک هزینه در بردارد که در صورتحساب ارسالی از سوی اپراتور مربوطه محاسبه و از اعتبار موجود در حساب مشترکین سیمکارت های دائمی کسر میشود. بخشی از این درآمد این سرویس از سوی اپراتور میزبان شما به ایستنا پرداخت میشود. مشترکین در هر لحظه براساس دستورالعمل اعلامی در پایان هر بسته خبری قادر خواهند بود اشتراک خود را در این سرویس لغو کنند. هزینه دریافت هر بسته خبری برای مشترکین صرفا ۳۵۰ ریال خواهد بود و این هزینه برای مشترکین در حال استفاده از خدمات رومینگ بین الملل اپراتورهای همراه اول و ایرانسل هم هزینه اضافه ای در بر نخواهد داشت.