راه اندازی شبکه ملی اطلاعات را می توان مهمترین و اساسی ترین عامل پیشبرد نهضت ملی تولید محتوا در فضای مجازی و سالم سازی آن دانست.
«پرونده حکمرانی فضای مجازی»؛ امروزه با توجه به روند توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور، تغییرات رفتاری کاربران و تقاضای روزافزون برای استفاده از خدمات مبتنی بر داده، نیاز به سرعت و کیفیت بیشتر در انتقال دادهها، نیاز به دسترسی دائمی به خدمات دیتا، از رده خارج شدن فناوریهای قدیمی و تولید تجهیزات روز و ارائه پشتیبانی از سوی تامینکنندگان تجهیزات، تکامل فناوریهای پهن باند همراه و توسعه شبکه ملی اطلاعات به عنوان راهکار پایدار دسترسی یکپارچه به خدمات دیتا از ملزومات توسعه اینترنت پهن باند است.
وجود شبکه ملی اطلاعات برای کشور ما ضمن اینکه میتواند به عنوان یک شاخص پیشرفت و توسعه به حساب آمده و یک مزیت رقابتی باشد، با توجه به احتمال تحریم اینترنتی از طرف قدرتهای جهانی و مخصوصاً آمریکا که نبض اینترنت نیز در دست آن کشور است و تاکنون چندین بار نیز شاهد این تحریمها بودهایم و با توجه به آثار منفی جهانی شدن در کم رنگ ساختن نقش فرهنگها، عقاید، آداب و رسوم بومی و محلی و زبانهای مادری و نیاز به حفظ، تقویت و شناساندن آنها به جهانیان، همچنین حذف هزینههای اضافی ناشی از انتقال ترافیک داخلی به خارج از کشور و برگشت دوباره آنها به داخل که علاوه بر هزینه، مسائل امنیت اطلاعات نیز در این مورد مبحث مهمی به حساب میآید، یک ضرورت محسوب میگردد.
بنابراین تا زمانی که شبکه ملی اطلاعات تشکیل نشود و افزایش پهنای باند از طریق واردات پهنای باند بینالمللی صورت گیرد، افزایش پهنای باند منجر به خروج ارز از کشور و ریختن آن به جیب آمریکا و کانادا میشود. لذا باید پهنای باند را از طریق راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، در خدمت شبکه فناوری اطلاعات قرار دهیم. همچنین با بومی کردن پهنای باند و تولید محتوای فاخر میتوان امنیت را در فضای مجازی کشور ایجاد و اطلاعات کشور را حفظ کرد.
در این باره باید توجه داشت تأسیس و توسعه شبکه ملی اطلاعات به هیچ عنوان نیازی به پهنای باند بینالمللی ندارد. البته این مطلب کاملا صحیح و منطقی است که ما ارتباط با اینترنت را به دلایل مختلف میخواهیم تا با دنیا ارتباط داشته باشیم و دیگران به محتوای ما دسترسی داشته باشند و لذا ارتباط با اینترنت و ارتباط با سرعت خوب را نیاز داریم ولی تدبیر تاسیس شورای عالی فضای مجازی از ابتدا این بوده است که گسترش پهنای باندی که به شهروندان جمهوی اسلامی میخواهد داده شود و نیز نهضت ملی تولید محتوای فاخر در فضای مجازی با رویکرد ایرانی اسلامی، با راهاندازی و گسترش شبکه ملی اطلاعات اتفاق بیفتد.
در واقع ایجاد و توسعه شبکه ملی اطلاعات یکی از الزامات برنامه پنجم و ششم توسعه کشور در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات است. براساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی، شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی فضای مجازی کشور، شبکهای مبتنی بر قرارداد اینترنت به همراه سوئیچها، مسیریابها و مراکز داده است به صورتی که درخواستهای دسترسی داخلی برای اخذ اطلاعاتی که در مراکز داده داخلی نگهداری میشود، به هیچ وجه از طریق خارج کشور مسیریابی نشود و امکان ایجاد شبکههای اینترانت و خصوصی و امن داخلی در آن فراهم شود و هدف آن فراگیری خدمات الکترونیک و افزایش بهرهوری، گسترش محتوای ایرانی اسلامی و بالا بردن سواد دیجیتال، افزایش کسبوکار دیجیتال است.
سخن پایانی اینکه راهاندازی شبکه ملی اطلاعات نیازمند ایجاد بسترها و زمینههای لازم میباشد و به منظور موفقیت در این طرح بایستی زیرساختها و پیشنیازهای لازم پیشبینی و فراهم شوند. لازمه انجام پروژهای چنین عظیم و زیرساختی، لحاظ کردن بسیاری از بسترها و پیش نیازهاست. با لحاظ کردن بسترها و پیشنیازها در قالب سه دسته مدیریت چالشها، غنیسازی محتوا و آموزش و فرهنگسازی درباره این شبکه میتوان گامهای اساسی در اجرای درست شبکه ملی اطلاعات برداشت. بدون تردید راه اندازی شبکه ملی اطلاعات را می توان مهمترین و اساسی ترین عامل پیشبرد نهضت ملی تولید محتوا در فضای مجازی و سالم سازی آن دانست.