این سامانه فعلا در تهران و فقط برای تاکسیها فعال شده است
پلتفرم شهرپی یا همان سامانه یکپارچه شهری برای پرداختهای خرد، پس از یک ماه فعالیت آزمایشی روز گذشته در مراسم رونمایی از پروژههای مرکز آمار شهرداری و سازمان فناوری اطلاعات تهران رونمایی شد. شهرپی سامانهای است که به کاربران کمک میکند تا به جای استفاده از وجه نقد یا دستگاه پوز، با اسکن کیوآرکد مبلغ پرداختی خود را به مجموعه موردنظر توسط اپلیکیشنهای پرداختی، پرداخت کنند. به گفته محمد فرجود، رییس سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تهران، در حال حاضر فقط پذیرندههای تاکسی در تهران به این سامانه متصل هستند اما به زودی میادین تره بار و مراکز تفریحی و فروشگاههای شهروند و شهرهای دیگر هم به این ابزارهای پرداختی متصل میشوند تا مردم به جای استفاده از پول با موبایل خود و استفاده از اپلیکیشنهای پرداختی، انتقال وجه را انجام دهند.
سینا علیمحمدی، مشاور مدیرعامل و مدیرکل حوزه ریاست سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تهران در گفتوگو با آتی ایران اعلام کرد که تاکنون ۵ هزار تاکسی در شهر تهران به این کیوآر کد مجهز شدهاند. به گفته او ۱۵ اپلیکیشن پرداختی از جمله آپ، تاپ، ۷۸۰ و… هم به این سامانه متصل هستند و روزانه بالای ۱۰ هزار تراکنش انجام میشود.
او با اشاره به این موضوع که پیش از این اپلیکیشنهای فعال در این حوزه کمتر از یک درصد سهم بازار را داشتهاند؛ توضیح داد: «پیش از این برنامههایی دیگر که در این حوزه فعالیت میکردند باعث ایجاد انحصار شده بودند و فضای رقابتی وجود نداشت. همچنین هر کدام از برنامههای پرداختی هم تلاش خود را میکردند تا با ارائه این خدمت به تاکسیها ورود پیدا کنند. درنهایت رانندههای تاکسی دچار یک بینظمی در نحوه استفاده از این برنامهها شده بودند. درنهایت شهرداری تهران با برگزاری جلسات متعدد با ذینفعان این حوزه از جمله شرکتهای خصوصی پرداخت، تاکسیرانی و بانک شهر تصمیم به راهاندازی این پلتفرم گرفتند. به این صورت یک فضای رقابت عادلانه ایجاد میشود و اپلیکیشنهای مختلف به جای رقابت بر سر حضور در تاکسیها، باید بر سر میزان کیفیت خدمات خود با هم رقابت کنند تا به موبایل یکی از کاربران راه پیدا کنند.»
علیمحمدی با اشاره به نحوه پرداخت پول به رانندههای تاکسی گفت: «کرایهها به صورت آنی به حساب آنها وارد میشود. در صورتی که راننده اپلیکیشن شهرپی را داشته باشد برای او به محض پرداخت نوتیفیکشن میرود در غیر اینصورت با ارسال یک اساماس به او خبر داده میشود.»
به گفته او یکی دیگر از دلیل راهاندازی این سامانه در زمان حاضر، همهگیری بیماری کرونا است. او در اینباره عنوان کرد: «باید همه تلاش خود را در بخشهای مختلف انجام دهیم تا حضور مردم تا جای ممکن کاهش پیدا کند. همچنین در همان حضور حداقلی مردم هم باید داد و ستد وجه نقد به حداقل برسد. وسایل نقلیه عمومی یکی از چیزهایی است که مردم در طول روز از آن استفاده میکنند، در نتیجه در ابتدا این طرح روی تاکسیها اجرا شد. به زودی میادین ترهبار و فروشگاههای شهروند هم به این سامانه مجهز میشوند.»
او درباره نحوه کار کاربران با این سامانه توضیح داد: « QR کد روی ترازوها یا داخل تاکسیها درج میشود و کاربران به جای استفاده از وجه نقد یا دستگاه پوز از با اسکن کیوآرکد مبلغ خود را از طریق یکی از اپلیکیشنهای پرداخت انجام میدهند. این پرداخت هم میتواند از کیفپول این اپلیکیشنها باشد و هم به صورت مستقیم به درگاه پرداختی متصل شوند.» همچنین او اضافه کرد که اپلیکیشنهایی مانند تومن، فونپی، ریالو و… هم میتوانند به این سامانه مجهز شوند و به فعالیت خود ادامه دهند.
مهران محرمیان، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی نیز اعلام کرده است که کیفپولهای الکترونیکی که میخواهند در این بستر کار کنند نیاز به دریافت مجوزهای خاصی ندارند. به گفته او با توجه به معضلاتی که در جابهجایی وجه نقد و پرداختهای خرد وجود دارد، طراحی اپلیکیشن شهر پی توسط شهرداری باری را از دوش بانک مرکزی برمیدارد. او توضیح داد: «اینکه کیف پولهای متفاوت در یک پلتفرم یکپارچه و با مقررات یکسان با هم رقابت میکنند، موجب رشد شرکتهای کوچک این حوزه هم میشود. پرداختهای خرد به ویژه در تاکسیها به صورت یکپارچه موجب تسهیل پرداخت برای شهروندان با استفاده از هر اپلیکیشنی شده است.»
جواد عطاران، معاون برنامهریزی و فناوری اطلاعات بانک شهر با اشاره به این موضوع که ۸۰ درصد از تراکنشهای نظام بانکی در کشور تراکنشهای خرد است و بابت این تراکنشها تمام بانکها به سیستم شاپرک کارمزد پرداخت میکنند؛ گفت: «مشتریان هم بابت برخی از این تراکنشها، کارمزد پرداخت میکنند. درنتیجه بانک شهر در راستای رسالت اجتماعی خود و کمک به شهرداریهای کلانشهرها برای حرکت در مسیر شهر هوشمند این پلتفرم را طراحی کرده است. این پلتفرم همه کارت الکترونیکهای پرداخت شهروندی و همه پلتفرمهای پرداخت خرد را مدیریت میکند.»