وضع تعرفههای جدید برای استخراج ارز دیجیتال در کشور میتواند درآمدهای توانیر را افزایش دهد و شرایط را برای افزایش سرمایهگذاری و توسعه این صنعت فراهم کند.
قیمت ارز بیتکوین در ماههای گذشته کاهش فراوانی داشته به طوری که از ۲۰۰ میلیون تومان در سال گذشته به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان در حال حاضر رسیده است.
افزایش قیمت جهانی بیتکوین در کنار بالا رفتن نرخ ارز در کشور ارزش این ارز دیجیتال را در کشور به اوج خود رساند به طوری که بسیاری از فعالان استخراج ارز دیجیتال که فعالیت خود را در سالهای گذشته متوقف کرده بودند طی ماههای گذشته بار دیگر برای احداث مراکز استخراج ارز دیجیتال اقدام کردند.
فعالیت واحدهای استخراج ارز در حالی افزایش یافته است که کشور به روزهای گرم خود نزدیک میشود و نگرانیهایی در خصوص کمبود برق در شبکه به گوش میرسد.
وزارت نیرو برای مدیریت استخراج ارزهای دیجیتال از سال گذشته مطابق مصوبه هیات وزیران اقدام به تعرفه گذاری در این صنعت کرده است.
این اقدام علاوه بر افزایش درآمدهای وزارت نیرو از برق تولیدی زمین فعالیتهای این بخش را فراهم میکند و از استفاده غیرمجاز برخی افراد از شبکه برق به منظور درآمدزایی نیز جلوگیری خواهد کرد.
برخی از فعالان حوزه ارزهای دیجیتال تعرفهگذاری وزارت نیرو بر این واحدها را غیرمنصفانه میدانند اما با نگاهی به ارزش یک و نیم میلیارد تومانی هر بیتکوین میتوان به این انتقاد تا حدودی شک کرد.
در صورت مدیریت صحیح از سوی وزارت نیرو و حمایت سایر دستگاهها میتوان برق را با نرخ صادراتی به این واحدها تامین کرد و منابع حاصل از آن را صرف توسعه و افزایش ظرفیتهای تولید برق کرد.
در سالهای اخیر وزارت نیرو به دلیل کمبود بودجه و منابع با مشکلات فراوانی برای افزایش ظرفیت تولید برق در کشور مواجه بوده که این موضوع میتواند در دراز مدت کشور را با کمبود برق تولیدی مواجه کند.
مصطفی رجبی مشهدی درباره قوانین جدید مربوط به تامین برق واحدهای استخراج ارزهای دیجیتال اظهار کرد: مطابق مصوبه هیات وزیران در زمان کمبود برق که احتمال خاموشی در شبکه وجود دارد فروش برق واحدهای استخراج ارز دیجیتال ممنوع شده است، با بررسیهای صورت گرفته میزان اوج بار ۳۰۰ ساعت است.
سخنگوی صنعت برق گفت: شرایط محدودیت نوع ۲ در شبکه برق حداکثر ۲۷۰۰ ساعت است که بر اساس محدودیت در تامین سوخت و سایر قوانین مشخص خواهد شد و کلیه زمانها جز در اوقات یک و دو در محدوده ۳ یا عادی قرار دارند.
وی افزود: تعرفه برق به واحدهای استخراج ارز دیجیتال هزار و ۶۵۷ تومان به ازای هر کیلو وات ساعت برق در نظر گرفته شده که این رقم در زمان عادی با تخفیف ۵۰ درصدی و در زمان نوع ۲ با ضریب ۲ محاسبه میشود و این تعرفهها در برهه زمانی سه ماهه توسط شرکت توانیر به روزرسانی میشود.
رجبی مشهدی درباره مشوقهای در نظر گرفته برای استخراج ارز گفت: واحدهای استخراج ارز دیجیتال که از تخفیف ۲۰ درصدی برخوردار خواهند شد و مراکزی که از سطح ولتاژ ۶۳ تا ۱۳۲ کیلو ولت استفاده میکنند شامل تخفیف ۱۲ درصدی خواهند شد.
سخنگوی صنعت برق ادامه داد: مطابق قوانین گذشته مراکز استخراج ارزهای دیجیتال که از استخرهای داخلی استفاده کنند شامل تخفیف ۱۵ درصدی علاوه بر ارقام ذکرشده در بالا خواهند شد
وی افزود: تمام واحدهای فعال در حوزه استخراج ارز دیجیتال، باید نسبت به کسب مجوز از وزارت صمت اقدام کنند در غیر این صورت شکل مصرف آنها و شدت جریان دریافتی به سطح کارگاهی کاهش خواهد یافت و هزینه تجاوز از آن سطح، دریافت خواهد شد.
دعوت از سوت زنان
از سوی دیگر وزارت نیرو اعلام کرده که می خواهد به سوتزنان و کسانی که مزارع غیرقانونی استخراج رمزارزها را معرفی کنند تا سقف 20میلیون تومان، آنهم به صورت نقد، جایزه پرداخت کند.
در شرایطی که با افزایش شدید قیمت ارزهای دیجیتال شاهد بالا رفتن تب سرمایه گذاری در حوزه رمزارزها و استخراج ارزهای دیجیتال هستیم؛ وزارت نیرو در تلاش است تا با اقداماتی جلوی استفاده غیرمجاز از برق برای راه اندازی مزارع تولید رمزارزها را بگیرد و تولیدکنندگان زیرزمینی ارزهای دیجیتال در کشور را شناسایی کند. در این بین وزارت نیرو حتی برای افرادی که تولیدکنندگان زیرزمینی رمزارزها را معرفی کند جایزه تعیین کرده است.
وزارت نیرو می خواهد به سوتزنان و کسانی که مزارع غیرقانونی استخراج رمزارزها را معرفی کنند تا سقف 20میلیون تومان، آنهم به صورت نقد، جایزه پرداخت کند. این وزارت خانه با ویرایش جدید دستورالعمل تامین برق مورد نیاز مزارع استخراج رمزارزها، به دنبال پایدارسازی تامین برق و تشویق دارندگان این مزارع به استفاده از برق پاک نظیر برق تولیدی نیروگاههای خورشیدی و بادی و حتی سرمایهگذاری برای افزایش سهم برق پاک است.
مصطفی رجبیمشهدی سخنگوی صنعت برق گفته است: در تصمیم جدید به مزارع و واحدهای استخراج رمزارزها اجازه داده شده تا از برق تولیدی نیروگاههای تجدیدپذیر نظیر برق خورشیدی استفاده کنند و از آنجا که در مصوبه قبلی این مساله به طور شفاف تعیین تکلیف نشده بود، ابهامی هم نزد صاحبان نیروگاههای تجدیدپذیر و هم صاحبان مزارع و واحدهای استخراج رمزارز به وجود آورده بود که حال این ابهام رفع شده است.
البته استخراج رمزارز با برق تولیدی پاک به نیروگاه های تجدیدپذیر هم کمک خواهد کرد زیرا پولی که به آن ها پرداخت می شود نقد خواهد بود. سخنگوی صنعت برق گفته است: با اجرایی شدن ویرایش جدید در دستورالعمل تامین برق مزارع استخراج رمزارز، قیمت برق مورد نیاز این مزارع در نتیجه توافق و یک بازار بهنسبت رقابتی با نیروگاههای تجدیدپذیر تعیین خواهد شد که حتی ممکن است قیمت برق جهت استخراج رمزارزها را هم تعدیل کند.
متقاضیان سرمایهگذاری در تولید رمزارزها میتوانند پس از گرفتن مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت، به شرکتهای توزیع یا برق منطقهای مراجعه کنند و پس از امضای قرارداد و گرفتن اجازه وارد فرایند خرید برق از نیروگاههای برق تجدیدپذیر نظیر نیروگاههای خورشیدی یا بادی شوند یا اینکه خودشان راساً وارد سرمایهگذاری برای احداث نیروگاههای برق تجدیدپذیر و پاک شوند.
البته بخش مهمی از کسانی که در حال حاضر در کشور به صورت زیرزمینی اقدام به تولید رمزارزها می کنند، افرادی هستند که در منازل خود و با ارتقای سیستم کامپیوتر خود این کار را شروع کرده اند. اگر گشتی در بازارهای فروش قطعات کامپویتری بزنید به خوبی متوجه این موضوع می شوید، تجهیزاتی که برخی از آن ها به دلیل استقبال زیاد یا کم یاب شده اند و یا اینکه قیمتشان با رشد بسیار زیادی مواجه شده است. در این بین البته وزارت نیرو در ماه های گذشته بارها اعلام کرده است که با کسانی که به صورت غیرقانونی اقدام به تولید رمز ارز می کنند برخورد شده و علاوه بر ارسال پرونده افراد به مراجع قضایی تجهیزات تولید رمز ارز ضبط می شود. همچنین وزارت نیرو برای هر کسی که اطلاعات مزارع غیرقانونی را افشا کند تا سقف 20میلیون تومان جایزه نقدی درنظر گرفته که میزان جایزه بستگی به میزان برق مصرفی در این مزارع خواهد داشت.