پژوهشکده فضایی ایران تاسیس میشود
رییس سازمان فضایی ایران، با اظهار امیداوری نسبت به انجام به هنگام پروژههای بخش فضا در آینده در کشورمان، تاکید کرد: سازمان فضایی ایران به دنبال ایجاد پژوهشکده مسائل فضایی بوده و تقریبا کار آن انجام شده است.
به گزارش سیتنا، احمد طالبزاده، رییس سازمان فضایی ایران، در مراسمی که به مناسبت روز دوم هفته جهانی فضا در مرکز تحقیقات مخابرات ایران برگزار شد، با اشاره به آغاز به کار سازمان فضایی ایران مقارن با آغاز برنامه چهارم توسعه، اظهار داشت: در جمعبندی برنامه چهارم توسعه، با تلاش کارشناسان مجمع تشخیص مصلحت نظام و سازمان مدیریت و برنامهریزی، چهار تکنولوژی در کشور به عنوان محور توسعه تحقیقات مطرح شد که فضا و فناوری اطلاعات دو محور از چهار محور فوق بود و با این امر، نگاهها به این سمت معطوف و دولت نیز در حمایت از این بخش موظف شد.
طالبزاده، با اشاره به سند بخش فضا در برنامه چهارم توسعه، خاطرنشان کرد: این سند از دید ما و از دید سایر همکاران در بخش هوا و فضا، چندان جامع نبود و نسبت به تکمیل آن در طول برنامه تعهد کردیم.
وی، خاطرنشان کرد: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، به دلیل ماهیت بین سازمانی و بین رشتهای فضا، تاکنون خیلی درگیر اصلی این مسائل نبوده و از روز نخست تاسیس سازمان فضایی نیز، دیدگاههای مختلفی در خصوص جایگاه اصلی این سازمان مطرح بوده است.
طالبزاده، به تشریح نظرات گوناگون در خصوص جایگاه سازمان فضایی ایران پرداخت و گفت: به عقیده برخی صاحبنظران، جایگاه اصلی سازمان فضایی ایران به دلیل ماهیت تحقیقاتی آن وزارت علوم، به عقیده عدهای دیگر به دلیل کاربردهای دوگانه فضا، وزارت دفاع، به عقیده برخی دیگر سازمان صداو سیما و به عقیده برخی دیگر و براساس الگوهای سایر کشورهای آسیا ریاستجمهوری است.
وی اظهارداشت: با این حال، در جمعبندی نهایی، وزارت ارتباطات به عنوان مناسبترین جایگاه برای شروع کار این سازمان مطرح شد.
طالبزاده تصریح کرد: علاوه بر برنامه پنج ساله چهارم، برنامه 10 سالهای برای بخش فضا تنظیم و به دولت ارائه دادیم که البته تصویب شد و متعاقب آن نیز در شورای عالی انقلاب فرهنگی بحث تنظیم برنامهای 20 ساله برای این بخش مطرح و در حال حاضر آماده شده و جلساتی نیز در این رابطه برگزار میشود که در صورت تصویب آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی، شاید بخش فضا تنها بخشی باشد که دارای برنامه 5 ساله، 10 ساله و 20 ساله است.
وی، به لزوم تلاش بیشتر برای تربیت نیروی انسانی متخصص در بخش فضا از سوی دانشگاهها اشاره و تصریح کرد: نیروی انسانی متخصص دراین حوزه به عنوان زیرساخت اساسی مطرح است و با سرمایهگذاری در دانشگاهها که البته قراردادهایی دراین زمینه منعقد شده است، میتوانیم پشتوانه قوی در بخش فضا در آینده داشته باشیم.
رییس سازمان فضایی ایران، همچنین با اشاره به بروننگری و برونسپاری پروژهها در وزارت ارتباطات، اظهار داشت: بر همین مبنا، در سالهای آینده، بخش خصوصی و مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی باید در حوزه فضا فعالیت داشته باشند.
وی، با تاکید بر لزوم تمرکز بر نیروهای داخلی در زمینه پروژههای این بخش گفت: برخی کشورهای خارجی، در رابطه با انجام پروژههای متعدد تعریف شده در این بخش موانعی ایجاد کردهاند، به عنوان مثال، در خصوص ماهواره مصباح هر روز بحرانی را برای اجرای آن ایجاد میکنند.
طالبزاده خاطرنشان کرد: البته قبل از اعلام تحریم کشورمان نیز بخش فضا با توجه به موانعتراشی برخی کشورها، با تحریمهایی مواجه بوده است و به همین دلیل باید تمرکز زیادی بر تربیت نیروی متخصص در این حوزه داشته باشیم، در غیر این صورت نباید انتظار زیادی از کشورهای بیگانه داشت.
به گزارش خبرنگار سیتنا، این مقام مسوول، در ادامه با اشاره به طرح لزوم تاسیس سازمان فضایی در کل اقیانوسیه توسط کشورهای آسیایی گفت: خوشبختانه این مهم در سال گذشته تحقق یافت و اساسنامهای توسط کشورهای آسیایی تنظیم شد که با تصویب آن از سوی دولت ومجلس – که البته باید به تصویب تمام دولتهای تنظیمکننده اساسنامه برسد – و مشارکت در این سازمان، میتوان بسیاری از مشکلات را در تعاملات برطرف ساخت.
طالبزاده، با اظهار خرسندی از نگاه مثبت برنامهریزان کشورمان نسبت به بخش فضا تصریح کرد: در 10 سال گذشته، یکی از معضلات این بخش، بیگانگی مسوولان با مسایل فضایی وعدم درک آنها نسبت به مهم بودن این بخش بود.
وی، وضعیت کشور را از لحاظ حمایت برنامهریزان از مباحث فضایی و توجه آنها به این بخش را ممتاز برشمرد و با اشاره به موافقت سازمان ملل با تاسیس مرکز تحقیقات فضایی در کشورمان اظهارداشت: از چندین سال پیش کشورمان متقاضی تاسیس این مرکز بوده که با ارزیابی کارشناسی سازمان ملل در سال نخست کشور هند و در چند سال پس از آن کشور چین و سرانجام با پیگیری متخصصان کشورمان، سازمان ملل با تاسیس سومین مرکز در ایران با وجود سایر کشورهای متقاضی موافقت کرد.
وی، با یادآوری لزوم تاسیس این مرکز درایران با مجوز دولت و مجلس، گفت: دو هفته پیش این موضوع در مجلس با قید دوفوریت و با رای اکثر نمایندگان تصویب شد که این نشاندهنده نگاه جدی برنامهریزان کشور به این بخش است.
طالبزاده در خصوص بودجه بخش فضا گفت: شاید این بخش تنها بخشی باشد که در زمینه بودجه و اعتبار با مشکل مواجه نیست و دولت توجه ویژهای به این بحث دارد.
وی، درخصوص معضلات این حوزه اظهار داشت: به دلیل جوانی سازمان فضایی ایران، هنوز قوانین و آییننامههایی در این زمینه باید تصویب شود، ضمن آنکه باید توجه شود که پروژههای فضایی زودبازده نیستند، در حالی که برخی انتظار ارائه زمانبندی خاص برای این پروژهها و اجرای سریع آنها را دارند.
طالبزاده، گفت: پروژههای فضایی در درازمدت انجام میشود و باید صبر و حوصله در این بخش وجود داشته باشد و شاید طرح مسائل و پروژههای این بخش در رسانهها و مطبوعات چندان به صلاح نباشد.
رییس سازمان فضایی ایران در پایان، با اظهار امیداوری نسبت به انجام پروژههای این بخش در سالهای آینده خاطرنشان کرد: سازمان فضایی ایران به دنبال ایجاد پژوهشکده مسائل فضایی است که تقریبا کار آن انجام شده است.