نخستین خانه – موزه تمبر ایران امروز شنبه در خانه تاریخی «مجتهدی» تبریز با حضور مدیرعامل شرکت پست ، جمعی از نمایندگان مجلس و استاندار آذربایجان شرقی و مدیران استانی و شهری افتتاح شد.
محل استقرار نخستین «خانه – موزه تمبر» ایران در تبریز در کوچه پیرسمساری در بافت تاریخی «بازار تبریز» واقع شده که ساختمان قدیمی و یکصد ساله پست آذربایجان تا ۳۰ سال قبل در مقابل آن برپا بود و پس از آن به دلیل تعریض خیابان تخریب شد.
در فاز نخست افتتاح نخستین خانه – موزه تمبر ایران در تبریز، تمبرهای دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تعدادی از تمبرهای پهلوی دوم و نیز کارت پستال هایی از کشورهای مختلف جهان به نمایش گذاشته شده است.
قرار است در فاز دوم و توسعه ای نخستین خانه – موزه تمبر ایران در تبریز، اشیا و ابزار پستی از قبیل مهرهای قدیمی پست تبریز و ابزار آلات قدیمی به جای مانده از تلگرافخانه تبریز و ادارات پست آذربایجان شرقی به نمایش گذاشته شود.
راه اندازی جمعه بازار تمبر و هم افزایی برای انجام پژوهش های مرتبط با تمبر به عنوان اوراق بهادار و تاریخی از دیگر برنامه های آتی خانه – موزه تمبر تبریز است.
خانه تاریخی «مجتهدی» تبریز به عنوان یکی از صدها خانه تاریخی این کهن شهر در سال ۱۳۸۱ با شماره ۷۵۳۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و مدیرعامل شرکت پست کشورمان در آیین افتتاح نخستین خانه – موزه تمبر ایران در تبریز، با ذکر تاریخچه ای از سیر تکامل پست و تمبر در ایران، افتتاح نخستین خانه – موزه تمبر ایران را نشانه استمرار جریان فرهنگی این شرکت به عنوان مطالبه وزارتی و شخص وزیر دانست.
رمضانعلی سبحانی فر گفت: تبریز از زمان های قدیمی به صفت تاریخی- فرهنگی بودن مشهور است و میراث کهنی را در دل خود جای داده که خانه – موزه تمبر نیز بر مجموعه گنجینه های آن افزوده می شود.
وی افزود: تبریز، شهر اولین ها نامگذاری شده و با افتتاح خانه – موزه تمبر، امروز یکی دیگر از «اولین ها» در این شهر اتفاق افتاده است.
وی اضافه کرد: تمبر علاوه بر اینکه ارزش فرهنگی دارد، تاریخ و میراث ما را از گذشته به حال و آینده انتقال می دهد و زمینه ساز اشتراک تجربه مابین گذشتگان با زمان حاضر و آینده می باشد.
سبحانی فر با اشاره به ارزش جهانی تمبر یادآوری کرد: در همین خانه – موزه تمبر تبریز، کارت پستال هایی از فلسطین قبل از اشغال توسط صهیونیست ها وجود دارد که دارای ارزش فراوانی است.
وی ادامه داد: تمبرها، سفیران فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی ملت ها در میان همدیگر و گویای پیشینه تاریخی آنها بوده و به همین دلیل دارای اهمیت فراوان اقتصادی و فرهنگی هستند.
وی با اشاره به شناخته شدن موزه پست به عنوان سومین موزه ملی ایران از طرف «ایکوم» بیان کرد: پست از دیرباز در زمینه خدمت رسانی در ایران جایگاه ویژه ای داشته است.
مدیرعامل شرکت پست ایران تاکید کرد: امروز پست به عنوان سکوی تجارت الکترونیک در جهان شناخته می شود و در کشور ما هم می تواند نقش مهمی در جهش تولید و حمایت از آن ایفا کند.
نمایی از داخل خانه – موزه تمبر تبریز در خانه تاریخی «مجتهدی»
استاندار آذربایجان شرقی: تبریز، شهر موزه هاست
استاندار آذربایجان شرقی نیز در این آیین با اشاره به سبقه تمدنی تبریز در زمان های مختلف تاریخی گفت: امروز تبریز به عنوان «شهر موزه ها» در نزد گردشگران و فعالان این حوزه شناخته می شود.
محمدرضا پورمحمدی افزود: در زمان حاضر بیش از ۱۵ باب موزه در تبریز وجود دارد که برخی از آنها در سطح کشور و بلکه منطقه منحصربفرد هستند.
وی با ابراز خوشحالی از افتتاح نخستین خانه – موزه تمبر ایران در تبریز، این اتفاق را بسترساز آشنایی نسل حاضر و آیندگان با تاریخ پرافتخار کشورمان در قالب تمبر به عنوان ورق بهادار دانست و بر لزوم پیگیری ها برای تسریع توسعه این خانه – موزه در آینده تاکید کرد.
استاندار آذربایجان شرقی از خاندان های قدیمی تبریز و مجموعه داران تمبر در این شهر درخواست کرد که به غنای بیشتر گنجینه تمبر و اقلام مختلف مرتبط با آن درخانه – موزه تمبر تبریز کمک کنند.
وی با اشاره به شناخته شدن تبریز به عنوان پایتخت فرهنگی کشورمان در طول تاریخ گفت: تبریز را در زمان های قدیم «دارالعلما» می نامیدند و این شهر مرکز فقاهت بود.
راه اندازی خانه – موزه تمبر تبریز گامی در راستای توسعه فعالیت های فرهنگی وزارت ارتباطات است
مدیرکل پست آذربایجان شرقی نیز تلاش برای تاسیس نخستین خانه – موزه تمبر کشور در خانه تاریخی «مجتهدی» تبریز را گامی در راستای عملیاتی کردن سیاست ابلاغی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات مبنی بر توسعه و تعمیق فعالیت های فرهنگی شرکت پست ذکر کرد.
بزرگ پور افزود: تمبر به عنوان سفیر فرهنگی و آیینی ملت های جهان در دهه های گذشته بسیار مورد توجه بوده و با توجه به قدمت پست و تمبر در ایران، ایجاد محلی برای حضور و آشنایی علاقه مندان به تمبر و تاریخچه آن در تبریز، ضرورتی انکارناپذیر بود.
وی با اشاره به نقش پیشتاز تبریز در ورود مظاهر نوین تمدنی به ایران در ۲۰۰ سال اخیر و معروفیت تبریز به «شهر اولین ها» در زمینه تاسیس نخستین مدرسه به سبک نوین، اجرای نخستین تئاتر و نمایش نخستین فیلم های سینمایی، انتشار نخستین مجله و تربیت روزنامه نگاران ملی و …، تاسیس و افتاح نخستین «خانه – موزه تمبر» ایران در این شهر را نیز اقدامی عملی در تداوم جریان تجدد در تبریز عنوان کرد.
وی موقعیت جغرافیایی منحصربفرد خانه تاریخی «مجتهدی» در بافت مرکز تبریز و تملک آن توسط اداره کل پست آذربایجان شرقی را دلیل اصلی انتخاب آن به عنوان محل تاسیس خانه – موزه تمبر اعلام کرد.
مدیرکل پست آذربایجان شرقی اضافه کرد: محل استقرار خانه – موزه تمبر ایران در تبریز، ظرفیت های بی بدیلی برای جذب گردشگر دارد و در مرحله نخست آن، ۲۰۰ تابلو زیبا، حاوی تمبرهای کشورمان از دهه ۱۳۴۰ به این سو به نمایش گذاشته شده اند.