مایکروسافت در تاریخ ۲۴ ژوئن (۳ تیر) یک رویداد برای نسل بعدی ویندوز برگزار میکند. این شرکت از مدتها قبل مشغول پروژهی Sun Valley بوده است که طبق گزارشها تغییرات ظاهری گستردهای را برای این سیستمعامل به ارمغان میآورد. به نظر میرسد در نسخهی جدید این سیستمعامل که ظاهرا ویندوز ۱۱ نام دارد، شاهد تغییرات ساختاری گستردهای در رابط کاربری ویندوز خواهیم بود.
در ادامه بهصورت مختصر و مفید به هر آنچه دربارهی ویندوز ۱۱ میدانیم، میپردازیم تا ببینیم این نسخهی جدید مرموز احتمالا با چه ویژگیهایی عرضه میشود.
قیمت و تاریخ عرضهی ویندوز ۱۱
اگرچه در این رابطه هنوز گزارش موثقی منتشر نشده، اما اگر در این رویداد ویندوز ۱۱ معرفی شود به احتمال زیاد در پاییز یا اوایل سال آیندهی میلادی شاهد عرضهی آن خواهیم بود. بر اساس نحوهی انتشار نسخههای قبلی ویندوز باید بگوییم که مایکروسافت ابتدا چندین ماه نسخهی جدید را با استفاده از بتا تسترها مورد بررسی قرار میدهد و سپس نسخهی جدید را برای عموم کاربران و شرکتها منتشر میکند.
در رابطه با قیمتگذاری هم هنوز معلوم نیست مایکروسافت میخواهد چه رویکردی را اتخاذ کند. اما مثلا میتوانیم به ویندوز ۱۰ اشاره کنیم که با قیمت مشابه ویندوز ۸ و ویندوز ۷ ارائه شد. همچنین اگر مایکروسافت میخواهد نسخهی حرفهای (Pro) و خانگی (Home) ویندوز ۱۱ را عرضه کند، احتمالا برای آنها به ترتیب شاهد قیمت ۱۱۹ و ۲۰۰ دلار(حدود 4.8 میلیون تومان) خواهیم بود.
حتی این احتمال وجود دارد که ویندوز ۱۱ به عنوان یک نسخهی رایگان برای ویندوز ۱۰ منتشر شود. همانطور که احتمالا میدانید، ویندوز ۱۰ یک نسخهی رایگان برای ویندوز ۷ بود و کاربران بدون نیاز به پرداخت پول میتوانستند آن را نصب کنند. در نهایت باید خاطرنشان کنیم شاید چیزی تحت عنوان ویندوز ۱۱ معرفی نشود و این تغییرات ظاهری گسترده بهعنوان یک آپدیت نرمافزاری راهی ویندوز ۱۰ شوند.
اما تمام این موارد صرفا گمانهزنی هستند. شاید ویندوز ۱۱ یک سیستمعامل کاملا جدید باشد و با این کار ویندوز ۱۰ تا حد زیادی از مرکز توجه کنار میرود. باید خاطرنشان کنیم حدود ۶ سال قبل مایکروسافت اعلام کرد ویندوز ۱۰ آخرین نسخهی ویندوز خواهد بود و بنابراین باید ببینیم آیا مایکروسافت همچنان به این حرف پایبند است یا نه.
ویژگیهایی که از آنها خبر داریم
شایعات زیادی در مورد ویژگیهای موجود در ویندوز ۱۱ وجود دارد. همهی این شایعات به تغییرات ظاهری مربوط به پروژهی مخفی Sun Valley اشاره دارند. برخی کاربران فکر میکنند این پروژه صرفا یک آپدیت معمولی برای ویندوز ۱۰ است که البته این بار تغییرات ظاهری گستردهای را برای آن به ارمغان میآورد.
اما برخی دیگر بر این باور هستند که این پروژه در نهایت تبدیل به ویندوز ۱۱ میشود. روی هم رفته با توجه به شایعات مطرح شده، به نظر نمیرسد این پروژه صرفا مربوط به آپدیت ویندوز ۱۰ باشد و به احتمال زیاد با یک نسخهی کاملا جدید مواجه خواهیم شد.
در همین رابطه باید به یکی از پستهای منتشر شده در وبلاگ مایکروسافت هم اشاره کنیم که در آن به آپدیت ماه می ویندوز ۱۰ پرداخته شده است. در بخشی از این پست، مایکروسافت خاطرنشان کرد که برخی از ویژگیهای سیستمعامل ویندوز ۱۰X که حالا لغو شده، به سایر قسمتهای ویندوز راه پیدا میکند. با توجه به اینکه مایکروسافت به جای ویندوز ۱۰ از کلمهی ویندوز استفاده کرده، برخی این احتمال را مطرح کردند که منظور مایکروسافت ویندوز ۱۱ بوده است.
برای یادآوری باید بگوییم که ویندوز ۱۰X قرار بود رابط کاربری جدیدی را برای برخی لپتاپهای ارزانقیمت و دو نمایشگره ارائه کند. اما بعد از همهگیری کرونا و دیگر مشکلات پیش آمده، مایکروسافت توسعهی آن را متوقف کرد و حالا ظاهرا برخی ویژگیهای توسعه یافته برای آن راهی ویندوز ۱۱ خواهد شد.
طی ماههای گذشته تصاویری از تغییرات ظاهری پروژهی Sun Valley و رابط کاربری احتمالی ویندوز ۱۱ منتشر شده است. همچنین در بخشهایی از نسخهی اینسایدر ویندوز که مربوط به بتا تسترها است، کدهایی دیده میشود که به تغییر رابط کاربری اشاره دارند ولی هنوز فعال نشدهاند.
از بین تغییرات احتمالی مثلا میتوانیم به منوی استارت شناور اشاره کنیم. همچنین اکشن سنتر هم ظاهر جدیدی پیدا میکند. در ادامه میتوانید تصاویر مربوط به تعدادی از تغییرات احتمالی را مشاهده کنید.
علاوه بر تغییرات ظاهری، باید انتظار ارائهی دیگر تغییرات را هم داشته باشیم. مثلا گفته میشود مایکروسافت استور در این نسخهی جدید با تغییراتی روبرو میشود و توسعهدهندگان با بهرهگیری از آن میتوانند درآمد بیشتری نسبت به گذشته کسب کنند. همچنین برنامههای معمولی و مرسوم مانند مرورگرها هم میتوانند در این محیط عرضه شوند. مدتی قبل هم اعلام شد که مایکروسافت آیکونهای این سیستمعامل را بعد از سالها بازطراحی کرده و همچنین باید انتظار تغییر طراحی بخش تنظیمات ویندوز را هم داشته باشیم.
ویژگیهایی که انتظار داریم
در بین ویژگیهای فاش شده جای خالی مشخصههای مختلفی به چشم میخورد که امیدواریم به ویندوز ۱۱ راه پیدا کنند. یکی از این قابلیتها حالت تبلت است. ویندوز ۱۰X در زمینهی کنترلهای لمسی ظاهرا بهبود قابل توجهی را عملی کرده بود و امیدواریم این بهبودها راهی ویندوز ۱۱ شوند. اگر مایکروسافت به این حوزه توجه بیشتری نشان داده باشد، کاربران ویندوز ۱۱ که از نمایشگرهای لمسی استفاده میکنند، تجربهی دلچسبتری خواهند داشت.
یکی دیگر از ویژگیهای مورد انتظار مربوط به بهبود انسجام است. حالت تاریک ویندوز ۱۰ واقعا ضعیفتر از دیگر سیستمعاملها عمل کرده و حتی در صورت فعال بودن این حالت، در قسمتهایی از ویندوز المانهای روشنی به چشم میخورد. در هر صورت باید تا ۳ تیر منتظر بمانیم تا ببینیم مایکروسافت چه برنامههایی دارد و نسخهی جدید از چه ویژگیهای جدیدی بهره میبرد.