رییس سازمان فناوری اطلاعات گفت: سازمانهای دولتی نباید در بازار نشر مداخله کنند، زیرا با این کار به پژوهش و بازار نشر ضربه جبرانناپذیری وارد میکنند و کیفیت پژوهشها شدت کاهش مییابد.
«امیر ناظمی» امروز در مراسم تبادل تفاهمنامه همکاری مشترک در انتشار محتوای الکترونیک بین سازمان فناوری اطلاعات ایران و اپلیکیشن طاقچه افزود: با تبادل این تفاهمنامه همه پژوهشها و کتابهایی که سازمان فناوری اطلاعات در سالهای گذشته به هر دلیل منتشر کرده به صورت رایگان از طریق اپلیکیشن طاقچه در دسترس کلیه شهروندان قرار میگیرد.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران افزود: در قوانین مختلف بارها بر این مسئله تاکید شده که شهروندان حق دسترسی به دادههایی که نهادهای دولتی تهیه میکنند را دارند. علاوه بر آن انتشار پژوهشها باعث میشود سرریز دانشی در جامعه اتفاق بیفتد.
اظمی در ادامه گفت: مستندات و پژوهشهایی که در نهادهای دولتی تهیه میشوند میتواند در جهت توانمندی بخش خصوصی نقش مهمی را ایفا کند. اما مهمترین دلیل به اشتراک گذاشتن این پژوهشها و کلیه شهروندان، شکلگیری مفهمومی به اسم بازار پژوهش است که کار پژوهشگری در آن به رسمیت شناخته میشود.
معاون وزیر ارتباطات گفت: ما اکنون پژوهشگر و پژوهشگری را به عضویت در هیات علمی محدود کردهایم و اندیشگاه ها در جامعه ایران جایگاهی پیدا نکردهاند و گروههای پژوهشی به عنوان یک نهاد نیز رسمیت ندارند به همین دلیل است که در ایران با بازار پژوهش روبهرو نیستیم. اولین شرط به وجود آمدن بازار پژوهش دسترسی به اطلاعات است.
شکلگیری بازار پژوهشی باعث میشود اخلاق حرفهای گسترش پیدا کند. برخی از پژوهشگران به این دلیل که خیالشان بابت عدم دسترسی دیگران راحت است، این حاشیه امن را دارند که در مقام مقایسه قرار نگیرند. زمانی که پژوهشها مورد دسترسی عموم قرار بگیرد، میتوانند آنرا ارزیابی کنند که این مساله کیفیت کار را بالا میبرد. این کار به بازار پژوهش کمک میکند و به دنبال آن شغلهایی مانند پژوهشگری به رسمیت شناخته میشود.
ناظمی تصریح کرد: با انتشار رایگان و عمومی پژوهشها، مقالات و کتابهایی که توسط این سازمان تهیه شده، میپذیریم که نهاد دولتی مانند سازمان فناوری حق ندارد به بازار نشر وارد شود، در آن مداخله و خودش کتاب منتشر کند. از نخستین روزی که در این سازمان مستقر شدیم از انتشار هرگونه کتابی جلوگیری کردیم.
وی تاکید کرد: عدم مداخله در بازار به این دلیل نبود که ما در مجموعه سازمان فناوری اطلاعات سابقه پژوهش نداشتیم، اتفاقا سوابق خوبی در این زمینه داشتیم اما تصمیم گرفتیم به انتشارات و مراکز نشر خصوصی احترام بگذاریم چرا که آنها بهتر از بازیگران دولتی میتوانند در این حوزه فعالیت کنند. ورود سازمانهای دولتی در عرصه نشر اشتباهات جبران ناپذیری را به بازار نشر وارد میکند و پژوهش را از بین میبرد.
معاون وزیر ارتباطات افزود: از زمان ورود به سازمان فناوری اطلاعات، انتشار دولتی کتابها را متوقف کردیم و دسترسی آزاد را در برنامه قرار دادیم. ترجیح ما بر این بود که بهجای چاپ فیزیکی کتابها را به صورت مجازی و در قالب اپلیکیشنهایی که در بازار هستند، در دسترس مردم قرار دهیم.
ما میتوانستیم سایت یا اپلیکیشنی طراحی و پژوهشها و کتب را در بستر آن منتشر کنیم اما این همه به نوعی مداخله در فعالیت بخش خصوصی بود. به همین دلیل امروز تفاهمنامه امضا کردیم تا پژوهشها و کتب از طریق پلتفرمی که مردم از آن استقبال کردند در اختیارشان قرار بگیرد.
ناظمی تاکید کرد: امیدواریم این رویه توسط دیگر بخشهای دولتی نیز درپیش گرفته شود و در آیندهای نزدیک زمانی که نمایشگاه بینالمللی کتاب برگزار میشود شاهد حضور هیچ سازمان یا انتشارات دولتی در آن نباشیم چرا که آنها به دلیل عدم تخصص، بازار را بر هم میزنند و باعث کاهش سطح محتوای کتابهای تولید شده میشوند.