انجمن واردکنندگان موبایل اعلام کرد در یک سال اخیر (اردیبهشت ۹۹ تا فروردین ۱۴۰۰) مجموع واردات تلفن همراه به کشور ۱۶ میلیون و ۴۱۰ هزار دستگاه بوده که سامسونگ با ۵۴ درصد و شیائومی با ۲۹ درصد بیشترین سهم را از گوشیهای فعال شده در بازار موبایل ایران داشتهاند.
طبق آمارهای منتشر شده، در سال ۹۸ مجموع واردات تلفن همراه به کشور ۱۵ میلیون و ۳۸ هزار دستگاه بوده که ۱۴ میلیون آن فعال شده است. اما سال ۹۹ شاهد رشد واردات گوشی بودیم. بنابر اعلام انجمن واردکنندگان موبایل، طی بازه زمانی اردیبهشت ۹۹ تا فروردین ۱۴۰۰ در مجموع ۱۶ میلیون و ۴۱۰ هزار دستگاه وارد کشور شده و از این تعداد حدود ۹۴ درصد آن یعنی ۱۵ میلیون و ۳۴۰ هزار گوشی فعال و در اختیار مصرف کننده قرار گرفته است. این در حالی است که پیش از شیوع کرونا، مسئولان تاکید داشتند کشور ماهانه به یک میلیون دستگاه موبایل نیاز دارد.
به نظر میرسد شیوع کرونا، گسترش دورکاری و مجازی شدن آموزش از جمله اصلیترین دلایل افزایش استقبال افراد از خرید موبایل طی سال گذشته بوده که منجر به افزایش واردات شده است.
این انجمن نمودارهایی از واردات تلفن همراه در اختیار دیجیاتو قرار داده که واکاوی آن ما را به اطلاعات جالبی از بازار موبایل میرساند. طبق این نمودار شاهد افت واردات گوشی طی تابستان و پاییز سال گذشته هستیم که به نظر میرسد این موضوع ناشی از عدم تخصیص ارز و اعمال محدودیتها برای ثبت سفارش گوشی در این بازه زمانی بوده است که پس از حل این مشکل روند واردات طی زمستان ۹۹ اوج گرفته و ۳۶ درصد واردات سال گذشته در این سه ماه انجام شده است.
همچنین با وجود این که طی سه ماه ابتدایی ۹۹ واردات گوشی با رویه مسافری سهم قابل توجهی از میزان واردات گوشی به کشور داشته، رفته رفته میزان آن شدیدا کاهش یافته است.
پیش از این گمرک به صورت رسمی اعلام کرده بود طی سال ۹۹ حدود ۱۳ میلیون و ۴۹۲ هزار دستگاه گوشی تلفن همراه به ارزش ۲ میلیارد و ۴۳۶ میلیون دلار با رویه تجاری وارد کشور شده است که به نظر میرسد میزان سهم واردات مسافری گوشی، این تفاوت در آمارهای اعلام شده را رقم زده است.
سهم برندهای موبایل از بازار ایران
انجمن واردکنندگان موبایل همچنین با انتشار توییتی به سهم برندهای موبایل از بازار ایران براساس گوشیهای فعال شده در شبکه اشاره کرده که طبق آن سامسونگ با ۵۴ درصد توانسته بیشترین سهم را به خود اختصاص دهد.
اما جالبترین بخش آمار مربوط به سهم شیائومی است که با رشد خیرهکنندهای توانسته جایگاه دوم در بازار تلفن همراه ایران را به خود اختصاص دهد. شیائومی در سال ۹۸ تنها ۷ درصد از سهم بازار ایران را داشته اما اکنون به ۲۹ درصد رسیده است.
اپل و هواوی نیز با ۶ درصد در جایگاه بعدی قرار گرفتهاند. نوکیا نیز که در سال ۹۸ سهم ۱۷ درصدی از بازار ایران داشته اکنون با ۵ درصد در رتبه پنجم قرار گرفته است.
اما اگر بخواهیم نیم نگاهی به واردات گوشیها براساس برندهای موبایل نگاهی بیندازیم، سامسونگ با ۴۵ درصد، شیائومی با ۲۴ درصد و نوکیا با ۱۴ درصد در رتبههای اول تا سوم قرار گرفتهاند. هواوی، اپل و آنر نیز در رتبههای بعدی قرار گرفته و به ترتیب سهم ۷، ۴ و یک درصدی از کل واردات گوشی به کشور دارند.
از لحاظ ارزش دلاری گوشیهای وارد شده به کشور سامسونگ باز هم در صدر قرار گرفته و ۱.۳ میلیارد دلار ارزش گوشیهای سامسونگ وارد شده به کشور است.
شیائومی با ۲۵ درصد یعنی ۷۴۴ میلیون دلار و اپل با ۲۱ درصد یعنی ۶۴۰ میلیون دلار از این حیث در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. ۱۷۷ میلیون دلار نیز صرف واردات هواوی و ۵۱ میلیون دلار نیز برای واردات نوکیا پرداخت شده است.